Išči

Novosti

Poobjave gradiv z aktualnimi vsebinami, objave naših sodelavcev  ...

Zasnežena narava, 29. 1. 2018, Avtor: Boris Štupar

Objavljalci

Authors

Arhiv

S feratarjeve knjižne police ...

Brskati le po spletu ali obračati natiskane strani? Osebna odločitev vsakega posameznika … Zavedati pa se je treba, da poznavanje teh vsebin pripomore k višji stopnji varnosti pri ukvarjanju s potencialno nevarno dejavnostjo, kar plezanje ekstremnih ferat zagotovo je.

Za nami je predstavitev naše nadvse uspešne sezone. V pogovorih z udeleženci sem prišel do spoznanja, da ima veliko ljudi zajetne vodnike za Dolomite in Vzhodne Alpe, bolj redki pa so tisti, ki so seznanjeni z novejšo strokovno literaturo – priročniki tipa »Varneje po feratah«.
Le nekaj klikov na domač ali tuje gorniške portale, in pred nami se pojavi ves enkratni svet zavarovanih plezalnih poti najrazličnejših težavnosti. Prav vse je na svetovnem spletu, zato mnogi trdijo, da bodo knjige sčasoma vedno bolj redke. A za sedaj pustimo ekran še zatemnjen in raje pobrskajmo na knjižni polici z vodniki in zadnjimi novostmi.

Andrej Mašera, 55 zavarovanih plezalnih poti, Sidarta, 2011
Tretja, dopolnjena in razširjena izdaja priljubljenega avtorja, ki je nesporni pionir feratarstva v naši domovini in zagotovo zelo zaslužen tudi za razmah te priljubljene zvrsti gorništva na našem prostoru. Še danes se z veseljem spomnim prve izdaje in neizmernega navdušenja, ko smo s kolegi ob nakupu vodnika najprej odkljukali vse tisto, kar smo v dolgih letih osvojili že prej. Nato pa so z novimi turami postajale kljukice v kazalu vse večje in rdeče - za tiste z višjo stopnjo težavnosti. Najbolj oguljene strani v mojem izvodu so pri - Via della Vita (menda sem le še liste Winetuja in Bobrov pogosteje obračal), ki pa še danes nima svoje kljukice. Oh, te novodobne avstrijske športne lepotice, ki vedno znova premaknejo jeziček na tehtnici odločanja za naslednjo turo ... Ampak drugo leto jo zagotovo »zmajstramo« (tako kot Der Johanna, Sky Walk, Königsjodlerja, Cezare Piazetta in I magnifici 4). Vse tiste, ki so se nam že večkrat izmaknile zaradi spremenljivega vremena v avgustu ali septembru.
V tej knjigi je v zelo kratkem času največ kljukic dobila Gonžarjeva peč. Skupaj s kolegi smo letos presegli trimestno število vzponov, saj na njej neizmerno uživamo.
Se motim, če priporočam omenjeni vodnik za obvezno čtivo novincev in izkušenih feratarjev? Tretja izdaja je neizpodbiten dokaz relativnosti in sprememb vsega v daljšem časovnem obdobju. PP 44 je kljub prvotnemu opisu danes prava »božjepotna« tura in neredko lahko nejeverno zmajuješ z glavo ob posameznikih brez samovarovalnega kompleta in čelade.
Poglejmo še čez severno mejo. Naši sosedje imajo nadvse bogato gorniško in alpinistično tradicijo, posebno pozornost pa v zadnjem času posvečajo tudi varnosti na zavarovanih plezalnih poteh, zaradi sorazmerno velikega števila poškodb, ki so nujna posledica priljubljenosti in množičnosti. Tako ob lepem vremenu 50 plezalcev dnevno na zelo zahtevni Der Johann v južni steni Dachsteina niti ni redkost. Ne pozabimo pa, da v Avstriji vsako leto nadelajo še nekaj novih, predvsem ekstremnih športnih ferat v dolinskem svetu.

Priročnik iz serije SICHER am Berg: VIA FERRATA – Technik und Taktik auf Klettersteigen, OeAV, Innsbruck 2008
Druga izdaja priljubljenega avstrijskega feratarskega priročnika s 140 stranmi fotografij in skic, ter zelo sistematično obdelanimi vsebinskimi področji. Kot posebnost naj omenim, da so v njem nedvoumno prepovedali uporabo zastarelega samovarovalnega kompleta tipa »V« in vseh »home made« narejenih samovarovalnih kompletov. Izrecno so opozorili le na dovoljeno uporabo tovarniško izdelanih in atestiranih. Zelo zanimive so tudi skice z enkratno humornim pridihom. Skupna naklada obeh izdaj je bila 3000 izvodov.

Priročnik SICHER KLETTERSTEIGEHEN: Tourenplanung-Ausrüstung-Technik-Sicherheit, Alpinverlag Jentzsch-Rabl, Bad Häring 2010
Prva izdaja izjemnega priročnika s prevladujočim slikovnim delom, navodili in opozorili v kratkem telegrafskem stilu. Povsem v duhu novodobnih ameriških priročnikov za posamezne športne zvrsti. 96 strani debeli knjižici formata A5 je pridodana še zgoščenka, na kateri vrhunski feratar Andreas Jentzsch v živo demonstrira najpomembnejše vsebine. Del enakih vsebin je bil prej v uvodu njihovega feratarskega vodnika (natančen opis 326 ferat!), nato pa so lani izdali priročnik kot samostojno publikacijo. Uporabo priročnika priporoča tudi Združenje avstrijskih gorniških in smučarskih vodnikov. Člani njihove Komisije za usposabljanje so intenzivno sodelovali v recenziji. Zaradi prevladujočega slikovnega gradiva je moč knjižico temeljito preštudirati tudi s skromnim pasivnim znanjem nemškega jezika. Vse morebitne dileme pa odpravi ogled vsebine zgoščenke, kjer so vsi bistveni postopki zelo nazorno prikazani.

Letos septembra je prišla na tržišče 6. knjižica žepnega formata iz serije priročnikov s preprostim nazivom KLETTERSTEIGFIBEL, Österreichisches Kuratorium für alpine Sicherheit, Innsbruck 2011. Njeni predhodniki so priročniki o plazovih, športnem plezanju, pohodništvu, prvi pomoči in lednem plezanju. Fibel v dobesednem prevodu pomeni berilo (feratarjem je zelo znan Klettersteigfibel, ki ga je izdal proizvajalec gorniške opreme Mammut). Kuratorij za varnost v gorah pa je nadvse čislan strokovni organ OeAV. Objavljene strokovne vsebine in njihove razprave o določeni problematiki v gorah pomembno vplivajo na višjo stopnjo varnosti.
V 142 strani debeli knjižici je zajeto in razloženo vse, kar bi moral vedeti in upoštevati sleherni ljubitelj zavarovanih poti, oziroma vsak, ki se odpravlja na tovrstne ture. Tokratna zanimivost je dejstvo, da je s prizorišča izginil samovarovalni komplet tipa »Y« in predstavljajo le sisteme s prešitim trakom ter obe (pri nas »sporni«) napravi za hipno zaviranje direktno na jeklenici. Priznati je treba, da vzbujata dvome zaradi dolgotrajnega obdobja od prve predstavitve do dejanske uvedbe v uporabo. Ker so praktično še vedno bolj izjema, vsaj doslej še ni veliko povratnih informacij o uporabnosti.
Zanimivo je tudi poglavje o varovanju soplezalca (začetniki, manj izkušeni) z vrvjo na zavarovani plezalni poti in načinu varovanja otrok. Vsebina je sicer povzetek iste tematike iz druge letošnje številke strokovne revije Bergundsteigen. Morda celo vzpodbudi katerega od naših gorniških strokovnjakov, da se oglasi s svojim videnjem problematike?
Knjižico lahko naročite na spletni strani izdajatelja, s stroški poštnine in bančnega nakazila pa znaša 7 €. Odlična naložba, če upoštevamo dejstvo, da vložki v znanje in varnost niso nikoli previsoki.

Na koncu velja omeniti še eno, pri nas manj poznano »knjigo« - PRAVILNIK za ferate in varovane poti, ki so ga skupaj izdali prej omenjeni Kuratorij za varnost, Deutscher Alpenverein, Oesterreichischer Alpenverein in organizacija Naturfreunde Österreich. Z gotovostjo lahko trdimo, da gre v bistvu za nekakšen skupni evropski pravilnik. V njem so opredeljeni vsi postopki od ideje do nadelave teh naprav in zagotovitve njihove varne uporabe. Gre za izjemen dokument in pri nas za vsebinsko in strokovno podoben pravilnik ne kaže posebej izumljati tople vode. Po trenutno dostopnih informacijah so snovalci ZPP Gonžarjeva peč opravili tudi pionirsko delo na njegovem prevodu, PZS pa izvaja vrsto aktivnosti za pridobitev soglasja izdajateljev za njegovo uporabo pri nas. Upajmo, da res.
Brskati le po spletu ali obračati natiskane strani? Osebna odločitev vsakega posameznika … Zavedati pa se je treba, da poznavanje teh vsebin pripomore k višji stopnji varnosti pri ukvarjanju s potencialno nevarno dejavnostjo, kar plezanje ekstremnih ferat zagotovo je.
Veliko varnih in užitka polnih tur!

Tone Železnik
 

Kategorije:
Novosti SLO Vse objave
Značke:
ferate novosti

Za objavo komentarja se prijavite ali registrirajte.

  • Število objav: 46101

Novosti