Išči

Novosti

Poobjave gradiv z aktualnimi vsebinami, objave naših sodelavcev  ...

Zasnežena narava, 29. 1. 2018, Avtor: Boris Štupar

Objavljalci

Authors

Arhiv

Studor

Pogled z jugozahodnega, travnatega pobočja in vrha Studor (1002 m) v smeri Bohinjskega jezeraJanez Pikon: Široki greben z gozdnim vrhom na skrajnem jugozahodu Pokljuke. Travnata preval Blatca ločuje vrh od gore, ki proti vzhodu z značilno trikotno steno navpično prepada v Zgornjo Bohinjsko dolino s ponujenim razgledom vzhodno po dolini.

Studor

Studor (1002 m) je mogočna in izpostavljena gora severovzhodno ob Bohinjskem jezeru. Pogled nanjo iz Zgornje Bohinjske doline je veličasten in spoštovan, njegova mogočnost temelji po izpostavljenem vzhodnem ostenju, katere preteklost je zaznamoval močan potres, ter spremenil podobo gore in vasi pod njo. Razgled po Spodnji Bohinjski dolini še polepšajo meglice nad Gostim lesom in Ribčevim Lazom s pogledom na Spodnje Bohinjske gore v ozadju. Vzhodno po grebenu se poraščenost in blaga razgibanost terena strmo zaključi ob najvišji točki, ki označuje vrh Studor-ja z rumeno plastično cevjo (1002 m).

Cerkev Sv. Pavel v Stari Fužini z jutranjo meglo po doliniVišje nad Hudičevim mostom se že prikazujejo prvi sončni žarkiPogled na studor (1002 m), vzhodno nad vasjo Studor (592 m)Pogled z jugozahodnega, travnatega pobočja in vrha Studor (1002 m) v smeri Stare Fužine in Bohinjskega jezeraBabji zob v vzhodni steni Studorja (1002 m)

Od Hudičevega mostu na Blatca (839 m) vodi označena in uhojena steza, katere nadaljevanje sledi po gozdni in neoznačeni poti do razglednega travnatega slemena na zahodnem robu gore.

Blatca (839 m) in planino Zajamniki (1280 m) v ozadjuPogled z jugozahodnega, travnatega pobočja in vrha Studor (1002 m) v smeri Ribčevega Laza in Bohinjskega jezeraPogled z jugozahodnega, travnatega pobočja in vrha Studor (1002 m) v smeri Ribčevega Laza in Bohinjskega jezeraPogled z vzhodnega pobočja nad vasjo Studor (1002 m) v smeri Srednje Vasi in Zgornje Bohinjske doline

Severno pobočje je označeno le v pomoč jadralnim padalcem, kajti Studor je priljubljena točka za to zvrst športa, čeprav je vzletna točka s sosednjega, lažje dostopnega Vogarja bolj priljubljena.

Široki greben z gozdnim vrhom na skrajnem jugozahodu Pokljuke. Travnata preval Blatca ločuje vrh od gore, ki proti vzhodu z značilno trikotno steno navpično prepada v Zgornjo Bohinjsko dolino s ponujenim razgledom vzhodno po doliniŠiroki greben z gozdnim vrhom na skrajnem jugozahodu Pokljuke. Travnata preval Blatca ločuje vrh od gore, ki proti vzhodu z značilno trikotno steno navpično prepada v Zgornjo Bohinjsko dolino s ponujenim razgledom vzhodno po dolini

Nad previsno steno travnatega slemena korak obstane vzhodno nad Bohinjsko dolino. Davno v preteklosti se je z vzhodnega grebena ob močnem potresu zrušilo vzhodno pobočje gore in spremenilo podobo gore, kot čas spreminja podobo pobočja, severno in vzhodno ob potočku Vrčica in vse težje prehodni kolovoz, ki je v preteklosti služil za povezavo med travnikom Blatca in vasjo Studor.

Janez Pikon

Moja gorska pot skozi čas ...Moj arhiv: Janez Pikon

Video: Studor

Obala jezeraŠiroki greben z gozdnim vrhom na skrajnem jugozahodu Pokljuke. Travnata preval Blatca ločuje vrh od gore, ki proti vzhodu z značilno trikotno steno navpično prepada v Zgornjo Bohinjsko dolino s ponujenim razgledom vzhodno po dolini Rt ob VrtovinuŠiroki greben z gozdnim vrhom na skrajnem jugozahodu Pokljuke. Travnata preval Blatca ločuje vrh od gore, ki proti vzhodu z značilno trikotno steno navpično prepada v Zgornjo Bohinjsko dolino s ponujenim razgledom vzhodno po dolini
Studor, 1002 m Široki greben z gozdnim vrhom na skrajnem jugozahodu Pokljuke. Travnata preval Blatca ločuje vrh od gore, ki proti vzhodu z značilno trikotno steno navpično prepada v Zgornjo Bohinjsko dolino s ponujenim razgledom vzhodno po dolini PogledŠiroki greben z gozdnim vrhom na skrajnem jugozahodu Pokljuke. Travnata preval Blatca ločuje vrh od gore, ki proti vzhodu z značilno trikotno steno navpično prepada v Zgornjo Bohinjsko dolino s ponujenim razgledom vzhodno po dolini

Za objavo komentarja se prijavite ali registrirajte.

  • Število objav: 46075

Novosti