Išči

Novosti

Poobjave gradiv z aktualnimi vsebinami, objave naših sodelavcev  ...

Zasnežena narava, 29. 1. 2018, Avtor: Boris Štupar

Objavljalci

Authors

Arhiv

Celje ima lavinske pse

Celjski tednik (1958) - V. Tanko: Že vsa povojna leta smo pogrešali v našem okraju izšolane pse za reševanje ponesrečencev iz snežnih plazov (lavinske pse), ki so vsako leto terjali nove človeške žrtve.

O nabavi tovrstnih psov se j e iz leta v leto mnogo govorilo in načrtovalo, toda do uresničenja ni prišlo. Zaradi tega je bilo treba za vsako nezgodo v našem alpskem gorovju prevažati lavinske pse iz daljnih Jesenic, kar je bilo združeno z zamudo časa in z velikimi stroški. Zadnja nesreča s pok. Pehanijem iz Celja je bila resen opomin, da je treba končno nekaj ukreniti.
Klub za vzrejo športnih in službenih psov v Celju je v času od 9. do 16. februarja t. l. v lastni režiji organiziral v Logarski dolini posebni lavinski tečaj
za tovrstne reševalne pse in za njih vodiče. V tem tečaju je bilo prav v te namene odbranih klubskih psov pasme »nemški ovčar« z enakim številom vodičev, med njimi tri ženske. Tej akciji celjskih kinologov so se spontano pridružili tudi organi notranje uprave in je Tajništvo za notranje zadeve Celje v sporazumu z Državnim sekretariatom za notranje zadeve LR Slovenije poslalo v ta tečaj enega svojega psa iz Solčave ter dalo na razpolago predavatelja — kinologa tov. Uršiča, vodnika LM iz Ljubljane, dočim je Gorska reševalna služba Slovenije dala na razpolago svojega najboljšega trenerja inž. Gospodariča. Ta dva predavatelja sta vsak po svoji plati nesebično prenesla svoje znanje in reševalno tehniko na tečajnike, ki so vsi do zadnjega z uspehom opravili ta pouk v praktičnem in v teoretičnem oziru. Tečaj je potekal na plazovitih področjih Ojstrice in Planjave, pod najrazličnejšimi vremenskimi in snežnimi pogoji. Psi so pokazali presenetljivo nadarjenost za iskanje v snegu celo do globine šest metrov.
Nedvomno je ta poteza celjskih kinologov nov prispevek v korist skupnosti, ker je opravičeno pričakovati, da bo do v bodoče lavinski psi Kluba za vzrejo špornih in službenih psov Celje pravočasno odtegnili iz objema »bele smrti« marsikaterega ponesrečenca.
Celjski kinologi so priredili ta tečaj z namenom, da ustanove lastno reševalno lavinsko ekipo, ki bo sodelovala s sorodno ekipo Gorske reševalne službe v Celju, ker je tako sodelovanje neizogibno. Lavinska reševalna ekipa celjskih kinologov, ki se bo odslej neutrudno urila, bo v kratkem opremljena tudi z vsemi sodobnimi tehničnimi reševalnimi pripomočki, ki bodo omogočili ekipi hitro in učinkovito delo na terenu. To bo prva organizirana kinološka lavinska reševalna ekipa v Sloveniji.

V. Tanko
Celjski tednik, 21. januar 1958
 

Za objavo komentarja se prijavite ali registrirajte.

  • Število objav: 45944

Novosti