Išči

Novosti

Poobjave gradiv z aktualnimi vsebinami, objave naših sodelavcev  ...

Zasnežena narava, 29. 1. 2018, Avtor: Boris Štupar

Objavljalci

Authors

Arhiv

AN - 17.01.12

Vse večja aktivnost v naših stenah!

Čeprav razmere še niso takšne kot bi si jih želeli, so se temperature spustile že krepko pod ledišče, kar je omogočilo plezanje nekaterih slapov. Prav tako pa se v nekaterih smereh poleg praskanja po skalah, najde tudi kakšen meter trdega snega. Za konec tedna so obljubljene tudi snežne padavine, tako da morda pa se prava zima šele začenja.

Julijske Alpe

Nejc Marčič (AO Radovljica) in Luka Stražar (AAO) sta v Zadnji Mojstrovki opravila zimsko ponovitev Stebra revežev. Razmere so zaznamovale suha skala, nesprijet sneg, vse skupaj pa popestrile številne prečke.

SteberV eni izmed mnogih prečnic Stebra revežev

Zasledil sem vzpon članov AO LjubljanaMatica v Zajedi v severni steni Nad Šitom glave. V okolici Vršiča so plezane vse grape v Mojstrovki, Meniskusov žleb v Robičju, prav tako pa tudi nekateri slapovi pod Prisojnikom, ki pa so po večini še v fazi nastajanja. V Tamarju se za silo že da priti čez Centralni in Desni slap.

Na spletu sem zasledil tudi omembo vzpona po Tomazinovi smeri v Stenarju.

Kamniško–Savinjske Alpe

Druga najbolj priljubljena destinacija ta hip pa so stene nad Jezerskim. Razmere se v posameznih smereh razlikujejo od odličnih do slabih. Opravljenih je bilo nekaj vzponov v Smeri izgubljene rokavice. Letos je nad Jezerskim največji obisk doživela Nemška smer v Dolgem hrbtu. Spodnji del se kombinira bodisi s Sinjim slapom bodisi z Drejčevo smerjo. V iskanju popolnih razmer so se fantje iz AO Kranja povzpeli po Centralni smeri na Veliko Babo. Druga najbolj obiskana smer nad Jezerskim letos pa je Grapa med Veliko Babo in Ledinskim vrhom. V grapi so v trenutnih razmerah nekateri skoki solidno narejeni, vendar nam tudi praskanje po skalah ne uide.

Bor Šumrada
 

Doslej (po)objavljene Alpinistične novice 
pa izpis objav:

o alpinizmu | o odpravah ipd.| o prvenstvenih



Steber1

V Stebru revežev. Fotografiji: Nejc Marčič

 

 

Značke:
ALP AN novosti

Za objavo komentarja se prijavite ali registrirajte.

  • Število objav: 46051

Novosti