Išči

Novosti

Poobjave gradiv z aktualnimi vsebinami, objave naših sodelavcev  ...

Zasnežena narava, 29. 1. 2018, Avtor: Boris Štupar

Objavljalci

Authors

Arhiv

Ondra, DiGiulian in Rusija zmagovalci kombinacije

Svetovno prvenstvo Arco 2011: V ženski kombinaciji zmagala Američanka DiGiulian, Mina Markovič tretja

Pravila kombinacije

Tekmovanje v kombinaciji je za marsikaterega poznavalca vsaj nenavadna, če že ne sporna disciplina tekmovalnega športnega plezanja. Poteka v posamični (moški in ženski) in ekipni kategoriji (za oba spola skupaj).

V posamični kategoriji v kombinacijo štejejo vse tri osnovne discipline: težavnost, balvani in hitrost. Pri tem se vsaka od disciplin oceni po sistemu svetovnega pokala (prvi prejme 100 točk, drugi 80 itd. do tridesetega, ki prejme 1 točko), torej je vseeno, ali v neki disciplini zasedeš 31. ali 131. mesto. Rezultat kombinacije je enostavno seštevek točk vseh treh disciplin. Pri tem so uvrščeni samo tekmovalci, ki so se dejansko pojavili na štartu vseh treh disciplin (npr. zmagovalec Ondra je v hitrostnem plezanju bil z dvema padcema uvrščen na zadnje, 70. mesto).

V kombinaciji ekip (držav) štejejo vsi tisti tekmovalci, ki so nastopali v vsaj dveh disciplinah. Tako je možno, da najdemo v kombinaciji ekip tudi države, ki sploh niso imele tekmovalcev v kombinaciji (taka je zmagovalka Rusija in Koreja na 6. mestu). Uvrščene pa so tudi države, katerih "kombinatorci" (nastopajoči v vsaj dveh disciplinah) niso prejele niti ene točke (takih je 21 držav, ki si delijo zadnje, 24. mesto).

Posebne vrste demonstracija nenavadnosti uradnih pravil je bilo tudi današnje plezanje duelov, v katerem je pri moških sicer zmagal Ondra, pri ženskah pa zanesljivo Rusinja Chereshneva, ki v kombinaciji sploh ni bila uvrščena, je pa sicer zasedla 4. mesto v balvanih in 10. v težavnosti in s tem prispevala največji delež k zmagi Rusije v kombinaciji držav. Zakaj Chereshneva ni nastopila v hitrosti lahko le ugibamo, zelo verjetno pa se v to disciplino ni uvrstila, ker je Rusija v njej daleč najuspešnejša država (število tekmovalk iz posamične države pa je omejeno). Že samo s točkami iz dveh disciplin pa bi že sam nastop Rusinje v hitrosti pomenil, da bi osvojila medaljo. Enako velja za Korejko Kim, ki je bila v težavnosti druga, v balvanih pa 11. Tudi o njenem nenastopanju lahko le ugibamo, verjetno pa je s tem izrazila svoje mnenje o uradnih pravilih in o vrednosti, ki jo pripisuje medalji v kombinaciji.

Pri moških zmagal Ondra

Kakorkoli se že zdijo pravila nenavadna, se bi verjetno večina, ki je spremljala svetovno prvenstvo, že "intuitivno" strinjala glede zmagovalca pri moških. Čeh Adam Ondra, ki je kljub svojim rosnim 18 letom večer prej že tretjič prejel prestižno nagrado Salewa Rock Award, je bil drugi na balvanih in tretji v težavnosti, in je tako zmagal z veliko prednostjo, kljub temu, da je bil v hitrosti zadnji. Tudi drugo mesto pri moških je izgledalo dokaj zasluženo: osvojil ga je mladi Nemec Thomas Tauporn, ki je bil 6. v balvanih in 9. v težavnosti ter tudi drugi v duelih. Nad pravili se je verjetno najbolj jezil Italijan Stephano Gisolphi, ki je bil šele deveti v kombinaciji, kljub temu, da je bil edini, ki je zbral točke v vseh treh disciplinah.

Edini uvrščeni med Slovenci, Klemen Bečan, je zasedel 6. mesto s točkami, ki jih je prejel za en sam dosežek, 13. mesto v balvanih.

Pri ženskah zmagala DiGiulian

Odkritje prvenstva, 18-letna Američanka si je zmago v kombinaciji priborila z 2. mestom v balvanih in 8. v težavnosti. S tem je bila tudi edina tekmovalka (poleg Ondre med moškimi), ki se je uvrstila v oba finala. Druga je bila zmagovalka balvanov in 27. v težavnosti, Avstrijka Anna Stöhr. 

Mina Markovič je s 6. mestom v balvanih in 12. v težavnosti osvojila bron, Natalija Gros pa z 11. in 10. mestom v istih disciplinah 5. mesto v kombinaciji.

Med državami Rusija

Zmaga je prepričljivo pripadla Rusom, drugi so bili Američani, tretji pa - po zaslugi Grosove, Markovičeve in Bečana - Slovenci. Avstrijci, ki so v posamičnih disciplinah osvojili dve zlati ter po eno srebrno in bronasto medaljo, so končali šele na osmem mestu.

Kategorije:
Novosti PLE SLO TEK Vse objave

Za objavo komentarja se prijavite ali registrirajte.

  • Število objav: 46029

Novosti