Išči

Novosti

Poobjave gradiv z aktualnimi vsebinami, objave naših sodelavcev  ...

Zasnežena narava, 29. 1. 2018, Avtor: Boris Štupar

Objavljalci

Authors

Arhiv

125-letnica rojstva dr. Angele Piskernik

Alenka Mihorič: Prav je, da se od časa do časa spomnimo ključnih ljudi, ki so zaznamovali slovensko znanost, tudi naravovarstvo. Ena od njih je tudi dr. Angela Piskernik.

     
  Angela Piskernik (1886 - 1967), foto: dlib  

Prva in pomembna slovenska naravoslovka, muzealka in naravovarstvenica se je rodila pred 125 leti. Ženskam je utirala pot v univerzitetni študij in akademske poklice, bila je ravnateljica Prirodoslovnega muzeja v Ljubljani. Dosegla je pomembne rezultate na področju varovanja narave.

Angela Piskernik se je rodila 27. avgusta 1886 v Lobniku pri Železni Kapli na Koroškem kot deveti otrok v kmečki družini. Po učiteljišču je opravila še maturo in doštudirala na Filozofski fakulteti, kjer je kot prva Slovenka dobila doktorski naziv. Dejavna je bila v več slovenskih in tujih društvih, študij pa je še nadaljevala. Objavljala je številne zapise. Med svetovnima vojnama je poučevala na različnih srednjih šolah v Ljubljani in Novem mestu. Sloves botaničarke si je utrdila z objavo priročnika Ključ za določanje cvetnic in praprotnic (1941, 1951). Med vojno je bila zaprta v taborišču Ravensbrück. 1945-53 je bila ravnateljica Prirodoslovnega muzeja v Ljubljani. Oživila je Alpski botanični park Julijana v Trenti. Dosegla je ustanovitev revije Varstvo narave. Na področju varstva narave je bila mednarodno aktivna.

Angela Piskernik je umrla v 82. letu starosti 23. 12. 1967 v Ljubljani.

 

Kranjska lilija in triglavska roža

Nekaj povezav:

Članek na Gore-ljudje.net

Revija Varstvo narave, 2-3 (1963-1964): 59-70.

Koroški Slovenci v počastitev Piskernikovi pred 5 leti

Dr. Tone Wraber: Življenjepis dr. Piskernikove z bibliografijo

Sistem varstva narave v Sloveniji

Prirodoslovni muzej o Alpskem vrtu Julijana


Nemško botanično društvo v Berlinu (Deutsche Botanische Gesellschaft), eno najuglednejših znanstvenih organizacij Nemčije, je v svoji zadnji seji proklamiralo gospo doktorico Angelo Piskernik, asistentko-voditeljico prirodopisnega oddelka ljubljanskega muzeja, za svojo redno članico. — Čestitamo k častnemu priznanju znanstvenega delovanja!
Slovenec, 26. oktober 1921

 

Kategorije:
Novosti SLO Vse objave

Za objavo komentarja se prijavite ali registrirajte.

  • Število objav: 46075

Novosti