Išči

Novosti

Poobjave gradiv z aktualnimi vsebinami, objave naših sodelavcev  ...

Zasnežena narava, 29. 1. 2018, Avtor: Boris Štupar

Objavljalci

Authors

Arhiv

Planinski kotiček - 28.02.83

Kamniški občan - Irena Markuš: ZIMSKI VZPONI

V začetku je bila zima bolj skopa s snegom. Grape, ki so bile navadno lepo žalite s snegom in ledom, so kazale skalne skoke. Stene so bile po sneženju lepo zavite v beli hermelin, vendar so se grebeni in stolpi kmalu otresli snega in pokazali svoja gola rebra. Sneg ni dolgo ostal v strmih stenah. Februarja je nastopil pravi preobrat. Snega je nasulo kar preveč naenkrat. Nekaj časa bodo samevale gore in gledali jih borno le od daleč, saj se morajo prej znebiti svojega odvečnega bremena. Sedaj so še preveč grozeče s svojimi plazovi. Težko se je navaditi na zimo, zato so si nekateri alpinisti podaljšali letno sezono in se premaknili bliže k morju.
V Ospu so preplezali 7 smeri, med temi naj omenim Žago (ocena V), ki so jo plezali Darko Božič, Frane Kemperle in Edo Pavlič ter Pero (ocena V A,), ki sta jo plezala Darko Božič in Frane Kemperle. Nato so vsi alpinisti in pripravniki pogumno zakoračili v zimo in v prvih dveh zimskih meserih opravili kar 88 vzponov in 8 pristopov Sem pa ne prištevamo vzponov mladih tečajnikov, ki letos obiskujejo alpinistično šolo, saj so tudi letos zelo aktivni in so opravili že lepo število plezalnih tur. Čeprav je večina smeri, preplezanih decembra in januarja, I. in II. Težavnostne stopnje, pa je tudi nekaj prav zahtevnih.
V Rzeniku so Milan Gladek, Marjan Kregar in Bojan Pollak opravili prva zimsko ponovitev in sploh prvo ponovitev smeri, ki se imenuje Želja (ocena A2). Nato pa so isti alpinisti preplezali še grapo med Konjem in Rzenikom (ocena III). V Brani je Janez Benkovič sam preplezal Kamniško grapo (ocena III). V Brani je bil preplezan tudi Zgornji steber (ocena III), plezala pa sta Janez Pinterič in Frane Kemperle. V Kalški gori sta Darko Božič in Frane Kemperle plezala Belačev steber (ocena III).
Konec januarja so trije naši alpinisti: Cene Berčič, Marjan Kregar in Milan Gladek odšli v Francijo. Prvič, da so kamniški alpinisti obiskali francoske Alpe tudi pozimi. Imeli so neugodne razmere, več dni je snežilo.
Marjan Kregar je s soplezalcem Acom Pepevnikom iz AO Celje preplezal Švicarsko smer v Les Curtes (ocena V), nato pa še smer Chavalier Labour v isti steni (ocena III). S tem so naši alpinisti prav gotovo upravičili svoj obisk Francije.
Od vzponov, ki so bili opravljeni do konca januarja, smo težje že našteli. Štirje vzponi so bili V. stopnje, devet pa III. težavnostne stopnje, ki je v letnih razmerah lahka, z zimo pa se težave povečajo. Vzponov II. Stopnje je bilo 34, I. stopnje pa 41.

IRENA

TEČAJ ZA GORSKE STRAŽARJE
Odsek za varsto narave bo marca in aprila pripravil tečaj za gorske stražarje, ki bo obsegal tri predavanja o ekologiji, živalstvu in rastlinstvu naših gora in tudi predavanje o kameninah. Prikazani bodo tudi diapozitivi, na koncu pa bo skupni izlet in verjetno tudi manjši preizkus pridobljenega znanja. Tega tečaja se lahko udeleži vsakdo, ki ga zanima gorska narava in problemi njenega očuvanja ter je pripravljen na tem področju tudi kaj narediti. Vsak tak naj pride v ponedeljek, 14. marca 1983 ob 18. uri v Kamnik v Kidričevo 38, prvo nadstropje, v prostore PD Kamnik, kjer se bo tečaj začel.

OBČNI ZBOR PLANINSKEGA DRUŠTVA KAMNIK
Osemnajstega marca 1983, to je petek, ima PD Kamnik ob 18. uri v dvorani nad kavarno »Veronika« svoj redni letni občni zbor. Na njem bodo kamniški planinci pregledali svoje delo v preteklem letu in si zastavili tudi cilje za letošnje, jubilejno leto. PD Kamnik praznuje letos 90-letnic ustanovitve, saj je eno od prvih treh planinskih društev, ki so bila ustanovljena 1983. leta. Na občnem zboru bodo podeljene tudi trimske značke vsem, ki so naredili vsaj pet planinskih trimskih pohodov in to tudi javili v pisarni PD Kamnik.

Bojan
Kamniški občan, 28. februar 1983
 

Kategorije:
Novosti ALP SLO Vse objave

Za objavo komentarja se prijavite ali registrirajte.

  • Število objav: 46047

Novosti