Išči

Novosti

Poobjave gradiv z aktualnimi vsebinami, objave naših sodelavcev  ...

Zasnežena narava, 29. 1. 2018, Avtor: Boris Štupar

Objavljalci

Authors

Arhiv

Pojdimo v gore

Novi tednik (1970) - D. Dvoršak: Nedvomno je alpinistična šola ozko povezana z alpinizmom in planinstvom in je danes v času naglice način, da človeku, ki začne s hojo v gore, omogoči čim hitreje in predvsem čim varneje spoznati nov svet, v katerega se poda.

Ni namenjena samo vzgoji športnikov, ki so jim cilj vrhunski plezalski dosežki, temveč vsem, ki žele pridobiti dodatno znanje za varno hojo v gore.
Alpinizem je udejstvovanje, ki zahteva mnogo fizičnih, še več pa psihičnih kvalitet, posebno pa harmonijo med obema. Je idealna oblika sprostitve posebno v današnjem hitrem času. Alpinizem ima zelo velike tradicije. Morda ne bodo odveč besede prof. Tineta Orla:
»Alpinizem je gibanje, ki je geografsko in duhovno vezano na alpski prostor, alpinizem se torej ukvarja z alpsko pokrajino in njenimi prebivalci, z alpsko prirodo, njenimi organskimi pojavi, predvsem s stališča vzponov na vrhove, pa tudi s stališča znanosti in kulture. Da je to gibanje v svojem jedru močno, je dokaz tudi v tem, da ne danes razširja na vse kontinente.
Seveda je v 100 letih razvoja in v 200 letih človekovega približevanja k naravi, alpinizem doživel velike spremembe in dobil mnoge vsebinske elemente. Kljub temu so nam pa osnovne misli tiste, pod vplivom katerih je človek začutil potrebo po sprostitvi v gorski prirodi. Bolj vsakdanje ga pa razumemo kot športno udejstvovanje, premagovanje strmih sten, prepadov, plezanje v kopni skali, granitu in apnencu, ledenih stenah, snežiščih, počeh, kaminih in predvsem v zmagoslavju čim višjih vrhov.«

Morda so to preveč zamotane besede. V bistvu pa, nas le vleče pristna in nepokvarjena narave, mlada neukrotljiva moč, iskanje korajžnih in drznih doživljajev ne za parado in baharijo ampak zase in za tiste, ki mislijo po hribovsko.
Program alpinistične šole zajema praktičen in teoretičen prikaz gibanja v gorah. Predavanja so popestrena z diapozitivi, alpinističnimi filmi itd. Spoznali boste poglavja kot n. pr.: Razvoj planinstva in alpinizma, gorniška oprema, nevarnost v gorah, prva pomoč v gorah, plezalna vrv in njena uporaba, letna plezalna tehnika, zimska plezalna tehnika, plazovi, tuja gorstva, geološka in geografska zgradba domačih gora, sodobne alpinistične dosežke, in kar je največ — hodili boste v gore, v naravo in tako popestrili svoj prosti čas.

Vabimo vse ljubitelje gora, da se nam pridružijo z obiski na alpinistično šolo vsak četrtek ob 19. uri v pisarni PD Celje, Stanetova l/l. Hodili bomo na skupne ture v gore!

D. Dvoršak
Novi tednik, 29. april 1970
 

29.04.1970

Kategorije:
Novosti SLO Vse objave

Za objavo komentarja se prijavite ali registrirajte.

  • Število objav: 46030

Novosti