Išči

Novosti

Poobjave gradiv z aktualnimi vsebinami, objave naših sodelavcev  ...

Zasnežena narava, 29. 1. 2018, Avtor: Boris Štupar

Objavljalci

Authors

Arhiv

Blegoš

Simon Malovrh: ... me že od nekdaj privablja na svoj gol vrh, obdan z mogočnimi, pretežno bukovimi gozdovi ... - Že več let pa opažam nerazumne gozdarske posege v blegoške gozdove!

Sem pa tja se najde tudi otoke gostih smrek.
Razgledi z vrha za bogove, a tudi pogled na mične bukve te prikuje.

Že več let pa opažam nerazumne gozdarske posege v blegoške gozdove!

Začelo se je septembra 2004 z golosekom severovzhodnega grebena pod Prvo ravanjo. V ta namen so s Prve ravani do terena naredili okoli 500 metrov dolgo cesto praktično kar skozi hrib.

Gibanje po takem terenu je možno samo pticem, seveda s preletom,
vsa druga divjad pa je prisiljena iskati druge poti. >>>

Greben je zelo izrazit in širok samo nekaj metrov, levo in desno pa teren zelo hitro prehaja v strmino. Vsakemu laiku je hitro jasno, da ima taka poseka lahko tudi dolgoročne posledice, kar se je kmalu tudi pokazalo.
Močni severovzhodni vetrovi pozimi naredijo svoje in gol greben je kot nalašč za potenciranje hitrosti. Najbolj izpostavljena drevesa niso vzdržala: Stanje je še danes enako!


◄ Ob gozdni cesti s Črnega kala proti koči pod Blegošem naletimo še na en golosek.

Že lani sem opazil, da so markirano planinsko pot od koče pod Blegošem v smeri Prve ravani razrili in razširili. To, kar sem opazil pa včeraj, 16. novembra 2011, pa presega vse meje razuma. Razrito je že vse do Prve ravani!

Včasih je bila lepa planinska pot, danes pa dvokilometrska rana: ▲

Človek, ki mu je vsaj malo mar za naravo, takih dejanj enostavno ne more razumeti. Zakaj do tega pride, je seveda jasno, zato je o tem ni smiselno razglabljati. Človek brez lesa enostavno ne bi preživel, kar je razumljivo. Ni pa mi jasno, zakaj tako razdejanje!? Zakaj se za seboj ne pospravi, da si narava hitreje opomore, če že ni poskrbljeno za pogozdovanje. Kolikor sem poznal te predele, tu nikdar ni bilo govora o kakšni bolezni dreves. Tu so stale povsem zdrave in močne bukve, da jih je bilo vsakič veselje pogledat.
 
Potrebno je omeniti tudi koriščenje markiranih planinskih poti za gozdne vlake. Seveda je odveč omenjati, da je hoja po blatnih vlakah vse prej kot zanimiva.
Zanima me, kaj na to poreče PZS.  

Simon Malovrh 


Poseka je izgleda nekako takole


Po besedah enega od domačinov se je v odobritev goloseka vmešala politika, ki se je zoperstavila nestrinjanju nekaterih poznavalcev lokalnih razmer ...

Človek bi še nekako prebolel, če bi golosek očistili in zasadili nove sadike, a leta 2009 (pet let kasneje!) je bilo stanje takole  ▼

Postavi se mi vprašanje, kdo se sploh ukvarja z dajanjem dovoljenj za tako obširno sečnjo v gozdovih. Če prav vem (lahko se motim), je golosek za namene gospodarjenja in trgovanja z lesom prepovedan, drugače je seveda v primeru bolezni. Večkrat sem opazoval avstrijske gozdove in njihove goloseke. Tam lepo posekajo, pospravijo in zasadijo na novo. V roku 5-10 let skoraj ni več sledov gozdarskega vandalizma. Pri nas pa očitno temu ni tako in po videnem sodeč še dolgo ne  bo. 

Kategorije:
Novosti SLO Vse objave
Značke:
EKO novosti

4 komentarjev na članku "Blegoš "

Franci Savenc,

Brisal 21.11.11 ob 10.25, zaradi "varovanja osebnih podatkov" in to (s)poročevalcu tudi sporočil na mobilno številko (tudi preverjanje avtentičnosti).

Naslednji dan sem že dobil podatek, kdo je lastnik zemljišč. Kot se je izkazalo, so za vse poseke odgovorni isti ljudje.


Filip Vidmar,

"Že lani sem opazil, da so markirano planinsko pot od koče pod Blegošem v smeri Prve ravani razrili in razširili. To, kar sem opazil pa včeraj, 16. novembra 2011, pa presega vse meje razuma. Razrito je že vse do Prve ravani!"

Kaj pa če bi najprej poskusil pisati po slovensko?

(aja, pa malo pozno si opazil, kar si opazil)


Tomaž Ogrin,

Vsekakor je treba prijaviti gozdarski inšpekciji in Zavodu za gozdove pa še ministru za kmetijstvo. Nič hudega ne bo, če se prijavi še Zavodu za varstvo narave, njegov direktor je dr. gozdarstva Krajčič. V imenu vseh nas lahko vse to naredi PZS in doda še fotke. In doda še prijavo na NPU, saj je to kriminal.


Simon Malovrh,

g. Vidmar, če ste slavist po profesiji, se opravičujem zaradi očitno grobe kršitve pravopisa (ki je po mojem mnenju ne najde 95% ljudi), če ne, pa take neumestne komentarje obdržite zase.

Omenjeni posegi so bili prijavljeni tudi na Inšpektorat RS za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano. Pa da vidimo, če se kaj zganejo.

Za objavo komentarja se prijavite ali registrirajte.

  • Število objav: 46105

Novosti