Išči

Novosti

Poobjave gradiv z aktualnimi vsebinami, objave naših sodelavcev  ...

Zasnežena narava, 29. 1. 2018, Avtor: Boris Štupar

Objavljalci

Authors

Arhiv

»RESNICA O SLOVENSKI SMERI« - ZADNJIČ

Viki Grošelj: Glede na visok ugled slovenskega alpinizma v svetu sem že dolgo prepričan, da Slovenci lahko tudi sami vrednotimo svoje in tuje vrhunske plezalne dosežke. ...

... Žal so se ob moji oceni velikega dejanja Irene Mrak in Mojce Švajger v Diamirski steni Nanga Parbata zvečine oglasili le samozvani »poznavalci« in samozvani »novinarji – alpinisti«, ki v svojem življenju niti v sanjah niso vsaj poskusili česa podobnega.

Njihovo neresnično, žaljivo in skrajno podcenjujoče pisanje o Ireninem in Mojčinem vzponu ter moji oceni, »poučevanje« urednikov medijev, ki da so nasedli in nekritično poročali o njunem dosežku, podcenjevanje poslušalcev Vala 202, ki so ju izbrali za Ime tedna, in posmehljivi komentarji… za vsem tem pač ne more biti želje po objektivnem vrednotenju vzpona in ne vodi v nič konstruktivnega. Pove pa veliko o avtorjih in tistih, ki k takemu pisanju hitro in z veseljem pristavijo svoj lonček frustracij. Kaj je tisto, kar človeka vodi k takšnemu načinu pisanja in žaljivega »ocenjevanja« ne samo dejanja ampak tudi osebnostnih lastnosti akterjev, me niti ne zanima. Škoda pa se mi zdi izgubljati energijo za negativnosti te vrste in zato na takšne zapise ne mislim več odgovarjati.

Svetova himalajska avtoriteta številka ena Reinhold Messner pa tudi človek, ki to steno najbolje pozna, saj je v njej preplezal kar tri smeri, je po ogledu poročila, fotografij in fotografije z vrisano smerjo njunega plezanja ter neuspelim poskusom prodora proti vrhu, skratka iz tistega kar je že mesec in pol na voljo vsem poznavalcem in »poznavalcem«, podal tole mnenje:

»Dear Viktor
Congratulation to Irena Mrak and Mojca Svajger. The summit isn't that important. The adventure counts. 8 bivacs in such a dangerous face is more than a few summits on all the prepared normal ways on the 8000m peaks.
Greetings,
Reinhold«

Prilagam še vse fotografije, ki so na voljo ob poročilu o Ireninem in Mojčinem velikem dejanju ter zaključujem tole pisanje z željo, da bi slovenski alpinisti sami znali bolj ceniti in spoštovati dosežke svojih kolegic in kolegov.

Viki Grošelj

 



1 komentarjev na članku "»RESNICA O SLOVENSKI SMERI« - ZADNJIČ"

Franci Savenc,

Za objavo komentarja se prijavite ali registrirajte.

  • Število objav: 46075

Novosti