Išči

Novosti

Poobjave gradiv z aktualnimi vsebinami, objave naših sodelavcev  ...

Zasnežena narava, 29. 1. 2018, Avtor: Boris Štupar

Objavljalci

Authors

Arhiv

Puigblanque svetovni prvak

Svetovno prvenstvo Arco 2011: Španec Ramón Julian Puigblanque je po štirih letih ponovno postal svetovni prvak v težavnostnem plezanju

Finale moški

Špancu je kot edinemu uspelo zadržati zadnji oprimek. Samo dotaknila sta se ga Jakob Schubert in Adam Ondra, kar je Jakobu zadoščalo za srebro, saj je bil boljši od Adama v polfinalu. Sledili so Norvežan Midtboe, Francoz Romain, Korejec Min ter Rusa Ovchinnikov in Zazulin.

Avstrijka Eiter in Španec Julian Puigblanque po štirih letih spet prvaka

Polfinale moški

Glavno vprašanje pred moškim finalom težavnostnega plezanja je, kako si bodo vodilni trije iz polfinala razdelili medalje - vse ostalo bi bilo presenečenje.

20-letni Avstrijec in 29-letni Španec sta kot edina dosegla vrh polfinalne smeri. Ostali finalisti so bili daleč zadaj z majhnimi razlikami: Čeh Ondra, Korejec Min, Norvežan Midtboe, Francoz Romain ter Rusa Zazulin in 40-letni Ovchinnikov (v finalu je bil že na prvem svetovnem prvenstvu pred 20 leti v Frankfurtu 1991!). Med tistimi, ki smo jih pričakovali v boju za medalje, so izpadli Švicar Lachat in Japonec Amma.

Naša predstavnika, Matej Sova in Domen Škofic, sta tekmovanje končala na 22. oz. 26. mestu.

V finalu danes ob 22. uri lahko pričakujemo ogorčen boj za prva tri mesta. Čeprav sta Schubert in Puigblanque doslej delovala bolj zanesljivo kot Ondra, lahko pričakujemo, da bo slavni Čeh naredil vse, da osvoji lovoriko, ki mu še manjka. Zmaga Puigblanqua pa bi pomenila, da bo kot zadnji od svetovnih prvakov balvanov in težavnosti izpred štirih let v Avilesu (Španija) - za Stöhrovo, Sharafutdinovim in Eiterjevo - ponovno osvojil naslov.

Finale ženske: Eiter prvakinja še tretjič, Mina šesta

Avstrijka Angela Eiter je osvojila še tretji naslov prvakinje v težavnostnem plezanju. Vse ostale finalistke končale na istem oprimku.

Samo izredno plezanje 25-letne Avstrijke je preprečilo popoln polom - postavljalcev smeri. Vse ostale tekmovalke so namreč finalno plezanje končale na istem oprimku. Zaradi enakega rezultata v finalu so tako vse te plezalke ohranile vrstni red iz polfinala. Srebrna in bronasta medalja je s tem pripadla Korejki Jain Kim in Avstrijki Magdaleni Röck, Mina pa je zadržala 6. mesto.

Polfinale ženske

Kljub ne najbolj prepričljivem kvalifikacijskem nastopu se je Mina pred polfinalom dobro zbrala in se brez večjih težav - kot šesta - uvrstila v finale, ki bo na sporedu danes ob 22. uri. Poleg nje so se v finale uvrstile še vodilna iz polfinala, Korejka Kim, ter kar pet Avstrijk: Röck, Ernst, Eiter, Posch in Schranz. Maja Vidmar in Natalija Gros sta tekmovanje končali z delitvijo 11. mesta.

Po doslej prikazanem je pričakovati boj za najvišja mesta zlasti med Kim in katero od Avstrijk. To pa seveda ne pomeni, da bi se Mina ali Američanka Sasha DiGiulian, viceprvakinja v balvanskem plezanju, že vnaprej predali.

Kvalifikacije moški

Več kot eno uro po koncu tekmovanja je trajalo, da smo dočakali uradne rezultate: 22. in 23. mesto najstarejšega in najmlajšega v naši ekipi, 32-letnega Mateja Sove in 17-letnega Domna Škofica sta bila edina v slovenski šesterici, ki sta zadoščali za preboj v polfinale. 33. je bil naš največji up med moškimi, Klemen Bečan, ostali naši pa: 45. Urban Primožič, 53. Sergej Epih in 63. Jure Raztresen.

Obe kvalifikacijski smeri so do vrha preplezali Sachi Amma (JAP), Ramón Julian Puigblanque (ŠPA), Cédric Lachat (ŠVI), Jakob Schubert in Mario Lechner (oba A) ter Magnus Midtboe (NOR). Takoj za njimi se je uvrstil eden od favoritov, Čeh Adam Ondra. Največje presenečenje z uvrstitvijo v polfinale  je pripravil neznani iranski plezalec Davoud Rekabi, le nekoliko manjše pa domačin iz Arca, 18-letni Martino Ischia, ki bo tako edini Italijan, ki bo nastopil v sobotnem polfinalu.

Kvalifikacije ženske

Maja Vidmar z 9., Natalija Gros s 13. in Mina Markovič z 19. mestom so se uvrstile v šestindvajseterico, ki jo v petek ob 13.30 čaka polfinale.

Obe kvalifikacijski smeri so do vrha preplezale Avstrijki Johanna Ernst in Magdalena Röck ter Korejka Jain Kim v skupini A, v skupini B pa kot edina spet Avstrijka - Angela Eiter. Nasploh je bila Avstrija najuspešnejša država v kvalifikacijah, saj ima kar 6 polfinalistk. Sledijo Francija s 5 ter Slovenija in Švica s po tremi. Edina, ki je v avstrijski ekipi izpadla, je nova svetovna prvakinja v balvanskem plezanju, Anna Stöhr, kar pa niti ne preseneča, saj je ta tekmovalka izrazita balvanska specialistka in je nastopila verjetno le zaradi kombinacije.

Napoved

Težavnostno plezanje (plezanje v vodstvu) je klasična disciplina plezalnih tekmovanj, čeprav je res, da jo je po mnogih pokazateljih (število udeležencev, priljubljenost med gledalci idr.) vsaj doseglo balvansko plezanje.

V ženskih kvalifikacijah, ki se začnejo v sredo ob 15h, bo med 79 tekmovalkami iz 33 držav nastopila tudi trojica naših: Mina Markovič, Natalija Gros in Maja Vidmar. Glede na rezultate zadnjih tekmovanj lahko največ pričakujemo od Mine, medtem ko bi bile uvrstitve Natalije in zlasti Maje na najvišja mesta, ki sta jih že dosegali v preteklosti, že kar presenečenje.

Moška konkurenca bo - kot po navadi - še močnejša: na štartu v četrtek opoldne bo kar 137 tekmovalcev iz 49 držav. Številčna bo tudi slovenska ekipa. Realno možnost za finale ima, pa še to seveda le ob odličnem plezanju, samo Klemen Bečan, medtem ko se bodo ostali - ob izkušenem Mateju Sovi še mladi Domen Škofic, Urban Primožič, Jure Raztresen in Sergej Epih - borili predvsem za eno od prvih 26 mest, kar pomeni vstop v polfinale.

Ženska polfinale in finale bosta na sporedu v petek (ob 13.30 in 22.00), moška pa v soboto (ob 16.30 in 22.00), vsi z neposrednim spletnim prenosom na IFSC.TV.

Pred finali težavnosti bosta (ob 20h in 19:30) še finala v hitrosti - disciplini, v kateri Slovenija nima "specialistov", bodo pa v njej tekmovali plezalci, ki računajo na dobro uvrstitev v kombinaciji (Gros, Markovič in Bečan).

Uradna stran (program-urnik)

Rezultati: moški, ženske

Spletni prenos tekmovanj: IFSC.TV

V medijih: arco2011.it (video), SiOL

Kombinacija: rezultati moški, ženske; Mini Markovič na SP bron v kombinaciji.

Kategorije:
Novosti PLE SLO TEK Vse objave

Za objavo komentarja se prijavite ali registrirajte.

  • Število objav: 46074

Novosti