Išči

Novosti

Poobjave gradiv z aktualnimi vsebinami, objave naših sodelavcev  ...

Zasnežena narava, 29. 1. 2018, Avtor: Boris Štupar

Objavljalci

Authors

Arhiv

Avstrija: rekordno število reševalnih akcij

Nezgoda s smrtnim izidom se je v sosednji Avstriji (ponovno) zgodila ta četrek, 25. avgusta, ko je v ledeniško razpoko padel gornik, kasneje za njim pa še dva meteorologa, ki sta ga poizkušala rešiti iz objema ledene pasti.

Ta povsem sveža in podobne žalostne objave se kot na tekočem traku vrstijo ta mesec v občilih pri severnih sosedih. Dokaj slabo in nestanovitno vreme v preteklih mesecih je v vročem avgustu zvabilo številne gornike, pohodnike in tudi plezalce v gore. Sorazmerno številu manj izkušenih in slabo opremljenih obiskovalcev bi se naj povečala verjetnost za nezgode, a letos statistika nima dovolj velikega vpliva na to. Pri sosedih pravijo, da je ta mesec vse skupaj kar malce ušlo iz predvidenega okvira.

Nekaj odmevnejših nezgod, ki so se pri njih zgodile v preteklih dneh. 

V sredo, sredi avgusta se je na težki ferati na Dachsteinu kljub popolni osebni opremi smrtno ponesrečil 68 letni upokojenec. Edina pomanjkljivost pri njem je bila, da varovalne opreme ni uporabljal, soliral je. To je letos že druga ali tretja smrtna žrtev tam. Istega dne je v drugem pogorju 69 letni gornik zaradi zdrsa v steni padel čez rob na polico, 30 metrov globoko in preživel. Ta ista sreda je bila usodna za nemškega alpinista na Wilder Keiserju. Padel je 60 metrov globoko, varovan na vrvi. Kot so ugotovili bi naj s soplezalcem uporabljala stare kline, ki so se ob padcu v smeri težavnosti V+ polomili (?) in je zaradi tega padel mimo varujočega v globel cel raztežaj (polno dolžino vrvi). Poškodbe so bile tako hude, da padca ni preživel.

Isti dan, torej v sredo sedemnajstega avgusta, so reševali še nekega 77 letnega Nizozemca na Velikem Kleku (Grossglockner). Dan prej so v dolino prepeljali 73 letnega pogrešanega Nemca, mrtvega. Prav tako v torek  je 51 letni nemški alpinist padel v ledeniško razpoko v Stubaier Alpah, a so ga rešili.

Dva dni poprej, v nedeljo, 14. avgusta, so njihovi reševalci podrli vse dosedanje rekorde: skupno so ta dan imeli 101 posredovanje! Šestnajst reševalnih helikopterjev z 48 člani posadke in reševalci je v nedeljo reševalo praktično ves dan brez prekinitve. Ena tretina (35) reševalnih akcij je bilo zaradi srčnih zastojev, 27 poletov je bilo zaradi športnih ali prostočasnih aktivnosti, 17 je bilo helikopterskih reševanj direktno v visokogorju, preostalih nekaj letov je bilo zaradi avtomobilskih nezgod. Prvo helikoptersko reševanje so ta dan imeli ob 5.39, zadnje pa ob  21.13. Statistično so to nedeljo leteli v (po pokrajinah): Spodnji Avstriji (23), Zgornji Avstriji (19), Tirolski (15) in Štajerski (13).

Vir: helikopterska reševalna služba Cristophorus

Hoja po traku (Slackline) v gorah Avstrije in Nemčije samo po predhodni najavi!

Arhiv gorniških nezgod www.bergrettung.at

 


Meteorologa na Sonnblick-u (Pinzgau) v bližini mesta nezgode (200-300 m), sta ta čas opravljala meritve, ko je sredi opoldneva v ledeniško razpoko padel preminuli gornik, v razpoko globine okoli 20 m, široko 3-5 m. Ker sta bila priči dogodku, sta ponesrečenemu želela pomagati a sta, kot poroča vodja Salzburške meteorološke postaje Bernhard Niedermoser, pri tem tudi sama padla vanjo.

Pravo reševanje, ki je sledilo, je bilo zelo naporno, saj so ponesrečeni drseli globje in globje v ledeniško razpoko. Okoli 15. ure so jih vse tri uspeli potegnit na površje, žal za prvo ponesrečenega prepozno, je povedal vodja reševalne postaje Heiligenblut, Harald Rader. Oba meteorologa so rešili iz globine osmih metrov in ju prepeljali v bolnišnico v Lienz. Po zadnjih poročilih jo je eden odnesel z lažjimi poškodbami, drug pa s hudimi.


Prav tako ta četrtek, okoli 13. ure je na Dachsteinskem ledeniku v ledeniško razpoko padel gornik in so ga poškodovanega prepeljali v Salzburško bolnišnico.


Letošnje številne nezgode na ledenikih pričajo o skritih in resnih nevarnostih na ledenikih, a tudi o tem, da nekateri pohodniki (pre)malo pozornosti posvečajo primerni usposobljenosti in tudi opremljenosti za primer tovrstne nezgode. Samohodstvo je marsikomu mikavno, na takih turah pa hudo riskantno. Sicer pa smo tudi letos na Venedigerju srečevali podobne "junake". Statistično verjetno 2/3 navez, ki so bile tam, nebi prestale preiskusa padca v razpoko.

Najhujše nezgode na ZPP (feratah) pa se tako kot v preteklosti strogo držijo pravila: kdor v težki ferati solira se mu slabo piše, pa naj se čuti še tako močnega in sposobnega. Statistika zadnjih petih let nezgod na feratah v Avstriji pravi, 99% nezgod s smrtnim izidom je bilo zaradi zlorabe osnovnega pravila: (ne)uporabe samovarovanja. Med njimi žal veliko zelo izkušenih in znanih gornikov.


Previdno kjer koli že boste!

Mijo Kovačevič

Kategorije:
Novosti Tuje TUJ Vse objave

Za objavo komentarja se prijavite ali registrirajte.

  • Število objav: 45944

Novosti