Išči

Novosti

Poobjave gradiv z aktualnimi vsebinami, objave naših sodelavcev  ...

Zasnežena narava, 29. 1. 2018, Avtor: Boris Štupar

Objavljalci

Authors

Arhiv

Tokrat na Hindukush

Javna tribuna: Priprave naših alpinistov na osvojitev najvišje gore sveta

Alpinisti Planinskega društva Ljubljana Matica se bodo letos, v okviru priprav za alpinistično himalajsko odpravo leta 1979, povzpeli na afganistanski del pogorja Hindukush.
Namen odprave je, poleg osvajanja zahtevnejših sten in vrhov, preizkusiti tudi naše nove materiale za opremo (višinske šotore, čevlje, plezalne vrvi, puhaste obleke) in seveda tudi moštvo. Vsi člani odprave so vrhunski alpinisti, med njimi jih je kar osem iz Šiške (Brišar. Cedilnik, Švigelj, Durjava, Grošelj, Janežič, Mrežarjeva, Suhač) in bodo kandidirali za odpravo na Mount Everest.
Jedro odprave bodo sestavljali člani doslej uspešnih odprav na Makalu, Kangbačen, Trisul,
Anapurno, Kavkaz itd. (Robas, Grošelj, Kunaver, Švigelj, Cedilnik, Bešlin, dr. Meško, Andrejčič, Šuštaršič in drugi). ki so jamstvo za kakovost in dostojen nastop v svetovnem merilu. Prvič je v naši odpravi tudi ženska — Slavi Mrežar, ki je trenutno najboljša alpinistka v Jugoslaviji. Odpravo na Hindukush bo vodil Peter Janežič.

Na pot bodo krenili predvidoma 1. julija letos in se vrnili ob koncu avgusta, pri čemer računajo, da bodo porabili za pot do izhodiščne točke, doline Qadzi Deh in nazaj, približno mesec dni. Potovali bodo z dvema kombijema. iz Ljubljane preko Beograda—Sofije— Carigrada—Ankare—Teherana do Qadzi Deha, od koder je do baznega taborišča ob vznožju
zahodnega grebena Noshaqa še tri dni marša.
Najeli bodo približno 100 nosačev, ki jim bodo pomagali pri prenosu 3000 kg opreme in prehrane.
Po ureditvi baznega taborišča bodo za aklimatizacijo opravili vzpon na Kharpošte Jakhi (5898 m). Kasneje pa se bo ekipa razdelila v dva dela. Močnejši del ekipe bo poskušal preplezati južno steno 6800 m visokega Gambaze Safeda, drugi del ekipe, ki bo sestavljen iz mlajših plezalcev, pa bo poizkušal vzpon po zahodnem grebenu na 7492 m visoki Noshaq. To bo za marsikaterega člana ekipe velika preizkušnja. saj morajo računati, da se poleg spremenjenih klimatskih in snežnih razmer, na višini okrog 7000 m močno zmanjša tudi količina kisika v zraku (za 75 odstotkov).
Po grobih predračunih bodo stroški odprave znašali približno 350.000 dinarjev. Del sredstev bo prispevalo matično planinsko društvo, ostali del pa bodo prispevale delovne organizacije,
bodisi v obliki denarnih prispevkov, hrane ali opreme, s katerim planinsko društvo zelo dobro sodeluje.

Evgen Komel
Javna tribuna, marec 1977, letnik 17, številka 139
 

Za objavo komentarja se prijavite ali registrirajte.

  • Število objav: 46071

Novosti