Išči

Novosti

Poobjave gradiv z aktualnimi vsebinami, objave naših sodelavcev  ...

Zasnežena narava, 29. 1. 2018, Avtor: Boris Štupar

Objavljalci

Authors

Arhiv

Grintovec čez Dolge stene - 28.12.11

Iskanja - Stane Škrjanec: Neverjetna vročina in hudo gaženje me že tukaj dodobra načneta. Ker vem, da se bo zadeva na Strehi le še poslabšala, brez pomisleka zavijem proti senčnim Zgornjim jamam ...

V zadnjem delovnem dnevu jo malce prej pobrišem iz službe. Doma mi pogled na spletno kamero noče dati miru. "Draga, a lahko? ..."

Ob 13.30 parkiram pri Suhadolniku. Čeprav dobro vem, da me bo ujela tema, hitim proti Taški. Slednje strmina je le sem pa tja poledenela, snega je malo, ojuženega brez težav premostim brez derez. Na mestu, kjer zimski pristop po bližnjici zavije proti Spodnjim jamam, srečam sestopajočega. Po njegovih stopinjah se po močno odjenjanjem snegu povzpnem v bližino prečnice za na Streho. Neverjetna vročina in hudo gaženje me že tukaj dodobra načneta. Ker vem, da se bo zadeva na Strehi le še poslabšala, brez pomisleka zavijem proti senčnim Zgornjim jamam. Brez večjih težav sledim stopinje predhodnika, ki je našel lepe prehode. Šele pod iztekom grape nad Jamami, po kateri sem pred leti s smučmi na hrbtu že pristopil na vrh, nataknem dereze. Sneg je končno znova zakrknil, kar me v strmini močno veseli. Sledi pred menoj se izpnejo na greben Dolgih sten ter po njem zaplešejo vse do vrha. Nad razmerami sem naravnost vzhičen! Trd sneg, ki lepo grabi cepina, je povsem nekaj drugega, kot zadnji večerni sprehod na Stožca (pršič). Po prestopu na Streho si ne morem kaj, da si ne bi priznal - pogrešal sem tole škrabljanje ... Dan se kaj hitro umika temnemu svodu. In to kako lepo posejanemu z bleščečimi zvezdami! Rahel vetrič me navkljub vznesenosti prežene v sestop. Streha navkljub pozni uri ječi pod tonami gnilca. Trda tema me ujame nad Taško. V soju luči se na spodnjo ravnino raje spustim po lovski poti. Na cesti pod Suhadolnikom čelko pospremim k počitku. Ko se mi oči za silo privadijo noči, ozaljšani s skromnim luninim krajcem, na horizontu zapazim obrisa. Kočna in Grintovec z neskončnim posipom mežikanj ... ah.

Naj vam bo zdravo in srečno 2012!
 

 

 


Na grebenu


Tik pred izstopom

 

Kategorije:
Novosti SLO Vse objave
Značke:
novosti

Za objavo komentarja se prijavite ali registrirajte.

  • Število objav: 46065

Novosti