Išči

Novosti

Poobjave gradiv z aktualnimi vsebinami, objave naših sodelavcev  ...

Zasnežena narava, 29. 1. 2018, Avtor: Boris Štupar

Objavljalci

Authors

Arhiv

Plezališče Prtovč

Betka Galičič: Škofja Loka → Železniki → Prtovč (ok. 22 km) + 20 minut

Prtovč je sicer večini bolj znan kot izhodišče za planinski izlet na Ratitovec. Parkiramo na urejenem parkirišču pred vasjo (ob cesti ali okrog cerkve, ob nedeljah v času maše je precej zasedeno).

S parkirišča se usmerimo nazaj v smer, od kjer smo prišli, ob tabli, ki označuje markirano planinsko pot na Jesenovec, prečkamo cesto in ves čas sledimo markacijam. Pot, ki je sprva kolovoz, gre najprej po ravnem, nato pa ob bolj ali manj strmem spuščanju preide v stezo, ki preči nad steno in na njenem levem robu (gledano v dolino) nadaljujeje navzdol. Tu zavijenmo desno pod steno, ki je že dobro vidna.
Zadnjih 50 metrov je še neutrjenih, priporočam primerno obutev. Prav tako je priporočljiva čelada (nad steno se včasih sprehajajo gamsi) in pa zaščita pred klopi.
Dostop ok. 20 minut, povratek vsaj kakšnih pet minut več.

Stena je v gozdu, za senco na mnogih delih poskrbe drevesa, sonce poleti izgine po 16. uri. Ni primerno za mokra obdobja, za prijeten hlad poskrbi tudi nadmorska višina (700 – 800 m).

Prevladujejo navpične plošče s slabimi stopi, ponekod je, kljub čiščenju, še precej prahu ali prsti.

Zaenkrat je odprt  le 1. sektor, ostali, ki mu slede desno navzdol, so še v delu. Ocene v oklepajih so zgolj informativne.

Pri urejanju so pomagali domači plezalci iz Železnikov, še posebej si pohvalo zasluži Jaka Markelj, od ostalih pa velja omeniti še Dareta, Tanjo in dva Damjana.
Plezališče je nastalo tudi v spomin Simona Jerama, prav tako domačega plezalca iz Železnikov, ki se je tragično ponesrečil lansko leto pri začetnih poskusih opremljanja.
 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Kategorije:
Novosti SLO Vse objave

Za objavo komentarja se prijavite ali registrirajte.

  • Število objav: 46075

Novosti