Išči

Novosti

Poobjave gradiv z aktualnimi vsebinami, objave naših sodelavcev  ...

Zasnežena narava, 29. 1. 2018, Avtor: Boris Štupar

Objavljalci

Authors

Arhiv

Cerro Torre "na pošten način"

ProMontana: Znamenitega Kompresorja v Cerro Torreju ni več. Radikalna rešitev zgodovinskega problema, ameriško kanadska naveza ponovila smer brez Maestrijevih svedrovcev in počistila večino železja iz stene.

Novica je vsekakor zelo vroča. Američan Hayden Kennedy in Kanadčan Jason Kruk (o njuni zadnji  prvenstveni v Aguja de L'S smo poročali pred kratkim) sta preplezala JV raz Cerro Torreja po Maestrejevi smeri. S svojim vzponom sta na svoj način odgovorila na polemike, ki smer spremljajo od njenega nastanka leta 1970. Kako je tudi ne bi, saj si je Maestri s svojo ekipo pot na vrh gore utrl s številnimi svedrovci, pri vrtanju pa si je pomagal celo s kompresorjem, ki je ostal  v steni in smeri tudi dal enega izmed imen. Kljub mnogim pripombam so si ponavljavci pri ponovitvah pomagali prav s spornimi svedrovci. Debate o tem, kaj narediti s svedrovci so se vrstile, v zraku pa je vseskozi visela želja po vzponu brez Maestrijevega železja. Vzpon, ki ga še ni bilo, je dobil ime  "by fair means", s poštenimi sredstvi. Silvo Karo, avtor dveh smeri v Cerro Torre: "Maestrijev vzpon je bil ukraden iz prihodnostii. Brez vseh teh svedrovcev bi bila zgodovina te gore zelo drugačna".

Do letos so bili vsi poskusi neuspešni, 17. januarja pa sta Kennedy in Kruk v 13 urah zmogla 900 m stene in težave ocenila s 5.11+, A2. Njuna smer "by fair means" v večini sledi (bivšim) Maestrijevim svedrovcem (leva smer na sliki), sem in tja pa zavije v bližnji varianti. Zgolj za varovanje sta uporabila pet svedrovcev, od tega štiri v varianti Salvaterra-Mabboni (1999) in enega v varianti Geisler-Kruk (2011). S tem naj bi rešila star plezalni problem in še starejše vprašanje stila in etike v zvezi s to markantno goro. Pri sestopu sta namreč očistila svedrovcev dobršen del Maestrija.

Koliko novih debat sta s tem odprla je drugo vprašanje. Dobro je, da sta od besed prešla k dejanjem in počistila del železja. A na vrh vendarle nista splezala povsem brez svedrovcev, čeprav tistih pet, ki sta jih vpela niso bili Maestrijevi. Kakorkoli, Kompresorja ni več in Cerro Torre je zdaj zahtevnejši.

supertopo, alpinist, planetmountain, pataclimb

  23.01.2012

Cesare Maestri, kot ga je videl ilustrator Alpinista, 2007

 
Kennedy in Kruk na Torre Eggerju, 2011

Kategorije:
Novosti ALP PLE SLO Vse objave

5 komentarjev na članku "Cerro Torre "na pošten način" "

Bojan Leskošek,

Če je še kaj bolj bednega od divjega vrtanja "nemogočih" smeri, je to pobiranje svedrovcev iz njih. In to ne vseh, ampak sta pustila tiste, ki so se jima zdeli "potrebni" - ali ni Maestri naredil natančno tega?! Namreč, da je zavrtal tiste svedrovce, ki se mu (pred 40 leti!) zdeli potrebni.

S tem sta "ven pobrala" tudi vse pretekle in prihodnje ponovitve te smeri in smeri, ki po Maestriju nadaljujejo na vrh. Kje bosta preživela svoje naslednje počitnice - v Zahodni Cini?


Andrej Pečjak,

Še dobro, da imamo Američane, ki znajo vedno, povsod in vsakemu povedati kaj in kako je prav. S tem pa tudi za naše "The cleaners" odpirajo nove perspektive in nove izzive v alpinizmu. Za ogrevanje bi lahko potolkli svedrovce iz Helbe, seveda v spustu, ker drugače ne bi imeli na kaj varovati. Potem bi pa npr. en Slovenski in en Hrvaški "the cleaner" (Balkanska bojevnika) šla počistiti še Dent du Geant, ki je povsem razvrednoten s tistimi štriki in kupom zabetoniranega železja. Francozi tega ne razumejo, zato jih ne bi nič spraševali, ampak bi kar prešli od besed k dejanjem. Sedaj se dobijo že akumulatorske kotne brusilke, da se ni treba več mučiti s sekiro, tako da alpinizem tudi na tem področju napreduje.

Da se še malo razvedrimo ob sicer resni temi prilagam še to povezavo na sedaj že malo pozabljeno čiščenje izpred šestih let http://www.ad-pecjak.si/ice/temp/Kogel.avi


Tomaž Jakofčič,

Fanta sta rekla, da je prehranjevanje v Mc Donaldsu škodljivo zdravju in sta šla v Burger King. Maestrijevi svedrovci niso nekaj po čemur bi se zgledovali, a vzpon z uporabo Maestrijevih sidrišč in vpenjanje svedrovcev v drugih smeri ter nato izbijanje starih svedrovcev na sestopu, je primer mladega ameriško-kanadskega polnojajčništva.


Sašo Matas,

Odličen komentar Tomaža in nekaj malega o demokraciji, kulturi in odnosu do preteklega od Matevža.


Matevž Fazarinc,

V branje priporočam naslednji prispevek: http://www.planetmountain.com/english/News/shownews1.lasso?l=2&keyid=35788

Za objavo komentarja se prijavite ali registrirajte.

  • Število objav: 46051

Novosti