Išči

Novosti

Poobjave gradiv z aktualnimi vsebinami, objave naših sodelavcev  ...

Zasnežena narava, 29. 1. 2018, Avtor: Boris Štupar

Objavljalci

Authors

Arhiv

Lanževica

Pogled z Lanževice (2003 m) na Oslovo škrbino (1825 m), v ozadju Plaski Vogel (2348 m), Lepo Špičje (2398 m) ...Janez Pikon: Kopasti vrh ne spada med gore, ki bi nas že od daleč vabili z drzno obliko, kljub temu pa se nam z nje odpira širok razgled. Na tem območju je vse okroglo in bolj položno kot strmo, prej počasi zaobljeno kot robato.

Lanževica

Na Lanževici zapuščamo svet Spodnje Bohinjskih gora. Na najbolj zahodnem delu Komne se pričenja mogočen vzpon osrednjega gorovja Triglavskega pogorja. Mejni kamen nove skupine je vsekakor nenavadna gora. To je drugačna gora, nima izrazitega vrha, imenuje se Lanževica (2003 m). Košata vzpetina severno in zahodno nad Bogatinskim sedlom (Vratca, 1804 m) spada med redke gore Julijskih Alp, ki ne premorejo nobene prave pečine ali mogočnejše stene. S pogledom s Komne proti Lanževici dobimo občutek, da je celotno območje dvignjeno nad Lepo Komno in dolino Gracije.

Jutranje sonce vzhodno nad bohinjsko dolino, ko se z dnem odpravimo od Koče pri Savici (653 m) na Komno (1520 m) in planino na Kraju do Koče pod Bogatinom (1513 m)Greben Spodnje Bohinjskih gora med Vrh nad Škrbino (2054 m), Vrh konte (2014 m), Podrta gora (2061 m, Mali vrh (2015 m), Zeleni vrh (2052 m) in Tolminski Kuk (2085 m), srednji greben - Bohinjski Migovec (1901 m) in Mohor (1847 m)Pogled zahodno v smeri Bogatina (1977 m) in planine na Kraju (1513 m)Pogled z Lanževice (2003 m) na Oslovo škrbino (1825 m), v ozadju Plaski Vogel (2348 m), Lepo Špičje (2398 m) ...Pogled v smeri zahodno na greben in vrhu Lanževice (2003 m)

Dolina Gracije in Lepe Komne skalnati je svet, na planini Poljanica sledi ogradi še devet. Pozimi, ko območje Komne prekrije debela snežna odeja pa je tukaj povsem drugače, raj za turne smučarje je brezmejen in skoraj ni ovir za brezskrbno potepanje po oblih, zasneženih vršičih, prekritih s snežno odejo, ki jo je na prostranem območju Spodnje in Lepe Komne vsako leto v izobilju.

Zahodno v smeri Lepe Komne, pogled vzhodno v smeri planine na Kraju (1513 m)Vzhodno pod Lanževico (2003 m) na Lepi KomniVzhodno pod Lanževico (2003 m) na Lepi KomniPogled z Lanževice (2003 m) zahodno pod Predolino (1922 m) na Črno prst (1960 m) in Kaluder (1980 m)Severno pod Lanževico (2003 m) na Lepi Komni, v ozadju Kal (2001 m)

Začnemo z dnem od Koče pri Savici (653 m) po klasični mulatjeri mimo Doma na Komni (1520 m) in s krajšim postankom v Koči pod Bogatinom (1513 m). Mimo številnih ostankov iz preteklosti in severozahodno po dolini Lepe Komne severno pod oblim Srednjim vrhom in Vrhom nad Gracijo (1917 m) v smeri današnjega cilja nad Lepo Komno.

Pogled z Lanževice (2003 m) vzhodno pod Predolino (1922 m), Veliko Monturo (1958 m) in Krn (2244 m), Batognico (2164 m), Vrh nad Peski ( 2176 m) ...Vzhodno pod Lanževico (2003 m) na Lepi KomniVzhodno pod Lanževico (2003 m) na Lepi Komni (opuščena planina Poljanica, 1640 m)Vzhodno pod Lanževico (2003 m) in Gladki lašt (2100 m), v ozadju Plaski Vogel (2348 m), Lepo Špičje (2398 m), Dolina Triglavskih sedmerih jezer, ter gore severno in vzhodno ...Vzhodno pod Lanževico (2003 m) in Gladki lašt (2100 m), v ozadju Plaski Vogel (2348 m), Lepo Špičje (2398 m), Dolina Triglavskih sedmerih jezer, ter gore severno in vzhodno ...

Arheološko znana Poljanica (1640 m) z opuščeno planino in višjimi rušnatimi vrhovi Kal (2001 m), Osojni Kal (1976 m), Kraj Kala (1855 m) s prostranimi pobočji Lepe ruše nižje, nas spremljajo vso pot do sedla južno med neizrazitima vrhoma severno nad Bogatinskim sedlom.

Kopasti vrh ne spada med gore, ki bi nas že od daleč vabili z drzno obliko, kljub temu pa se nam z nje odpira širok razgled. Na tem območju je vse okroglo in bolj položno kot strmo, prej počasi zaobljeno kot robatoKopasti vrh ne spada med gore, ki bi nas že od daleč vabili z drzno obliko, kljub temu pa se nam z nje odpira širok razgled. Na tem območju je vse okroglo in bolj položno kot strmo, prej počasi zaobljeno kot robatoKopasti vrh ne spada med gore, ki bi nas že od daleč vabili z drzno obliko, kljub temu pa se nam z nje odpira širok razgled. Na tem območju je vse okroglo in bolj položno kot strmo, prej počasi zaobljeno kot robatoKopasti vrh ne spada med gore, ki bi nas že od daleč vabili z drzno obliko, kljub temu pa se nam z nje odpira širok razgled. Na tem območju je vse okroglo in bolj položno kot strmo, prej počasi zaobljeno kot robato

Krajši postanek z razgledom po okolici in že se spuščamo do Bogatinskega sedla (Vratca). Mimogrede si privoščimo pogled po okolici z Vrha nad Gracijo, kamor se dvignemo med spuščanjem in nadaljevanjem v smeri zahoda pod Veliko Monturo (1958 m), mimo razpadajočih kamnitih stavb na predelu Lepoče (1608 m), Lepoč, Lepoča, Za Lepoče, Za Lepočami (Lepoščina), po dolini Doliči (1430 m), do Krnskega jezera in planino Duplje (1371 m) do Planinskega doma pri Krnskih jezerih (1385 m).

Krajši postanek pred domom, kjer se okrepimo in pripravimo za nadaljevanje po mulatjeri do Doma dr. Klementa Juga (700 m) na Spodnji Polog jugovzhodno v zatrep Doline Lepene.

Janez Pikon

Moja gorska pot skozi čas ...Moj arhiv: Janez Pikon

Video: Lanževica

Stožec spomenikaKopasti vrh ne spada med gore, ki bi nas že od daleč vabili z drzno obliko, kljub temu pa se nam z nje odpira širok razgled. Na tem območju je vse okroglo in bolj položno kot strmo, prej počasi zaobljeno kot robato Lepa KomnaKopasti vrh ne spada med gore, ki bi nas že od daleč vabili z drzno obliko, kljub temu pa se nam z nje odpira širok razgled. Na tem območju je vse okroglo in bolj položno kot strmo, prej počasi zaobljeno kot robato
Pod LanževicoKopasti vrh ne spada med gore, ki bi nas že od daleč vabili z drzno obliko, kljub temu pa se nam z nje odpira širok razgled. Na tem območju je vse okroglo in bolj položno kot strmo, prej počasi zaobljeno kot robato Lanževica Kopasti vrh ne spada med gore, ki bi nas že od daleč vabili z drzno obliko, kljub temu pa se nam z nje odpira širok razgled. Na tem območju je vse okroglo in bolj položno kot strmo, prej počasi zaobljeno kot robato
MahavščekKopasti vrh ne spada med gore, ki bi nas že od daleč vabili z drzno obliko, kljub temu pa se nam z nje odpira širok razgled. Na tem območju je vse okroglo in bolj položno kot strmo, prej počasi zaobljeno kot robato LepočeKopasti vrh ne spada med gore, ki bi nas že od daleč vabili z drzno obliko, kljub temu pa se nam z nje odpira širok razgled. Na tem območju je vse okroglo in bolj položno kot strmo, prej počasi zaobljeno kot robato
Veliki LemežKopasti vrh ne spada med gore, ki bi nas že od daleč vabili z drzno obliko, kljub temu pa se nam z nje odpira širok razgled. Na tem območju je vse okroglo in bolj položno kot strmo, prej počasi zaobljeno kot robato Krnsko jezeroKopasti vrh ne spada med gore, ki bi nas že od daleč vabili z drzno obliko, kljub temu pa se nam z nje odpira širok razgled. Na tem območju je vse okroglo in bolj položno kot strmo, prej počasi zaobljeno kot robato

Za objavo komentarja se prijavite ali registrirajte.

  • Število objav: 46030

Novosti