Išči

Novosti

Poobjave gradiv z aktualnimi vsebinami, objave naših sodelavcev  ...

Zasnežena narava, 29. 1. 2018, Avtor: Boris Štupar

Objavljalci

Authors

Arhiv

Maroko in Taghia

ŠAO - Jure Vrhovec: Kratko poročilo o (tudi) plezalnem dopustu v Maroku.

S Tanjo sva se letos na dopust odpravila v Maroko, natančneje v malo vas Taghia pod visokimi stenami gorovja Atlas. V planu je bilo veliko plezanja in potem še malo ogledovanja pokrajine in krajši izlet v Marakeš, so se pa plani zaradi mojih prebavnih težav malo spremenili. Plezanja je bilo manj, zato pa si je Tanja tačas, ko sem jaz počival v sobi dobro ogledala okolico Taghie. Samo čudil sem se, kako je veselo brez težav pojedla vse nenavadne domače specialitete, ki so nam jih postregli domačini v prenočišču.
    Nočni fotografiji Marakeša

Najbolj primerno vreme za plezanje v Taghiji je sicer aprila in maja in potem še oktobra in novembra. Junija je že prevroče, se pa da s primerno izbiro smeri, ki so v senci, vseeno naplezati. Ker je bila glavna sezona plezanja že mimo sva le prva dva dni srečala nekaj Francozov v bližnjem kanjonu, prijazni francoski par s katerim smo enkrat skupaj večerjali pa nama je svetoval nekaj lepih smeri v bližini. Nasveti so se pokazali za zelo dobre! Naslednji dan so Francozi odšli, midva pa sva preostanek dopusta preživela sama z Berberi iz Taghie. Ob tem času je med gorami Atlasa žetev ravno na vrhuncu, tako da sva si lahko dobro ogledala njihovo vsakdanje delo in življenje, samo pogovori so šli bolj težko od jezika, pa zato toliko bolj od rok, saj v teh koncih govorijo le berberščino in francoščino, ob najinem skromnem znanju francoščine in nič znanja berberščine sva si tako precej pomagala tudi z univerzalnim ročnim jezikom.

Splezala sva štiri smeri:
- Senteur sauvage (Divji vonj), 250 m, V+/III-IV
- La reve d'Aicha (Sanje o Aishi), 255 m, 6a+ (opremljena s svedrovci)
- L'alumeur du reve berbere (Netilec (?) berberskih sanj), 320 m, 6b+/6a+ (opremljena s svedrovci)
- Les herbes berberes (Berberska zelišča), 270 m, V+/IV (verjetno prvenstveni vzpon)



Tanja v tretjem raztežaju smeri La reve d'Aicha 

V okolici Tagie se sicer najde tudi nekaj lažjih smeri po grebenih, pravo doživetje pa so strme drobno razčlenjene plošče v smereh, ki so jih zelo dobro opremili predvsem francoski in španski plezalci. Skala ima posebej hrapavo površino, ki je odlična za plezanje.

 
Strmi raztežaji v smeri L'alumeur du reve berbere.

Smer, ki sta jo opremila Fabien Meyer in legendarni Michel Piola leta 2009 postreže s 320 metri prekrasnega plezanja težavnosti med 6a in 6b+. Plezanje po robovih in luknjicah me je spomnilo na Babno v Ospu, samo da je bilo vse skupaj precej daljše in skala še boljša.

Za konec dopusta sva si privoščila še dobre tri dni v Marakešu, puščavski prestolnici Maroka. Za začetek naju je sprejelo "prijazno toplo" vreme s temperaturami, ki so čez dan dosegale tudi do 50 stopinj.

Vtisov s slavne tržnice Jemaal el Fna in iz uličic s trgovinami za tržnico, ki jih je za celo manjše mesto, pa se je v treh dneh nabralo toliko, da jih bom verjetno v glavi urejal še vsaj kakšna dva tedna. Počutila sva se kot v erotičnem filmu; ozračje je bilo vroče, vse povsod prepotena telesa, pa za vsakim vogalom naju je poizkušal kdo nategnit, saj veste, v stilu "just come in the shop, just look, it's free…" Nekaterim je celo uspelo :)

Lepe pozdrave z dopusta, Tanja in Jure

   07.06.2011

 

Les herbes berberes (Berberska zelišča), Maroko, Taghia, 250m, V+/IV, 270m, 4h; prva plezala Tanja Ramšak in Jure Vrhovec, 27.6.2011

Smer poteka v zahodni steni gore Timghazine, v steni Paroi des sources (Stena izvirov). Do vstopa je iz vasi približno 15 minut hoje po stezi proti vzhodu. Prvi del smeri poteka po razčlembah v vpadnici neizrazitega stebra, približno na polovici pa smer po široki polici zavije levo od stebra v izrazit zaraščen kamin (ki je bil navdih za ime smeri). Zadnji raztežaj zavije levo iz kamina na poraščene plošče in nato na naslednjo široko polico. Sestop gre po tej polici proti levi v široko grapo in po pobočjih nazaj v Taghio. V smeri je ostalo osem klinov, ponavljavci potrebujejo le komplet metuljev in zatičev, varovališča so večinoma na drevesih. V tem delu stene Paroi des sources v vodničku za Taghio (Christian Ravier: Taghia, montagnes berberes) ni opisane nobene smeri, prav tako nisva za del stene, kjer sva plezala našla nobenega opisa v prenočišču, kjer je sicer zajeten fascikel na roke narisanih skic novih smeri ali pa sledov plezanja v steni. Med skicami sva našla smer Senteur Sauvage, ki poteka levo od Les Herbes Berberes in Southeast corner (klikni), ki poteka desno od nje. Vse tri smeri potekajo levo od prve smeri v vodničku za Taghio: Le gris dans le rouge.


Jure na vstopu v Berberska zelišča.


Tanja v zadnjem raztežaju

Kategorije:
Novosti Tuje ALP TUJ Vse objave

Za objavo komentarja se prijavite ali registrirajte.

  • Število objav: 46075

Novosti