Išči

Novosti

Poobjave gradiv z aktualnimi vsebinami, objave naših sodelavcev  ...

Zasnežena narava, 29. 1. 2018, Avtor: Boris Štupar

Objavljalci

Authors

Arhiv

Stöhr in Sharafutdinov svetovna balvanska prvaka

Svetovno prvenstvo Arco 2011: V prvi disciplini zmaga v Avstrijo in Rusijo, zadnji naši izpadli v polfinalu

Finale moških

V izredno razburljivem moškem finalu je bilo mnogo bolj izenačeno kot v ženskem. Pred zadnjim problemom je bilo sicer jasno, da se bodo za medalje borili samo Čeh Adam Ondra ter Rusa Rustam Gelmanov in Dmitry Sharafutdinov, glede njihove žlahtnosti pa je bilo še vse odprto. Najprej je nastopil Adam in problem preplezal v štirih poskusih, sledil je Rustam, ki je v zadnjem problemu sicer porabil en poskus manj, toda skupno nekaj več kot Adam. Dmitry ni pustil nobenega dvoma, kdo si zasluži naslov svetovnega prvaka, saj je zadnji problem preplezal suvereno - v prvem poskusu.

Najuspešnejši balvanski tekmovalec vseh časov in vodilni na svetovni jakostni lestvici, Avstrijec Kilian Fischhuber, je lahko le nemočno opazoval boj za zmago, ki si ga je sam zapravil že v prvem problemu.

Dmitryu Sharafutdinovu danes ni mogel slediti niti Adam Ondra

Finale žensk

Kako tanka je črta med polomom in zmagoslavjem je najbolje pokazala Avstrijka Anna Stöhr: potem ko se je skozi šivankino uho prebila najprej v polfinale, nato pa v finale, je v slednjem zablestela. Preplezala je vse štiri probleme - kar dva več kot nekoliko presenetljivo druga, 18-letna Američanka Sasha DiGiulian in tretja, Nemka Juliane Wurm.

Polfinale moških

V polfinalu, ki je minil brez večjih presenečenj, je le Rusu Sharafutdinovu uspelo preplezati vse 4 probleme. S po tremi so mu sledili Gelmanov, Fischhuber in Ondra. Klemen Bečan je uspel preplezati le enega, kar je zadostovalo za 13. mesto.

Polfinale žensk

Vrstni red kvalifikacij se je dodobra premešal, saj se nobeni od vodilnih iz kvalifikacij ni uspelo uvrstiti v finale. Vse štiri polfinalne probleme je uspelo preplezati Nemki Wurm, Japonki Noguchi, Američanki DiGiulian ter Rusinjama Chereshnevi in Bibik. Dosežek slednje, 34-letne Olge Bibik, ki tekmuje že 20 let, je še posebej impresiven, saj si je 4 vrhove izborila v kar 14 poskusih.

Zadnja, ki se ji je uspelo uvrstiti v finale, ki bo danes ob 16h, je vodilna v svetovnem pokalu, Avstrijka Anna Stöhr, ki ji je edini med petimi plezalkami, ki so rešile po 3 probleme, to uspelo na fleš. Tri propleme je rešila tudi Natalija Gros, ki pa je za to porabila največ poskusov v tej skupini plezalk, sedem, kar je na koncu zadostovalo za 10. mesto.

Mini Markovič sta 2 vrhova v treh poskusih zadoščala za končno 12. mesto.

Kvalifikacije žensk

Najuspešnejša slovenska plezalka v zadnjem času, Mina Markovič, se je z 9. mestom zanesljivo uvrstila v polfinale. Nekaj sreče za to je potrebovala

Natalija Gros, ki je z 10. mestom v svoji kvalifikacijski skupini (skupno 19.) polfinale ravno še ujela.

Manj znana slovenska plezalka, 21-letna Mateja Hohkraut je v svojem 1. nastopu na največjih tekmovanjih plezala solidno in končala na 31. mestu med 69 nastopajočimi.

V polfinalu je bilo kar nekaj presenečenj, zlasti izpad Američanke Alex Puccio, ki se je letos redno uvrščala na zmagovalne stopničke v svetovnem pokalu. Morda še večje presenečenje pa je trenutno vodstvo njene rojakinje, 49. s svetovne jakostne lestvice, Francesce Coxsey. Vodstvo si deli z ravno tako neznano, 18-letno Britanko, Shauno Coxsey.

Ženski polfinale bo na sporedu v nedeljo ob 8:30.

Kvalifikacije moških

Dobrih 8 ur je trajalo, da je svoj nastop končal še zadnji od 139 tekmovalcev iz 47 držav. Vsi trije Slovenci so nastopili v 2. kvalifikacijski skupini. Klemen je preplezal 3 probleme od petih in se tako s skupnim 9. mestom zanesljivo uvrstil v polfinale, ki bo na sporedu v nedeljo ob 12h.

Jernej Kruder je uspel preplezati dva problema, kar je zadoščalo za končno 25. mesto in letos že "tradicionalno" zgolj zaradi prevelikega števila poskusov, ki jih je za to porabil, ostal brez polfinala.

Klemnov brat Jure je z enim preplezanim problemom prvenstvo končal na 49. mestu.

Sicer pa je tekmovanje potekalo brez večjih presenečenj. V vsaki od kvalifikacijskih skupin enega od problemov ni uspelo preplezati niti enemu (!) plezalcu. S po štirimi problemi so tako vodilni po kvalifikacijah Japonec Hori, Švicar Lachat, Avstrijec Fischhuber, Rus Sharafutdinov in prva zvezda prvenstva, Čeh Adam Ondra. Izpadla sta aktualni in bivši svetovni prvak, Rus Rubtsov in domačin Core, za eno mesto "prekratek" pa je bil tudi tretji s svetovne jakostne lestvice, Francoz Glairon Mondet.

Uradna stran (program-urnik)

Rezultati: moški, ženske

Spletni prenos tekmovanj: IFSC.TV

V medijih: arco2011.it (video), Planetmountain.com, Friko.si.

Kategorije:
Novosti PLE SLO TEK Vse objave

Za objavo komentarja se prijavite ali registrirajte.

  • Število objav: 45952

Novosti