Išči

Novosti

Poobjave gradiv z aktualnimi vsebinami, objave naših sodelavcev  ...

Zasnežena narava, 29. 1. 2018, Avtor: Boris Štupar

Objavljalci

Authors

Arhiv

Odprli bodo obnovljeno Krekovo kočo

Gorenjski glas - Danica Zavrl Žlebir: V nedeljo bo ob slovesnem odprtju obnovljene Krekove koče pel domačin in velik ljubitelj Ratitovca Janez Lotrič.

Železniki - Zadnjo julijsko nedeljo planinci PD za Selško dolino iz Železnikov vselej pripravijo prireditev Ratitovec raja. To nedeljo, 31. julija, pa bo prireditev še posebej vesela, saj bodo odprli obnovljeno Krekovo kočo. Leta 1954 zgrajena planinska koča je bila že večkrat obnovljena, nazadnje leta 2004. Lani pa so za temeljito obnovo, ki so jo začeli načrtovati že leta 2008, kandidirali na razpis ministrstva za gospodarstvo za obnovo in posodobitev planinskih postojank, ki vključuje tudi evropski denar. "Investicijo smo razdelili na pet sklopov.
V prvih treh je šlo za prenovo dela Krekove koče, njeno opremo in čistilno napravo, za kar smo pridobili tudi sredstva iz evropskega sklada za regionalni razvoj. Četrti in peti sklop naložbe pa sta zajemala izdelavo sanitarij v kleti koče, posodobitev vodovodnih instalacij in gradnjo novega vodohrana. Ta del financiramo sami, ker zanj ob razpisu še nismo imeli vse dokumentacije," je povedal predsednik Alojz Lotrič. "Vrednost dela investicije, za katerega smo pridobili evropski denar, je bila prvotno 135 tisoč evrov, delež iz evropskih virov pa nekaj več kot 87.800 evrov. Potem pa smo se prijavili na portal javnih del in iztržili ugodnejše cene, tako da smo investicijo znižali na nekaj več kot 121 tisoč evrov, 65-odstotni evropski delež pa je sedaj nekaj nad 78.800 evrov. Zadnja dva sklopa pa nas bosta stala okoli 125 tisoč evrov." Naložbo poleg evropskih virov društvo financira samo, tudi z najetjem posojila za 50 tisoč evrov, štiri tisočake so prispevali sponzorji, veliko pa so planinci naredili tudi s prostovoljnim delom. Z obnovo koče, ki jo letno obišče do 45 tisoč planincev, so pridobili štiri prostorne jedilnice s stotimi sedeži. Obnova se je začela lansko pomlad, vsa dela pa bodo končana do nedeljske prireditve, za ureditev pa jim ostajajo še štiri sobe, je še dejal Alojz Lotrič. Obnovljeno Krekovo kočo z novo čistilno napravo bodo odprli v nedeljo ob 10. uri.
V kulturnem programu bodo poleg rojaka, tenorista Janeza Lotriča, nastopili še Pihalni orkester Alples Železniki, KUD France Koblar in besniški oktet, nato pa bo sledila planinska zabava Ratitovec raja.

Danica Zavrl Žlebir

Kategorije:
Novosti SLO Vse objave

Za objavo komentarja se prijavite ali registrirajte.

  • Število objav: 46050

Novosti