Išči

Novosti

Poobjave gradiv z aktualnimi vsebinami, objave naših sodelavcev  ...

Zasnežena narava, 29. 1. 2018, Avtor: Boris Štupar

Objavljalci

Authors

Arhiv

Cic

Novi tednik (1982): Na celjskem pokopališču smo se poslovili od Cirila Debeljaka - Cica, ki je umrl v 53. letu starosti. Svoje življenjsko pot je končal kot delavec v Aeru – TOZD Grafika, športnik, alpinist, član Planinskega društva, navdušen fotograf in pisec tekstov o gorah ...

Mnogo njegovih zapisov in fotografij smo objavili tudi v Novem tedniku ter njegovih predhodnikih. Bil je odličen delavec in izvrsten sodelavec, zato je za njim praznina še toliko večja. V zadnjem času je mnogo strokovne energije razdajal mlajšim.

Med ostalimi se je ob grobu od njega poslovil tudi predsednik Planinskega društva Celje Dušan Gradišnik ter med drugim povedal: »Vest, da je našemu Cicu ugasnilo nesmrtno srce je prispela prebliskovito, da bi lahko doumeli to žalostno resnico. Ne morem verjeti in razumeti, da bo čez nekaj trenutkov ta naša zemlja pred našimi očmi zakrila veliko hrabro srce, ki smo skoraj verjeli, da se ne bo nikoh ustavilo. Ne moremo verjeti, da bo pokopano prijateljstvo, poštenost, srčnost in dobrota vse poosebljeno v liku Cirila Debeljaka-Cica. Izgubili smo človeka, tovariša, poeta! Blago delovno dušo odprto in z malo besed, čisto kot umita dlan, ko jo je ponujal vsem mladim in bil vesel, da so jo sprejeli. Še težje doumem to žalostno resnico če pomislim, da me je še pred nedavnim obiskal ves v žaru novih idej. Govoril mi je o potrebi, da bi naj Celje organiziralo svojo, lastno žepno himalajsko odpravo. Ves zagnan, kakršen je znal biti, je zagotavljal, da imamo izredno sposobno alpinistično moštvo, ki je sposobno največjih podvigov in da tega nikakor ne smemo zamuditi. Imel je že izbran vrh in izdelan plan priprav za letošnje leto. In ta arzenal idej in načrtov je tu pred nami in čaka še trenutka, da ga bo zagrnila tema.

Cic je imel težko otroštvo, izgubil je svoje ljubljene starše, očeta kot talca in mater v koncentracijskem taborišču. V svobodo je stopil po zaslugi svoje dobre tete kot krepak, goreč mladenič petnajstih let. Prav kmalu se je zagledal v gore in prvi resnejši korak v skale je bila plezalna tura na Triglav, kamor jo je mahnil kar sam po slovenski smeri v severni steni Triglava ... Imel je več kot 850 smeri, od tega 56 prvenstvenih v naših in tujih gorah! Po zaslugi Cica Debeljaka se lahko prav v alpinizmu Celjani pohvalimo z nekaj izrednimi storitvami.

Cic je bil prvi Slovenec, ki je plezal šesto stopnjo v italijanskih Dolomitih in bil tudi med tistimi Slovenci, ki so ponovili velike smeri v francoskih Alpah, najdemo pa ga tudi v prvih dveh Himalajskih odpravah v Trisule in Kangbačen.«

Ciril Debeljak-Cic je za svoje uspešno delo dobil več priznanj, med drugim tudi Bloudkovo plaketo, zlati znak PZJ in PZS. To pa ni vse ali celo premalo za vse, kar je dobrega in koristnega storil tako v delovni organizaciji, na športnem področju ali pri svoji največji ljubezni - gorah.

Novi tednik, 4. marec 1982
 

Ciril Debeljak - Cic
23. januar 1930 - 7. marec 1982


Novi tednik (2009)/G-L: Ciril Debeljak - Cic

Planinski vestnik/G-L: V robu nad cesto - Cicev raz

Planinski vestnik/G-L: Baroltholi - Prvi maj  

Planinski vestnik/G-L: Na meji skrajnosti, Ali živim?

Planinski vestnik/G-L: Severozahodni raz Ojstrice - pozimi

Večer-Gore in ljudje: Ciril Debeljak odlikovan

 

Kategorije:
Novosti SLO Vse objave

Za objavo komentarja se prijavite ali registrirajte.

  • Število objav: 46047

Novosti