Išči

Novosti

Poobjave gradiv z aktualnimi vsebinami, objave naših sodelavcev  ...

Zasnežena narava, 29. 1. 2018, Avtor: Boris Štupar

Objavljalci

Authors

Arhiv

Prvič letos dve Slovenki v finalu

SiOL - STA: Svetovni pokal v težavnostnem plezanju v Briançonu

Slovenski športni plezalki Maja Vidmar in Mina Markovič sta se prebili v večerni finale druge tekme svetovnega pokala v težavnostnem plezanju v francoskem Brianconu.

Prvič letos se je zgodilo, da bosta v finalu katere od tekem dve Slovenki. Preostalih pet slovenskih polfinalistov je ostalo pred vrati finala. Dobitnica edine slovenske kolajne na nedavnem svetovnem prvenstvu Mina Markovič uspešne predstave kaže tudi v Brianconu. V petkovih kvalifikacijah je bila kot najboljša Slovenka na četrtem mestu, v današnjem polfinalu pa je bila šesta, kar je še zadostovalo za uvrstitev med najboljših osem. Markovičeva je v polfinalni smeri, ki je predvsem proti vrhu tekmovalkam povzročala kar precejšnje preglavice, padla devet gibov pred vrhom.

V polfinalu se je malce bolje odrezala nekdanja skupna zmagovalka svetovnega pokala Vidmarjeva, ki je na nedavnem SP v Arcu ostala brez želenega finala, zadoščenje za veliko razočaranje je tako z uvrstitvijo v finale dobila v Briançonu. Vidmarjeva je zasedla peto mesto polfinala ter je padla le pet gibov pod vrhom. Vrha polfinalne smeri sta se sicer dotaknili dve tekmovalki, in sicer zmagovalka svetovnega pokala v minuli sezoni ter svetovna podprvakinja Južnokorejka Jain Kim ter nova svetovna prvakinja Avstrijka Angela Eiter.

Asja Gosar je tekmo končala na 17. mestu, Tina Šuštaršič pa je bila v konkurenci 26 polfinalistk nazadnje 21. Osemnajstletnica iz Žabnice je na svoji drugi tekmi pokala in prvem polfinalu vpisala najboljši izid v karieri. Obe sta izboljšali uvrstitev iz kvalifikacij, v katerih sta si razdelili 25. mesto.

Na uvodni tekmi svetovnega pokala v Chamonixu si je Markovičeva zmago delila s Kimovo, Eiterjevo in Francozinjo Caroline Ciavaldini, ki pa se v današnji finale z desetim mestom ni uvrstila.

Moški finale bo znova minil brez slovenskega predstavnika. Svoj drugi dosežek kariere na tekmah najvišje ravni je ob odsotnosti Klemena Bečana s 15. mestom dosegel 17-letni Radovljičan Domen Škofic, ki je sicer bil v kvalifikacijah 13. Klemenov mlajši brat, 22-letni Tržičan Jure Bečan, je bil 18., s čimer je izenačil svojo najboljšo uvrstitev v svetovnem pokalu. Osemnajstletni Škofjeločan Sergej Epih je v svojem prvem polfinalu na največjih tekmovanjih z 20. mestom vpisal najboljši izid kariere. Matej Sova je že v petek ostal tik pod robom polfinala na sila nehvaležnem 27. mestu. Izidor Zupan in Urban Primožič sta zasedla 39. in 43. mesto.

Moška polfinalna smer je bila zelo zahtevna. V celoti jo je premagal le zmagovalec uvodne tekme v Chamonixu Avstrijec Jakob Schubert, ki mu je na SP v Arcu zmago speljal iz rok španski tekmec Ramon Julian Puigblanque. "Ramonet" je padel pod vrhom ter je vpisal drugi izid današnjega polfinala.

STA
Foto: Vid Ponikvar/siol.net

Kategorije:
Novosti PLE SLO TEK Vse objave

Za objavo komentarja se prijavite ali registrirajte.

  • Število objav: 46028

Novosti