Išči

Novosti

Poobjave gradiv z aktualnimi vsebinami, objave naših sodelavcev  ...

Zasnežena narava, 29. 1. 2018, Avtor: Boris Štupar

Objavljalci

Authors

Arhiv

AN - 20.09.11

Bellavista, ponovitev Uline smeri in kup prvenstvenih smeri v Steni.

Bellavista

Luka Krajnc (AO Celje-Matica, Iglu šport) je konec avgusta uspel v svojem letošnjem poletnem projektu v strmih stenah Treh Cin. Uspelo mu je prosto ponoviti smer Bellavista (8c, 250 m) v Zahodni Cini. Prav gotovo gre za eno težjih večraztežajnih smeri na svetu in mislim, da do zdaj tudi za enega najtežavnejših slovenskih skalnih vzponov v velikih stenah. Bellavisto je Alexander Huber marca leta 2000 splezal kot prvi pozimi ter ocenil s tehnično oceno A3-4. Čez dobro leto in pol mu je uspel tudi prosti vzpon. Od takrat je imela smer še tri proste ponovitve. Sama smer poteka v območju velikih streh v severni steni Zahodne Cine. V spodnjem delu poteka desno od Švicarske smeri, ki se ji priključi nad strehami z desne strani, še prej pa se od Bellaviste v območju mnogih streh odcepi še ena mlajša Huberjeva smer Panaroma (8c, 250 m), ki zavije proti desni. Po uspešnem vzponu je smer obiskal še enkrat, ko sta z Urbanom Golobom naredila še odlične fotografije, ki jih je Urban predstavil v svoji reportaži.

Luka, Bellavista
Luka v začetku najtežjega raztežaja v Bellavisti

Luka je smeri namenil kar nekaj obiskov, saj je praktično od začetka poletja obiskoval Tri Cine, ter poleg sproščanja mislil v nekaj lažjih smereh v Treh Cinah, ves čas namenil prav študiranju Bellaviste. Sam pravi, da je bila misel na Bellavisto prva stvar na katero je pomislil, ko se je zbudil in zadnja preden je zaspal. V smeri je bil pomemben dejavnik tudi prava logistika, saj je moral vsakič, ko je v najtežjem raztežaju padel, zaradi previsnosti in velikih streh, požemariti nazaj do zadnjega vpetega klina. Potem ko je dodobra naštudiral gibe, je bil potreben še en pomemben dejavnik in sicer prave razmere. Vlaga mu je potem, ko je imel pravilno kombinacijo gibov že v žepu, onemogočala vzpon, saj so oprimki v najtežjem raztežaju dobesedno polzeli iz rok. In potem je prišel 21. avgust, dan ko se je Luki končno vse poklopilo in ob varovanju Igorja Čorka se je uspešno prebil čez vse težke raztežaje ter kot pravi se mu je na usta narisal nasmeh ter zadovoljstvo, ki bosta živa še kar nekaj časa. Luka je svoje doživljanje vzpona opisal tudi na svoji strani. Luka se iskreno zahvaljuje tudi Anastasiji Davidovi, ki mu je delala družbo v zadnjih dveh mesecih v strehah Cin, ter Igorju za varovanje ob uspešnem vzponu. Še enkrat čestitke Luka!

Luka se je danes zjutraj odpravil v Ameriko, kjer bo dva meseca plezal v ameriškem granitu, nato pa se bo v začetku decembra pridružil Maticu Obidu ter Andreju in Tanji Grmovšek na plezalni avanturi v mizastih gorah nad venezuelsko džunglo.

Prva ponovitev Uline smeri

Ulina smer (IX/VII - VIII, 1000 m) je eden od odličnih dosežkov letošnjega poletja. Prvi vzpon sta v začetku avgusta opravila Jaka in Tina, o katerem je bilo govora v enih od preteklih AN. Kot je bilo že rečeno je s plezalnega vidika ena od težjih skalnih smeri pri nas, ter poteka v dolgi liniji preko najstrmejših delov Triglavske stene.

Hotel triglav
Jutro v Hotelu Triglav na prvovrstni lokaciji

V petek in soboto pa je smer doživela prvo ponovitev in sicer sta vzpon opravila Andrej Grmovšek (AAO Kozjak Maribor) ter Nejc Pozvek (PAK). Oba sta smer preplezala prosto, Andreju pa je z izjemo delov, ki potekajo po Metropolisu ter Čopovem stebru, ki jih je že plezal, uspel vzpon na pogled oziroma na fleš za tiste raztežaje, kjer je plezal kot drugi. Nejc je uspel v vseh raztežajih, razen v raztežaju z oceno IX-, kjer mu je uspelo v drugem poizkusu. Prvi dan je zaradi Nejčevega slabega počutja ves čas kot prvi plezal Andrej in prvi dan sta preplezala vse do Hotela Triglav pod najtežjim raztežajem. Andrej je zvečer splezal še najtežji raztežaj nad bivak luknjo, Nejca pa je prehitela tema. Nejc se je naslednji dan počutil bolje in je tako že za zajtrk opravil z najtežjim raztežajem (IX). Nato sta uspešno nadaljevala vse do roba stene.

najtežji cug uline
Najtežji raztežaj IX za zajtrk

Andrej pravi, da sta Jaka in Tina s povezavo najstrmejših delov Triglavske stene napravila eno najmarkantnejših linij pri nas in pravi, da bi smer lahko postala Čopov steber moderne dobe. Oba pravita, da je v smeri kar nekaj klinov in svedrovcev, vendar smer še zdaleč ni opremljena in prav tako ne prenavrtana. V nekaterih raztežajih pa je obveznih tudi nekaj daljših delov brez varovanja. Glede kvalitete skale pravita, da je v lažjih raztežajih tudi nekaj povprečne in podrte skale značilne za naše hribe, medtem ko težki raztežaji resnično premorejo čvrsto in nenavadno razčlenjeno kamnino. Glede ocene pravita, da se bo v najtežjih raztežajih ob naslednjih ponovitvah, verjetno ocena nekoliko znižala za kak plus. Vsekakor pa Andrej pravi, da gre za odličen dosežek prvih plezalcev, smer pa zdaj čaka na enodnevni prosti vzpon na pogled, ki ob težavnosti in dolžini predstavlja dober zalogaj.

Kup prvenstvenih smeri v Steni

V dobrem mesecu je v zahodnem delu Triglavske severne stene nastalo šest novih smeri, katerih glavni akter je neutrudni Franček Knez. V družbi žene Andreje, Mihe Lamprehta, Janeza Skoka in Ines Božič Skok je uspel dodobra zapolniti prostor med že obstoječimi smermi. Tako so nastale smer Kaplja (VI, 400 m), Dotik (VI, 400 m), Puščica (VI+, 400 m), Pred dežjem (VI+, V-VI, 400 m), Kvadrat (IV-V, 250 m) ter Nasmeh (VI-, 400 m). Skice bodo dostopne v novem plezalnem vodniku Stena, ki izide v prvih dneh oktobra. Je pa že dostopna fotografija z vrisi vseh smeri iz novega vodnika.

Bor Šumrada  

Doslej (po)objavljene Alpinistične novice 

o alpinizmu | o odpravah ipd.| o prvenstvenih


 

 

 

Luka, Bellavista

Luka, Bellavista
Luka Krajnc v Bellavisti, Zahodna Cina.
Fotografije: Urban Golob
 

Ulina
Najtežji raztežaji spodnjega dela Uline
smeri 
sovpadajo z Metropolisom.
Fotografije: Andrej Grmovšek in Nejc Pozvek

Za objavo komentarja se prijavite ali registrirajte.

  • Število objav: 45895

Novosti