Išči

Novosti

Poobjave gradiv z aktualnimi vsebinami, objave naših sodelavcev  ...

Zasnežena narava, 29. 1. 2018, Avtor: Boris Štupar

Objavljalci

Authors

Arhiv

Nesreča v Prisojnikovi steni

Slovenski narod (1935): Precej težko se je ponesrečil avstrijski turist Oskar Kovačič iz Beljaka

Kranjska gora, 12. septembra.
V petek se je v Prisojnikovi steni v Julijskih Alpah precej težko ponesrečil avstrijski turist uradnik Jadranske zavarovalne družbe in bivši komisar pri mornarici Oskar Kovačič iz Beljaka. Z jadralnim letalcem Alojzijem Koflerjem iz Beljaka je napravil izlet v naše planine. Po hudi nevihti, ki je divjala v noči od četrtka na petek, sta jo oba zjutraj ubrala proti vrhu Prisojnika skozi znamenito Okno. Bila sta zelo pomanjkljivo opremljena in tudi brez cepinov, ki je bil tam potreben. Blizu okna je grapa, ki jo vse leto pokriva sneg in ko sta jo turista prekoračila, je Kovačič izgubil ravnotežje ter se zakotalil po grapi nizdol in naposled obležal v vodopadu na koncu grape.
Njegov tovariš mu je prihitel na pomoč, zaradi spolzkih skal pa ni mogel blizu. Zato je klical na pomoč in dajal signale, ki jih je čul oskrbnik koče na Gozdu Ivan Vertelj. Ta je o nesreči obvestil reševalce v Kranjski gori. Nesreča se je zgodila okrog pol 11., reševalci pa so prispeli okrog 16. do ponesrečenega Kovačiča. Vertelj, ki je bil že popreje na kraju nesreče, je potegnil Kovačiča iz vode in mu tam pustil svojo suknjo, nato pa je po vrvi spustil še Koflerja do ponesrečenca. Tako je naletela reševalna ekspedicija na oba skupaj. Bila sta vsa premražena, zlasti, ker je malo deževalo in je vladalo megleno ter mrzlo vreme. Oba so okrepčali, nato pa so Kovačiča, ki je imel dve veliki rani na glavi ter eno na desnem komolcu, obvezali. Tožil je o hudih bolečinah v desni nogi in se ni mogel ganiti. Reševalci so ga zavili v odeje ter ga z velikim naporom in življensko nevarnostjo potegnili preko gladkih plošč v steno ter njen izstop.
Tam so jim prišli naproti nosači. Reševanje je bilo naporno, ker so morali ponesrečenega Kovačiča nositi z največjo obzirnostjo, ker je silno trpel. Ob 22 so reševalci prispeli s ponesrečencem v kočo na Gozdu, od koder so ga prenesli v avtomobil, ki ga je prepeljal v Beljak. Tam so ugotoviti, da ima nesrečnež zlomljeno desno nogo, pa tudi poškodbe v hrbtenici in zato so ga morali naglo prepeljati na graško kliniko.
Pri reševalni ekspediciji so požrtvovalno sodelovali sodnik Karel Pleiweiss, Jože Pečar, Alojzij Kosmač in Janez Zupan kakor tudi nosači Knap Leon, Jože, Janez in France Žerjav, France Košir in Perko vsi iz Kranjske gore. Pri tej priliki se je izkazala tudi potreba nosilnic, uporabne za prenos in reševanje v steni, ki je niso imeli na razpolago.

Slovenski narod, 12. september 1935
 

 

Kategorije:
Novosti SLO Vse objave

Za objavo komentarja se prijavite ali registrirajte.

  • Število objav: 45953

Novosti