Išči

Novosti

Poobjave gradiv z aktualnimi vsebinami, objave naših sodelavcev  ...

Zasnežena narava, 29. 1. 2018, Avtor: Boris Štupar

Objavljalci

Authors

Arhiv

Charakusa 2011

PZS, KOTG: V ponedeljek, 15. avgusta, je ob 7.45 z brniškega letališča odšla na pot

Štiričlansko odpravo, ki se bo po štiridesetih dnevih vrnila 24. septembra, sestavljajo Urban Novak (vodja, AO Kamnik) ter člani David Debeljak (AO Rašica), Luka Stražar (AAO) in Nejc Marčič z Bleda (AO Radovljica).

Njihov glavni cilj nad dolino Charakusa v Pakistanu je K7 (6934 m), na katerega se želijo povzpeti na alpski način in po možnosti po novi smeri. Alternativa bi bila tudi ponovitev katere že obstoječih treh smeri (masiv K7 ima poleg treh smeri, ki se zaključijo na enem izmed vrhov, tudi veliko število smeri v različnih skalnatih stolpih), od katerih smer Steva Housa na vzhodni vrh še nima ponovitve. Poleg masiva K7 sta zanimiva cilja še Link Sar (7041 m) in skupina Farolov (ok. 6300 m).

V času aklimatizacije so predvideni vzponi v skalnih stolpih in grebenih, med katerimi s svojo drzno obliko definitivno izstopa granitna piramida Nayser Brakk (ok. 5200 m), na katerega sta leta 2004 Marko Prezelj in Američan Bruce Miller potegnila smer No More Tasty Talk. Poleg skalnih smeri pa je izredno zanimiv cilj vzpon v Farolih (ok. 6300 m). Gre za skupino treh vrhov, ki so posamezno že bili preplezani (na vsak vrh le po ena smer). Cilj v procesu aklimatizacije je dodati novo smer na enega izmed vrhov, želja pa je tudi prečenje vseh treh.
Poleg omenjenih vrhov in dolgih grebenov pa v dolini najdemo še veliko število drugih vrhov, ki bi lahko prišli v poštev v primeru težav z vremenom. "Naša želja je, da v dolini predvsem čim več plezamo in na takšen način ne ostanemo praznih rok v primeru neuspeha na glavnem cilju," je razložil vodja odprave.

< Nayser Brakk, foto Marko Prezelj


 Prva najava: Kitajska 2011 doma - 13.08.

15.08.2011


Urban Novak, foto osebni arhiv


David Debeljak, foto Zdenka Mihelič

 
Luka Stražar in Nejc Marčič,
foto arhiv Nejc Marčič

Za objavo komentarja se prijavite ali registrirajte.

  • Število objav: 46077

Novosti