Išči

Novosti

Poobjave gradiv z aktualnimi vsebinami, objave naših sodelavcev  ...

Zasnežena narava, 29. 1. 2018, Avtor: Boris Štupar

Objavljalci

Authors

Arhiv

Razglašeni najuspešnejši

FAJN.si - Tomaž Košir: ... slovenski plezalci in alpinisti za leto 2011: Markovičeva, Davidova, Bečan in Krajnc

Domžalski Kulturni dom Franca Bernika je danes gostil smetano slovenskega plezanja in alpinizma. Najboljši akterji so namreč iz rok podpredsednika PZS Boruta Peršolje in načelnikov komisije za alpinizem in komisije za športno plezanje, prejeli priznanja za najboljše dosežke v letu 2011. Pri športnih plezalcih sta bila za najuspešnejša po pričakovanjih razglašena Mina Markovič in Klemen Bečan, pri alpinistih pa Anastasija Davidova in Luka Krajnc.


Anastasija Davidova, Klemen Bečan, Mina Markovič in Luka Krajnc so bili najuspešnejši v lanskem letu. (foto: Tomaž Košir)

Leto 2011 je bilo izjemno uspešno, predsednik Planinske Zveze Slovenije Bojan Rotovnik pa ga v nagovoru, objavljenem v biltenu izdanem ob današnji priložnosti, označi kar za prelomnega. "Slovenski alpinizem se je v lanskem letu z odličnimi preplezanimi smermi, tudi prvenstvenimi, javnosti predstavil prerojen. Za to gre zasluga tudi mlademu rodu alpinistov," še poudari in svoje misli usmeri tudi v športno plezalske vode: "Po letu 2007 imamo zopet zmagovalko v skupnem seštevku svetovnega pokala v težavnosti (tudi v kombinaciji - op.p.), kar pa ni edini vrhunski rezultat. Članske in mladinske vrste v težavnosti in balvanskem plezanju so namreč postavile visoke kriterije uspehov in dosežkov za prihodnje."

Visoke kriterije pa je postavila tudi deveterica alpinistov in alpinistk, ki so najprej zakorakali na oder v Domžalah. Andrej Grmovšek, Nejc Marčič, Tomaž Jakofčič, Aleš Holc, Peter Juvan, Igor Kremser, Matic Obid, Neda Podergajs in Tina Di Batista so prejeli priznanja za posebne dosežke. Za najbolj perspektivnega alpinista je nato priznanje prejel Luka Stražar, za najuspešnejša v leta 2011 pa sta bila razglašena Anastasija Davidova in Luka Krajnc.


Ko so na oder klicali perspektivne športne plezalce, je skoraj zmanjkalo prostora. Kar 13 jih je bilo. Na sliki (foto: Tomaž Košir)  jih je le malo čez polovico. 

Pri športnih plezalcih je bil naval na oder še večji. Kar trinajst jih je bilo pohvaljenih v povezavi z rezultati na mladinskih mednarodnih tekmovanjih in vzponih v naravnih plezališčih. Katja Kadič, Rebeka Kamin, Julija Kruder, Jera Lenardič, Martin Bergant, Sergej Epih, Anže Peharc, Gašper Pintar, Jure Raztresen, Domen Škofic, Tim Unuk, Gregor Vezonik in Izidor Zupan so naši najbolj perspektivni mladinci in imena, ki si jih velja zapomniti.

Njihovi starejši kolegi so se pri načelniku komisije za športno plezanje, Borutu Kavzarju, zvrstili po priznanja za vrhunske dosežke, tako v skali kot na tekmah. Jernej Kruder, Urban Primožič, Maja Vidmar in njena sestra Katja, so vsak po svoje prispevali k dvigu kvalitete slovenskega plezanja. Lepo je videti, da je komisija pri izboru imela posluh tudi za vrhunske dosežke na naravnih balvanih, kjer je Katja Vidmar poskrbela za prvi slovenski ženski vzpon z oceno Fb 8A+. Posebne zahvale, ne le za lansko leto, pač pa za celotno tekmovalno kariero, je bila deležna Natalija Gros, ki je z lansko sezono tekmovanja obesila na klin. Njen “naskok” na oder je občinstvo pospremilo z glasnim aplavzom in stoje. Ob tem naj omenimo, da ni nujno, da je to zadnje plezalsko priznanje za Natalijo. Tekmovala sicer ne bo več, pravi, a plezala v skali bo še vedno, kakšno priznanje za posebne dosežke pa tako še vedno lahko ujame.

Da sta najuspešnejša športna plezalca lanske sezone Mina Markovič in Klemen Bečan, je seveda povsem pričakovano in zasluženo.


Načelnik KŠP Borut Kavzar je podaril rože Mini Markovič (levo), pa tudi Klemnu Bečanu. Kaj pa je hotel, ko pri roki ni bilo hostes: foto: Tomaž Košir

Tomaž Košir 

  24.01.12, 20:17

 

Kategorije:
Novosti ALP PLE SLO Vse objave

Za objavo komentarja se prijavite ali registrirajte.

  • Število objav: 46073

Novosti