Išči

Novosti

Poobjave gradiv z aktualnimi vsebinami, objave naših sodelavcev  ...

Zasnežena narava, 29. 1. 2018, Avtor: Boris Štupar

Objavljalci

Authors

Arhiv

Iz Lase v Katmandu čez streho sveta s triciklom

Kako prečiti Himalajo, če ne moreš hoditi? S triciklom, seveda. Dva Tasmanca se podajata na pot, da bi dokazala, da ‘normalno’ delujoče telo ni neizbežen pogoj, da bi lahko uresničil svoje sanje. Eden od njiju je Paul Pritchard, ...

Paul Pritchard, britanski – nekdanji – alpinist, ki ga poznajo tisti Slovenci, ki so prebrali njegov knjižni prvenec Nevarna igra (Sidarta, 2009), za katero je dobil britansko nagrado Boardman-Tasker za najboljšo knjigo leta za gorniško literaturo (1997), ali poslušali  njegovo predavanje na 3. mednarodnem festivalu gorniškega filma v Cankarjevemu domu v Ljubljani marca 2009. Nekdanji alpinist zato, ker je zaradi poškodbe glave, nanjo mu je med plezanjem na stolp Totem Pole na Tasmaniji padla velika skala, postal hemiplegik – ena stran telesa je paralizirana. Desna roka je nepokretna, desno nogo vleče za seboj. Moral se je znova naučiti hoditi, govoriti, jesti in pisati. Od nesreče dalje živi na Tasmaniji.

Carol Hurst, njegova prijateljica in partnerka pri tem podvigu, je po dvajsetem letu zbolela za osteoartritisom kolkov, tako da tudi ona ne more peš priti prav daleč. Kljub temu je šestkratna prvakinja Avstralije v veslanju na divjih vodah.

Oba invalida športnika sta se odločila, da bosta na posebej prirejenih triciklih prekolesarila Cesto prijateljstva iz Lase v Tibetu do Katmanduja v Nepalu, okoli 1100 km. Prečkala bosta več gorskih prelazov, od katerih so trije visoki čez 5000 m. Prekolesariti jo nameravata v 36 dneh. Dvajsetega septembra bosta krenila iz Lase. Ko bosta prečkala zadnji prelaz, ju čaka 4600 višinskih metrov spusta v Katmandu.

Med njunim podvigom ju bosta snemala Sharyn and Chris Jones iz studia Griffon Media. Stroški filmanja bodo znašali 8000 dolarjev. Film bodo predvajali društvom prizadetih zaradi poškodbe glave in na festivalih gorniškega filma. Ker sama nimata dovolj denarja, da bi ga financirala, lahko tisti, ki jima želijo finančno pomagati, preko spletne strani projekta nakažejo določen znesek. V ekipi bosta še večkrat nagrajeni fotograf Matt Newton in ameriška legenda plezanja velikih sten John Middendorf.

Film bodo posneli tudi zaradi izobraževanja in pozitivnega zgleda za ljudi s telesno okvaro. Paul in Carol ne bosta kolesarila samo zaradi zabave in lastne promocije. Med odpravo bosta zbirala denar, ki ga bosta podarila združenju slepih Braille Without Borders.

“Upamo, da bomo spodbudili tiste, ki nimajo sreče, da bi imeli zdravo telo, da si bodo  kljub temu prizadevali doseči največ, kar morejo,” je dejal Paul na predstavitvi projekta.

 ..........


Kickstarter.com: Trikes on the Roof of the World

ABC.net.au, 15.07.11:
Tricycling the Himalayas
: two working legs not required
 

Braille Without Borders 
Spletno mesto združenja slepih


ONA/G-L, 27.04.09: Paul Pritchard, neomajni plezalec

G-L: Paul Pritchard NEVARNA IGRA - predstavitev knjige

Kategorije:
Novosti KOL SLO Vse objave
Značke:
KOL novosti

Za objavo komentarja se prijavite ali registrirajte.

  • Število objav: 46065

Novosti