Išči

Novosti

Poobjave gradiv z aktualnimi vsebinami, objave naših sodelavcev  ...

Zasnežena narava, 29. 1. 2018, Avtor: Boris Štupar

Objavljalci

Authors

Arhiv

Najvišja gora še vedno nepremagana

Slovenski gospodar (1933): Do sedaj se še ni posrečilo, da bi bil višje gore človek stopil na najvišjo goro na svetu, na Mount Everest v Himalajskem pogorju v osrednji Aziji.

Tokratna četrta ekspedicija, ki si je postavila nalogo, da bo osvojila 8845 m višino, se je morala vrniti nazaj na Angleško, ne da bi bila zmagala zadnjih par sto metrov.

Člani najnovejše ekspedicije so prodrli po nepopisnih težavah 8500 m visoko, zmago nad zadnjim grebenom jim je onemogočilo vreme. Morali so se vrniti, da ne bi bili porinili v resno nevarnost zaradi mraza in sneženih viharjev že itak oslabljeno življenje preveč izmučenih hribolazcev.
Dviganje na vrh Himalaje je izredno težavno. Izključeno je, da bi se popeljala ekspedicija s pomočjo gorskih železnic in avtomobilov v bližino višin, kakor je to n. pr. mogoče v Evropi. Vsak korak stoterih kilometrov dolge poti do vznožja je mučen in izčrpa še tako utrjenega hribolazca. Celi tedni pretečejo, predno dospeš do točke, od koder prične pohod navzgor in so dosežena taborišča, iz katerih namerava ekspedicija osvojiti zadnjih 500 do 600 m. Vremenska napoved za toliko časa je izključena.

Zadnji ekspediciji je iztrgalo popolno zmago iz rok naenkrat in nepredvideno nastalo viharno vreme. Ko so bili hribolazci že tako daleč, da bi priplezali na najvišji vrh v dnevnih pohodih, se je spremenilo vreme in je celo podjetje padlo v vodo. Treba še poudariti, da je bila tokratna ekspedicija izborno opremljena in je razpolagala z izkušnjami treh, ki so se bile lotile istega podjetja pred njo.
Med sedanjo četrto ekspedicijo in njeno prednico je razdobje devetih let. Ekspedicija pred 9 leti je zahtevala dve smrtni žrtvi. Od taborišča v višini 8170 m so delali poskuse, da bi zmogli zadnjih 800 m. Težave, katere povzroča razredčen zrak, so bile nepremostljive. 8 – 10 krat je bilo treba dihniti, da je bil omogočen 1 korak in pri vsakem 25. Koraku je bilo treba počivati par minut, sicer sta stavkala srce in pljuča. Po preplezanju 300 m so bile moči treh mož, ki so se bili odpravili na vrh iz zadnjega taborišča, izčrpane. Prav s poslednjimi močmi se jim je posrečilo, da so se še vrnili v oporišče. Drugi dan za tem sta se lotila poslednje višine druga dva člana ekspedicije. Začela sta podvig pri dobrem vremenu. Pozneje šele se je prevlekel vrh z oblaki in se je razčistil za kratko časa. V minutah razblinjenja oblakov so videli tovariši izpod šotora v taborišču, kako sta se pregibali dve piki po sneženem polju in brž jih je zopet vzela megla. Nista se več vrnila. Od izginutja je minulo 9 let in zadnja ekspedicija je naletela na eno gorsko palico, ki je bila povsem nepoškodovana in zadnji preostanek obeh ponesrečencev. Oba sta morala v megli zaiti v prepad kakega ledenika, kjer sta zmrznila. Je mogoče celo, da sta bila prav na vrhu, in sta smrtno ponesrečila še le na povratku? Borba za zmago nad najvišjo višino na svetu traja še le 12 let. Prva ekspedicija na Mount Everest se je podala na pot leta 1921. Dosegla je 7400 m in najbolj hudi sneženi viharji so jo prisilili, da se je vrnila. Bil je to prvi preiskovalni pohod v povsem neznano pokrajino.
Druga ekspedicija leta 1922 se je povzpela 8300 m visoko. Zastonj je poskušala, da bi bila prodrla višje. Ogromen plaz prahu je uničil kolono nosačev. Po tej nesreči so se ustavili domačini, da bi šli naprej in člani ekspedicije so bili primorani na povratek.
Doslej so zahtevale Mount Everest ekspedicije 30 smrtnih žrtev. Dejstvo je, da človek ne bo poprej miroval, dokler ne bo stopil čisto na vrh na svetu najvišje gore.

Slovenski gospodar, 27. september 1933
 

Značke:
HIM novosti

Za objavo komentarja se prijavite ali registrirajte.

  • Število objav: 45948

Novosti