Išči

Novosti

Poobjave gradiv z aktualnimi vsebinami, objave naših sodelavcev  ...

Zasnežena narava, 29. 1. 2018, Avtor: Boris Štupar

Objavljalci

Authors

Arhiv

10 naj pohodniških poti po svetu

RTVslo: Od Machu Picchuja do Patagonije, od Utaha do Walesa

Nekateri se med dopustom zadovoljijo s hojo od letala do limuzine. Tisti drugi pa tujo deželo raje izkusijo tako, da njene najlepše dele prehodijo.
Spletna popotniška stran Cheapflights je objavila 10 najboljših pohodniških krajev sveta.
Med njimi so slovite pešpoti, kot recimo tista do Machu Picchuja v Peruju ali pa pohod na Kilimandžaro v Tanzaniji, pa tudi malce bolj skriti dragulji, kot sta obalna pot v Walesu in kanjoni Ziona na jugozahodu ZDA.

1. Apalaška pešpot - od Springer Mountaina v Georgii do Mount Katahdina v Mainu (ZDA): Mati vseh velepohodov, Apalaška pešpot, je dolga 3.460 kilometrov in prečka 14 zveznih držav. In čeprav pot vsako leto po vsej dolžini uspešno prehodi manj kot 500 ljudi, je vsaj del prehodijo trije milijoni vsako leto.
Ne le da Apalaška pešpot poteši pohodnikovo željo po izkustvu flore in favne v svoji najpopolnejši podobi, pot je tudi odličen način, da se družite z drugimi strastnimi pohodniki in se preizkusite, ali ste sposobni za daljše obdobje zapustiti civlizacijo.

2. Camino Frances (El Camino de Santiago) - od St. Jean Pied de Porta v Franciji do Compostele v Španiji: Pohodništvo pogosto zajema visoka drevesa, skale, strupene rastline, šotore in zloveščo nalogo kuhanja nad odprtim ognjem. Če to zveni bolj nočna mora kot počitnice, razmislite o Camino Frances, eni od bolj priljubljenih pešpoti slavne romarske poti, znane kot El Camino de Santiago.
Kar se je začelo kot priljubljena, 780 kilometrov dolga verska odprava, je postalo vsesplošna znamenitost za vse, ki iščejo izziv, pa naj si bodo mladi, stari, športni, brez kondicije, kristjani ali ateisti. Pohajkujte torej po mirnih mestecih Francije in Španije, prenočujte pa v udobni postelji Pilgrim Hostla.

3. Pembrokeshire Coast Path - Narodni park Pembrokeshire Coast (Wales): Vzdolž apnenčastih klifov se vije med peščenimi plažami, jezerci z lokvanji in ribiškimi vasicami 300 kilometrov dolga obalna pešpot Pembrokeshire. Čeprav naj pot ne bi bila posebej naporna, pa jo sestavlja vrsta pohodov, dolgih od 14 do 25 kilometrov. Po poti lahko pohodniki občudujejo izjemne zgodovinske spomenike, kot so 2.000 let stare trdnjave, pokopališče iz leta 400 in srednjeveške gradove.
Na poti je veliko penzionov, najdete pa tudi hotele ali kampe. Čez vse leto ob obali vozijo avtobusi in pobirajo pohodnike, ki preskakujejo med odseki. Po poti lahko opazujete tjulnje, njorke, lisice in več drugih živalskih vrst.

4. Mount Kilimandžaro (Tanzanija): S 5.895 metri je Kilimandžaro najvišji vrh Afrike in postaja vse bolj priljubljena pohodniška destinacija. Tisti, ki se podajo na to popotovanje, v 6-8 dneh prehodijo pet različnih podnebnih pasov. Vsi pohodniki morajo potovati z vodnikom, kar odpravo precej podraži, a vam zagotovi varen prihod na cilj, saj je izkušena oseba potrebna za navigiranje med tremi vulkani in turkiznimi ledeniki. Najamete lahko tudi nosača.

5. Zion Narrows - Narodni park Zion, Utah (ZDA): Občasno pohodniške poti zahtevajo, da se malce zmočite med prečkanjem kakega potoka, a ko hodite po kanjonih Ziona, je to druga zgodba. Ta 25 kilometrov dolga pot poteka vzdolž razpoke (t. i. slot canyon), kar pomeni, da velik del pohoda poteka po reki. Narrows se lahko zdijo kot labirint, saj se pohodniki vijejo med navpičnimi rdečimi pečinami, slapovi in z mahom prekritimi geološkimi formacijami. Pustolovci, ki bi radi prehodili celotno pot, lahko začnejo pohod od dna navzgor v enem dnevu, ali pa prenočijo pod zvezdnatim puščavskim nebom, če začnejo od vrha navzdol.

6. Tongariro Alpine Crossing - Narodni park Tongariro, Nova Zelandija: Zaradi svoje zbirke prečudovite narave Nova Zelandija redno osvaja vrhove seznamov avanturističnih potovanj. Pusta in z vulkanskimi kraterji navrtana pokrajina Tongariro Alpine Crossing ni nobena izjema. Številni pohodniki zanjo pravijo, da jih sprva spominja na lunino površino, a ko se pot razvija, postane jasno, da je ta 17-kilometrski pohod vse kaj drugega kot pust.
Tongariro Alpine Crossing, ki je pod Unescovo zaščito, zajema dva delujoča vulkana, prodirno modra jezera, blatne bazenčke, zasnežene vršace in alpske travnike. Ne le da je postal priljubljena pohodniška in turistična točka, Tongariro ima tudi poseben duhovni pomen za novozelandske Maore. Pot je lahka, pohodniki jo opravijo v 7-8 urah.

7. Krožni treking Paine - Narodni park Torres del Paine, Patagonija (Čile): Patagonija je zaradi svojega dramatičnega in zahtevnega terena, osupljivih razgledov ter bogastva flore in favne že od nekdaj vrhunski avanturistični kraj.
100 kilometrov dolga pot Paine se vije čez narodni park Torres del Paine med subpolarnimi gozdovi, ledeniškimi jezeri, ledeniki in visečimi mostovi. Največja nagrada potovanja je razgled, ko se sončni žarki odbijajo od rožnatih granitnih vrhov Torres del Paine, zato je fotoaparat obvezna oprema. Za tiste pohodnike, ki jim je 10-dnevna pustolovščina preveč, pa petdnevna pot, znana kot "W", predstavlja odlično alternativo.

8. West Coast Trail - Narodni park Pacific Rim, British Columbia (Kanada): West Coast Trail ali Pot po zahodni obali je lahko dostopna iz Victorie in Vancouvra ter velja za eno najbolj navdušujočih poti Severne Amerike. 75 kilometrov dolga pot je bila sprva ustvarjena za brodolomce, da so lahko prišli na varno.
Danes vodi pohodnike mimo slapov, jam in peščenih plaž, seveda pa tudi mimo starih razbitin ladij. Vzdolž obale lahko opazujete kite in morske leve, po gozdnih poteh pa se potikajo kune zlatice, medvedi in pume. Da bi zares doživeli ta čudoviti kraj, si za pot vzemite 4-5 dni.

9. Soteska tigrovega skoka, Junan (Kitajska): Pešpot Soteske tigrovega skoka je urejena vzdolž najdaljše in najbolj spoštovane kitajske reke, Jangceja, in predstavlja prijeten oddih od le 60 kilometrov oddaljenega mestnega vrveža. Ta 24 kilometrov dolga pot je obdana z veličastnimi, zasneženimi vrhovi Snežne gore žadastega zmaja in Snežne gore Haba, zanjo pa navadno potrebujete dva dni.
Po prvem dnevu potovanja so pohodniki nagrajeni z obiskom čajnih hiš Naši, kjer lahko prenočijo in se sprostijo. Ker si vlada želi privabiti turiste, ta pot najverjetneje ne bo dolgo ostala neokrnjena kitajska skrivnost, zato se čim prej podajte nanjo.

10. Inkovska pot do Machu Picchuja (Peru): Machu Picchu kot eno najslavnejših južnoameriških starodavnih čudes privablja popotnike z vsega sveta, ki si želijo vpogleda v življenje starodavnih Inkov. Večina se odloči za vlak do Machu Picchuja, a pustolovci znajo ceniti voden štiridnevni pohod po Inkovske poti.
Večina poti prečka nadstvarne, sanjske gozdove, starodavne ruševine, prostrane obdelovalne terase in zloglasni prelaz Mrtve ženske. Za tiste, ki vas ne mika 80-kilometrski pohod, je možnost tudi dvodnevna različica; za primerno plačilo vam prtljago pomagajo nositi nosači.

K. S.

Kategorije:
Novosti POH SLO Vse objave

Za objavo komentarja se prijavite ali registrirajte.

  • Število objav: 46051

Novosti