Išči

Novosti

Poobjave gradiv z aktualnimi vsebinami, objave naših sodelavcev  ...

Zasnežena narava, 29. 1. 2018, Avtor: Boris Štupar

Objavljalci

Authors

Arhiv

CCC 2011

Nejc Kuhar: Courmayeur-Champex-Chamonix

Chamonix se vsako leto zadnji teden v avgustu spremeni v svetovno prestolnico ultra maratonskega gorskega teka (ultra trail run). Mestece pod Mont Blancom preplavi več kot 6000 tekačev iz celega sveta in celo mesto ter vse vasi okrog najvišje gore Evrope en teden dihajo s tem dogodkom.

Dogodek, v katerega je vključenih 1700 prostovoljcev, sestavljajo tri glavna tekmovanja. Najdaljša, najmnožičnejša in najprestižnejša je UTMB, ki iz Chamonixa v nasprotni smeri urinega kazalca prek Courmayerja obide Mont Blanc v 160 km. 'Krajša' varianta UTMB je CCC, ki štarta v Courmayerju in se po 99 km konča v Chamonixu. Tretja trasa je TDS, ki prav tako štarta v Courmayerju in po južni strani v 112 km obide Mont Blanc do Chamonixa.

Moj cilj je bil predvsem uspešno opraviti s traso CCC, ker pa je to le tekmovanje, je posledično drugi cilj tudi traso preteči čim hitreje.

Trasa proge je bila zaradi vremenskih razmere sicer nekoliko spremenjena, vendar je dolžina ostala približno enaka.
Nekaj osnovnih podatkov:
Štart: Courmayeur, petek ob 10. uri
Dolžina proge: 99 km (Garmin FR 310)
Višinska razlika vzponov: 5300 m (Garmin FR 310)
Tekačev na štartu: 1800
Časovna omejitev: 25 ur
Tekačev na cilju: 1592
Moja uvrstitev: 30. mesto
Čas zmagovlaca: 10 h 10' 25''
Moj čas: 12 h 38' 54''
Povprečni tempo: 7' 30''/km

Svoj osnovni cilj sem s prihodom v cilj izpolnil. Čas in uvrstitev sta me zelo pozitivno presenetila, čeprav pred tekmo niti slučajno nisem vedel kaj lahko pričakujem, saj še nikoli v življenju nisem pretekel takšne razdalje.

Sam dogodek in občutke med tekmo lahko komentiram v samih superlativih. Neprecenljivo je ... stati na štartu s preostalimi 1800 tekači ... premagovati vzpone in spuste, ki misliš, da se ne bodo nikoli končali...spopadati se s takimi in drugačnimi bolečinami, ki se samo stopnjujejo ... še v deseto prehiteti enega in istega tekmovalca, ki se mu samo še nasmehneš ... občudovati naravo okrog tebe in domačine ob progi v dolinah, ki bi ti radi na vsak način pomagali...teči v temi, dežju, vetru in grmenju...premagovati zadnje kilometre, ko vse bolečine izginejo in te začnejo premagovati čustva, ker veš, da ti bo uspelo...končno priteči v Chamonix in ob spodbujanju nepreglednih množic navijačev, ki te spodbujajo kot bi bil zmagovalec, zaključiti nepozabno dogodivščino.
Ko sem se po tekmi ulegel v posteljo in zaradi bolečin v nogah nisem mogel zaspati ter ko sem se naslednje jutro komaj postavil na noge, sem si rekel, da nikoli več. Drugi dan po tekmi pa že pregledujem katere trase se bom lotil prihodnje leto, TDS ali UTMB ...


The North Face® Ultra-Trail du Mont-Blanc® by UltraTrailMontBlanc

  26.08.2011

 

 

 

Kategorije:
Novosti SLO TEK Vse objave

Za objavo komentarja se prijavite ali registrirajte.

  • Število objav: 45948

Novosti