Išči

Novosti

Poobjave gradiv z aktualnimi vsebinami, objave naših sodelavcev  ...

Zasnežena narava, 29. 1. 2018, Avtor: Boris Štupar

Objavljalci

Authors

Arhiv

Obetaven začetek zimske sezone

Novi tednik: Redkokdaj zima takoj na začetku postreže z lepim vremenom in ugodnimi razmerami, kot se je to zgodilo letos.

Sneg se je prijel na skalo, tako da so bile razmere v stenah idealne. Edina neprijetnost je bila gazenje do vstopa v steno, saj se je sneg udiral krepko čez kolena, pa še ponoči je veter gaz sproti zamedel. Kljub temu je bilo za praznike v gorah polno alpinistov, ki so začeli nabirati prve zimske vzpone. Že 27. 12. sta Lojz Cajzek in Matjaž Pečovnik (AO Impol) plezala v steni nad Ospom. Ponovila sta smer Medo (IV), naslednji dan pa Staro smer (V+ ,A l ). 29. 12. je Cajzek s Frančkom Knezom spet izplezal prvenstveno smer v severni steni Planjave. Imenovala sta jo Smer mimo macesnov, ocenila s II - III, plezala pa sta štiri ure. Dan za tem sta ponovila še Centralno smer (V-VI; A1) v Planjavi. Franci Topolovec in Aleš Stopar pa Vzhodno grapo v Mrzli gori. 31. 12. sta Stopar in Topolovec opravila prvo zimsko ponovitev Tečajniške smeri (III - IV, A1) v Mali Rinki. Za 300 m dolgo smer sta potrebovala 5 ur.

Na novega leta dan sta Cajzek in Knez ponovila smer Geršak-Grčar (V+, Al) v Vežici in Kamniško smer (VI, A l) v Vršičih.
2. 1. sta Aco Pepevnik in Franci Topolovec opravila prvo zimsko ponovitev in drugo ponovitev nasploh smeri Avrikelj (III - IV) v Mrzli gori. Napravila pa sta še 150 m prvenstvene izstopne variante, ki sta jo ocenila s IV. Težavnostno stopnjo. Slavko Cankar in Aleš Stopar sta ponovila Dušanov steber (III), Lojz Cajzek in Franček Knez pa Raz Dedca (VI, A l ) in Perčičev steber ( V - VI, Al) v Vežici. 3. 1. sta Marjana Šah in Dani Tič (AO Impol) ponovila Dušanov steber (III) v Mali Rinki, Navezi Uršič Mira in Franci Topolovec ter Slavko Cankar in Aleš Stopar sta ponovili Szalay-Gerinov greben v Turski gori. 4. 1. je Aco Pepevnik v solo vzponu preplezal Belo piramido (40°) v Turski gori, sestopil pa je po Tschadovi smeri (II) prav tako v Turski gori.
Vsekakor uspešen začetek sezone v zasneženih stenah.

A.S.
Novi tednik, 8. Januar 1981
 

Kategorije:
Novosti ALP SLO Vse objave

Za objavo komentarja se prijavite ali registrirajte.

  • Število objav: 46075

Novosti