Išči

Novosti

Poobjave gradiv z aktualnimi vsebinami, objave naših sodelavcev  ...

Zasnežena narava, 29. 1. 2018, Avtor: Boris Štupar

Objavljalci

Authors

Arhiv

AN - 29.11.11

Čakanje zime in še delček poletja iz Stene.

Zima še kar ni, tako da se pred meglo večina zateka bodisi na sončno Primorsko v plezališča bodisi  v gore na priljubljene in razgledne destinacije. Jesenska prečenja grebenov kot so Zeleniške spice, severovzhodni greben Stola, greben preko Rinke na Skuto, greben Pihavec – Bovški Gamsovec punujajo zmerno in uživaško poplezavanje ter raznolike razglede naokoli.

Kljub temu, da je na severnih in senčnih straneh že zaznati sledi ledu, je zaslediti tudi še plezalne vzpone v toplih južnih stenah Kogla, Skute ter še kje. Omeniti velja prosto ponovitev resne Kolčeve smeri (VII+/IV-V, 185 m) v Kordeževi rami v steni Pece, ki sta jo opravila Matija Jošt in Boris Lorenčič.

Prav tako je že prejšnji teden nastala nova smer v vzhodni steni Malega Grintavca. Silvester Jošt in Matija Jošt sta preplezala 300 m dolgo smer z ocenami do IV. težavnostne stopnje ter jo poimenovala Klarina smer in jo posvetila Matičevi ženi Klari.

Še drobec poletja

Pred kratkim je izšel novi plezalni vodnik severne stene Triglava. Vodnik je nastajal več let zaradi zbiranja obsežnega materiala in odlično pokriva celotno steno. Ker je zbiranje materiala trajalo nekje do začetka septembra se je izmuznila novice o še eni novi smeri. Smer, ki je nastala 17.9.2011 v zahodnem delu Stene, je tako kot večino novonastalih smeri letos preplezal Franček Knez, tokrat v navezi z Andrejo Knez. Smer sta poimenovala Vrač (IV-V, 300 m), plezala pa sta jo pet ur. Po vrisu je videti, da v spodnjem delu do grape sledi Gandijevi smeri, nato pa v zgornjem delu teče v samostojni liniji proti Bohinjski smeri. Na sliki na desni je vrisana z rumeno barvo. 

Bor Šumrada

 

 

Doslej (po)objavljene Alpinistične novice 

o alpinizmu | o odpravah ipd.| o prvenstvenih


Triglav, Vrač

Triglav, Vrač (rumena barva); vris Janez Skok

 

Za objavo komentarja se prijavite ali registrirajte.

  • Število objav: 46029

Novosti