Išči

Novosti

Poobjave gradiv z aktualnimi vsebinami, objave naših sodelavcev  ...

Zasnežena narava, 29. 1. 2018, Avtor: Boris Štupar

Objavljalci

Authors

Arhiv

Biokovo, 9. - 13.11.11

AO Jesenice - Božidar Družijanič: ... Takrat še nisem vedel, da v Bastu ravno takrat organizirajo tabor SAK Ekstrem, AO PDS Velebit in AO HPD Željezničar v sodelovanju s Komisijo za alpinizem HPS-a. Tabor so poimenovali »Glavno je, da se klajmba«.

Organizirali so ga v spomin na Tonija Rosa in Igorja Skenderja, hrvaška alpinista, katera sta se smrtno ponesrečila 16. 3. 2011 v severni steni Les Droitesa v Franciji. O tej nesreči smo brali tudi v slovenskih sredstvih javnega obveščanja. Ob tem smo se veselili tabora in srečanja z lokalnimi alpinisti, katere smo kljub vodničku nameravali povprašati o hribih in smereh, saj je bilo Biokovo za vse nas še dokaj neznano področje.

Slaba vremenska napoved nam je, na žalost, prekrižala načrte in tabor smo prestavili na 9. - 13. 11. 2011. Bil je zadetek v polno! Že sama vremenska napoved je bila tokrat odlična, saj naj bi nas čakali štirje popolnoma sončni in ravno prav topli dnevi in natanko tako je v resnici tudi bilo. V sredo zvečer, 9. 11. 2011, smo se sedem članov AO Jesenice odpravili proti Makarski in Biokovem. Tja smo prispeli v zgodnjih jutranjih urah in se nastanili pri prijazni gospe Mirandi, katera ima apartmaje pod Biokovskimi stenami. Odločili smo se, da prvi plezalni dan ne bomo pretiravali s težavnostjo in dolžino smeri. Odpravili smo se raziskovat teren z namenom plezanja v Vrisovih glavicah, kjer se nahajajo večrazstežajne navrtane smeri zmernih težavnosti.

Splezali smo: Bodri Morning z vršnim delom Cicibana (5b, 240 metrov, Madre Padre (6a, 160 m) in Bez sunca se ne može (6a+,120 m). Naslednji dan, v petek, smo sestavili dve navezi, ena je odšla v Bukovac proti Dalmatinskemu snu, druga v idilično vasico Bast nad Baško Vodo. Splezali smo: Dalmatinski san (6b, 600 m) in Muflon radoznali (V+, 230 m). Utrujenost predhodnega dne je naredila svoje tako, da smo v soboto nekateri izkoristili za počitek in druge dejavnosti brez plezalk na nogah. Bili smo na najvišjem vrhu Biokovega. S pristopom čez Veliko Brdo in Lokve smo se povzpeli na »Sveti Jure« - 1762 m, vrnili pa smo se po drugi poti v vas Tučepi. Med drugim smo v Drašnicah splezali smer Sijećaš li se Dolly Bell (6a+, 480 m). Smer je stara le kakšen mesec, v drugem raztežaju malo krušljiva, sicer pa zelo lepa. Zadnji dan sta pri plezanju vztrajala le še dva člana, drugi so izkoristili dan za poležavanje, načrtovanje novih podvigov ob naslednjem taboru, pakiranje stvari in raziskovanje plaže. V Najmanjem Borovcu smo splezali smer Super panoramica (6a, 200 m). Posebnost plezalnega dne je bila, da se je naveza morala izogibat lovcem in gamsom, domači lovci so, namreč, imeli svoj dan. Veliko lepše smo se počutili na vrhu smeri, deleč od tega dogajanja.

Kljub temu, da smo imeli resen namen splezati tudi kakšno alpinistično smer, se to nekako ni zgodilo. Klini in kladiva so tako ostajali v sobah. Smo pa trdno odločeni, da se bodo skupaj z nami zagotovo vrnili na Biokovo.

Božidar Družijanič

Kategorije:
Novosti ALP SLO Vse objave
Značke:
ALP novosti

Za objavo komentarja se prijavite ali registrirajte.

  • Število objav: 45951

Novosti