Išči

Novosti

Poobjave gradiv z aktualnimi vsebinami, objave naših sodelavcev  ...

Zasnežena narava, 29. 1. 2018, Avtor: Boris Štupar

Objavljalci

Authors

Arhiv

Novosti

AN - 27.12.11

Prva resnejša aktivnost v stenah

Zaznati je prvo resno dogajanje v smereh in nekaterih slapovih, čeprav je trenutno stanje razmer še bolj za dober priokus.

Centralna smer v Lepem špičju

Nejc in Rok Kurinčič (oba Soški AO) sta v nedeljo plezala omenjeno smer. Že na dolgem dostopu pod smer sta se nagarala med gaženjem debele snežne odeje, kar je turo naredilo še bolj naporno. Tako sta bila na vstopu v smer šele nekaj pred poldnevom. Razmere v smeri niso bile najboljše, sneg je bil po večini pokrit s tanko skorjo, tako, da ga je bilo potrebno neprestano čistiti. Kljub temu sta relativno hitro napredovala in po osmih urah plezanja ju je noč ujela v zgornji, izstopni zajedi. Prvotno nameravani sestop preko Prehodavcev sta zamenjala s sestopom po Tumovi smeri.

Centralna smer v Lepem Špičju.
Centralna smer v Lepem špičju.

Razno

Opravljeni so bili že prvi vzponi v slapovih, čeprav so razmere zaradi visokih temparatur še slabe. V Tamarju se je za silo že dalo plezati v Rastlinci, ostalim manjka še kak teden konkretnega mraza, da bodo varno plezljivi. Aktivno je tudi nad Vršičem in sicer v Severnem razu Male Mojstrovke ter v stenah Nad Šitom glave. Nad Jezerskim so bili že opravljeni vzponi v Teranovi smeri, prav tako tudi v Sinjem slapu. Opravljen je bil tudi vzpon v Nemški smeri v Dolgem hrbtu, kjer so razmere povprečne. V Logarski dolini sta bila plezana Palenk in Avtocesta. Za ogrevanje cepinov in derez zadovoljivo. Plezali so še slapove v Prednji glavi, za slapove pod Prisojnikom pa je tudi potrebno še počakati nekaj časa. Nad Zelenico je bilo tudi zelo aktivno pretekle dni, saj so po večini vse klasične grape v Vrtači in Begunjščici že prehojene in preplezane. Alternativa slabšim snežnim razmeram pa je tudi drytooling, kot recimo v smeri ZZ v Raduhi.

Vsem želim veliko varnih vzponov ter vse najboljše v prihajajočem letu!
 

Bor Šumrada

Doslej (po)objavljene Alpinistične novice 

o alpinizmu | o odpravah ipd.| o prvenstvenih


 Centralni

Centralni1

Centralni2
Utrinki iz Centralne smeri.
Foto: Nejc Kurinčič.

Značke:
ALP AN novosti

Za objavo komentarja se prijavite ali registrirajte.

  • Število objav: 46078

Novosti