Išči

Novosti

Poobjave gradiv z aktualnimi vsebinami, objave naših sodelavcev  ...

Zasnežena narava, 29. 1. 2018, Avtor: Boris Štupar

Objavljalci

Authors

Arhiv

Orbayu

ProMontana: Prva ponovitev »najtežje big wall na svetu« in znižanje ocene. Dva dni kasneje v novi smeri hud padec z relativno srečnim koncem.

Leta 2009 sta brata Iker in Eneko Pou (slika levo) kot prva preplezala 13 raztežajev dolgo smer Orbayu v stolpu Naranjo de Bulnes (2529 m) v Španiji in jo ocenila z 8c+/9a. Devetega in desetega avgusta sta jo ponovila Belgijec Nicolas Favresse (31) in Poljak Adam Pustelnik (29). Prvi dan Favrese (na sliki levo spodaj na ključnem mestu), dan kasneje Pustelnik, v obeh primerih vsak vse raztežaje v vodstvu. Za najtežji raztežaj (prvotno 8c+/9a) predlagata 8c, morda le 8b+, odvisno od velikosti plezalca. Po raztežajih si ocene sledijo takole: 8a, 7c+, 7c, 8c/8b+, 7c in nato še 6 raztežajev do 6b.

Orbayu je vse do navedbe ocene s strani belgijsko poljske naveze veljal za najtežjo big wall na svetu. Čeprav je podeljevanje takšnih naslovov že v osnovi nehvaležno, je še posebej nerealno pri takšnih smereh v velikih stenah, saj ne gre le za oceno najtežjega mesta, pač pa celotne težave, varovanje, kvaliteto skale ...  Kakorkoli, Orbayu je zdaj pač le ena izmed najtežjih kot sta Huberjevi Bellavista (8c) in Panorama (8c) v Cinah, Kammerlanderjev Silbergeier (8b+) v Ratikonu (slednjo sta Favresse in Pustelnik ponovila leta 2009) in kot so seveda najtežje v El Capu  - Nos (8b+) ter Caldwellovi Dihedral Wall (8b+) in Magic Mushroom (8b+).

Dva dni po tej težki ponovitvi sta Favresse in Pustelnik uspeh želela kronati še z novo smerjo v isti steni. A Adamu, ki ima za sabo že smer kot je Action directe (9a), se je odlomil oprimek in po 20 m padcu je pristal na tleh in z zlomljeno križnico, prsnico in prvim ledvenim vretencem (na sliki desno v bolnici v Ovideu) ...

klettern, ukc, bd 

17.08.2011


Naranjo de Bulnes ima dolgo plezalno
tradicijo, prvi vzpon na vrh je bil opravljen
leta 1904.

Kategorije:
Novosti ALP PLE SLO Vse objave

Za objavo komentarja se prijavite ali registrirajte.

  • Število objav: 46051

Novosti