Išči

Novosti

Poobjave gradiv z aktualnimi vsebinami, objave naših sodelavcev  ...

Zasnežena narava, 29. 1. 2018, Avtor: Boris Štupar

Objavljalci

Authors

Arhiv

Prvič v Paklenico

ŠAO - Mijo Kovačevič:  Letošnji plezalni tabor alpinistične šole ŠAO Paklenica 2011/12 smo pričeli teden prej.

Za razliko od gneče ob praznikih je bilo tokrat pravo zatišje, saj smo bili v kanjonu skoraj sami. Z dvema avtoma smo se proti morju odpravili dva dni prej in izkoristili prazne smeri za ogrevanje, eni pa so se ogrevali v dolgih smereh Velebita.

V kanjonu Paklenice je bilo pravo pomanjkanje plezalcev. Sprehajalo se je par Poljakov in lokalnih gorskih reševalcev, to pa je bilo tudi vse. V stenah razen nas ni bilo žive duše a smo vendarle imeli glasno družbo - močne sunke vetra, ki je bil na trenutke dokaj neprijeten in nevarno nadležen.

V petek zvečer so se počasi začeli zbirati tečajniki, pa tudi člani odseka in do jutra smo bili že skoraj v popolni zasedbi. 

Prvi učni dan so tečajniki pokazali koliko so se naučili od vozlanja, nato pa smo se vzpeli do delovišč. 

V različnih delavnicah so spoznavali in vadili nameščanje vmesnih varoval, izdelavo sidrišč, spuste po vrvi, samoreševanje in še kaj. Vmes so splezali svojo prvo sto metersko smer.

Prvi šolski dan je minil kot bi pihnil, in vsi zadovoljni smo se tik pred mrakom vrnili v "bazni tabor".

Naslednji dan so bile na programu daljše večraztežajne smeri, tu in tam kakšen pravi spust po vrvi, skratka za njih nekoliko zahtevnejše plezanje. Nekateri so si za zaključek privoščili še nekaj športnih smeri.

Proti večeru je ob zadnjih sončnih žarkih sledila analiza učnega tabora, tik ob morju. Tečajniki pa so vsi nasmejani kar žareli od zadovoljstva in novih vtisov.

Pridobljeno znanje bo seveda potrebno prespati, ga zares dojeti, da ga bo moč nadgraditi. Kar pa ne bo težko, če bo volja in interes. Tisti, ki smo se trudili z njimi, smo bili zadovoljni, saj se je vse izšlo po načrtih in brez zapletov.

Na srečo je bilo vreme zadnja dva dneva primerno in še kar ugodno. Tabora se je udeležilo 44 tečajnikov in članov Šaleškega alpinističnega odseka.

Mijo Kovačevič

 

Tečajnik Janko Goljat:  Paklenica

Zbirka fotografij POVEZAVA

 

 

 

Za objavo komentarja se prijavite ali registrirajte.

  • Število objav: 45953

Novosti