Išči

Novosti

Poobjave gradiv z aktualnimi vsebinami, objave naših sodelavcev  ...

Zasnežena narava, 29. 1. 2018, Avtor: Boris Štupar

Objavljalci

Authors

Arhiv

Srečanje s Koroško deželno zvezo

PZS: V soboto, 6. avgusta 2011, so se v planinski koči na Dobraču sestali predstavniki Koroške deželne zveze, Slovenskega planinskega društva Celovec in Planinske zveze Slovenije.

Vse navzoče je najprej pozdravil in predstavil namen srečanja predsednik Koroške deželne zveze Joachim Gfreiner, ki je to funkcijo prevzel konec leta 2010. Po njegovem nagovoru sta se predstavila še predsednik SPD Celovec Hanzej Lesjak in predsednik Planinske zveze Slovenije Bojan Rotovnik, nato pa še ostali udeleženci srečanja.

Predsednik Koroške deželne zveze je predlagal, da bi v uradnem delu srečanja obravnavali naslednje teme:
1. Problematika postavitve vetrnih elektrarn na pobočjih Pece.
2. Priprava projekta »Graničarske poti« po grebenu Karavank.
3. Srečanje treh dežel.
4. Nadaljnje sodelovanje Koroške deželne zveze in Planinske zveze Slovenije.

Joachim Gfreiner, France Benedik, Tone Tomše, Bojan Rotovnik, Miro Eržen, Anton Starman, Hanzej Lesjak, foto arhiv PZS

1. Na avstrijski strani Pece je predvidena gradnja tako imenovanega Energetskega parka Peca. Investitor in pobudnik je avstrijska firma Alpswind, ki predvideva na vršnem grebenu Pece, na višini 2.000 m, šest vetrnih elektrarn - vetrnic na visokih stebrih. Glede te problematike je Planinska zveza Slovenije pripravila izjavo za javnost s katero se je opredelila proti postavitvi vetrnic. Izjava PZS je bila objavljena meseca aprila (http://www.pzs.si/index.php?stran=Novice&novica_id=5742). Poleg PZS se je na slovenski strani v problematiko vključila tudi lokalna akcijska skupina, ki jo predstavljajo predstavniki lokalnih skupnosti, zato je potrebno v oblikovanje stališča vključiti tudi mnenje le-teh. Tudi na avstrijski strani so zavzeli podobno stališče. Predlog je, da se obe stališči uskladi in nato posreduje na ustrezne organe obeh držav. S strani PZS bo kontaktna oseba Janez Bizjak.

2. Koroška v okviru razvoja pohodništva načrtuje posamezne vezne poti. Ena od možnosti je vzpostavitev vezne poti na nekdanjem mejnem področju, ki bi potekala po grebenu Karavank od Jezerskega do Tromeje nad Ratečami. V okviru te poti je bila v lanskem letu označena in urejena »Pot okoli Košute«, ki poteka od sedla Potok do Ljubelja. Na terenu se preverja še povezava od Ljubelja preko Stola in Kepe do Tromeje. V letošnjem letu bi se pripravila projektna osnova na podlagi katere bi lahko pripravili končni projekt. Po tej trasi že poteka mednarodna pot Via Alpina in del južne Alpske poti. Sklenjeno je bilo, da se v bližnji prihodnosti sestanejo strokovnjaki iz obeh strani meje z namenom, da skupaj pripravijo idejni projekt. Za promocijo ideje in njeno izvedbo je potrebno vključiti tudi lokalne skupnosti oziroma lokalne turistične organizacije na slovenski strani. S strani PZS je kontaktna oseba Tone Tomše.

3. Letošnje srečanje bo v Saurisu (Italija) v soboto, 22. in nedeljo, 23. oktobra 2011. Kraj se nahaja v zgornjem predelu doline Val Lumiei, na skrajnem severozahodnem predelu Videmske pokrajine. Tema letošnjega srečanja je planinska društva, turizem in državna zakonodaja na tem področju. Tema je zanimiva predvsem zato, ker ima vsaka izmed treh držav različne ureditve in rešitve na to tematiko. Vsi navzoči so se strinjali, da je potrebno tem srečanjem vrniti nekdanjo strokovno vsebino. Poleg strokovnih tem morajo srečanja služiti tudi kot priložnost za neposredno povezovanje zainteresiranih PD pri izvajanju skupnih projektov.

4. V pogovoru je bilo izpostavljeno še več tem, ki so pomembne za eno in drugo stran in bi bile z večjim sodelovanjem lažje rešljive. Tako na področju okoljskih rešitev, čezmejnih povezav, muzejske dejavnosti in izdaje večjezičnih propagandnih gradiv in strokovne literature. Ker je odprtih vprašanj kar nekaj, je za ustrezno pripravo srečanj, predvsem pa za aktivno sodelovanje med srečanji, smiselno oblikovati stalno delovno telo, ki bi ga predstavljali predstavniki vseh treh dežel oziroma na slovenski strani, zainteresiranih MDO. S strani PZS sta kontaktni osebi France Benedik in Miro Eržen.

Ob zaključku uradnega dela je sledil še ogled nove koče na Dobraču, ki stoji v nacionalnem parku in na zelo občutljivem, vodozbirnem območju. Koča je popolnoma ekološko urejena z najmodernejšo tehnologijo glede čiščenja odpadnih vod, čim manjšo porabo vode, izrabo alternativnih virov energije, z moderno čistilno napravo in ostalimi rešitvami. Predsednik PZS Bojan Rotovnik je predlagal, da bi v okviru nadaljnjih povezav organizirali posvet in ogled koče za člane Gospodarske komisije PZS.

Naslednje srečanje bo v letu 2012 v Mojstrani, v Slovenskem planinskem muzeju in v Aljaževem domu v Vratih.

Tone Tomše

09.08.2011



OeAV/G-L, 15.07.11: Nova koča na Dobraču

Kategorije:
Novosti SLO Vse objave
Značke:
novosti PZS

Za objavo komentarja se prijavite ali registrirajte.

  • Število objav: 46161

Novosti