Išči

Novosti

Poobjave gradiv z aktualnimi vsebinami, objave naših sodelavcev  ...

Zasnežena narava, 29. 1. 2018, Avtor: Boris Štupar

Objavljalci

Authors

Arhiv

Arenavariante (F) - pomeni splezati fizično najtežjo ferato

Mariborski Uličarji: Lani pozimi smo začeli razmišljati o njej. Prebrali smo vse vire o (tedaj še) edinem najtežjem odseku neke ferate v Evropi, oziroma na sploh.

Davorin je rekel, da si jo jeseni ogledamo in morebiti poskusimo splezati tudi tisti izjemni, nekaj meterski previs težavnosti "F". Toda kdo bi čakal na jesen. Ko sta Davorin in Gusta ves mesec uživala v Chamonixu, Dolomitih in Alpah, smo jo šli mi prvič pogledat od blizu. O, kako drugačen je tisti sektor Arenavariante v živo. Pa še krasna opozorilna tabla s smrtno glavo ti je velik vir motivacije?

Marjan, strojnik po stroki in duši, ki je leto dni analiziral Mijove in naše slikce s Fallbacha, da bi ga lahko splezal z zavezanimi očmi, je predlagal še en ogled in praktični poskus do tretjega sidra. Pa sva šla znova tja, splezala »normalno« (D) in sva opoldan imela še dve uri časa do vožnje sedežnice v dolino. Sva jo šla še enkrat pozdravit in je Marjan ocenil, da bomo zmogli tudi sektor težavnosti »F«.

Sedem je pravljično število. Četrtek, 7. 7. 2011, je bil zagotovilo, da nam bo uspelo. Postavili smo obvezno varovanje, Jože je znova splezal do primerne fotografske pozicije in smo šli v akcijo. Marjan jo je kot prvi suvereno »zmajstral« in vsak je pri sebi vedel, da mu bomo sledili, ko pa smo vendar pred dobrim tednom zelo zahteven Fallbach resnično igraje splezali. Največja težava je na zadnjem raztežaju, saj ohlapna jeklenica zahteva še zadnje atome moči v rokah.

V vsakem dogodku je trenutek, ki ti pregovorno ostane v spominu še pol ure po smrti. Tokrat je to bila Vojkova izjava na predzadnjem sidru. Je zapisana pri njegovih slikcah in avtorsko zavarovana pri notarju: "... zdaj pa že nena grem nazaj!".

Kaj reči o sektorju Arenavariante? Že sama ferata Bürgeralm je nadvse zanimiva in ti je kar žal, da jo je tako kmalu konec. Areno pa je težko opisati z besedami in tudi nobena slikca ne more pričarati tistega vzdušja. Vsak je imel lastne, doslej neznane občutke. Meni se je nenadoma zazdelo, da rokavice nimajo prav nobenega oprijema. In če Davorin kot izkušen alpinist za zadnji raztežaj reče, da je kar malce »neroden«, potem že vemo, kaj to pomeni!
Na koncu še droben preblisk. Če Gonžarjevo peč zmoreš večkrat zaporedoma z lahkoto preplezati, potem si na poti, da boš s primernim pristopom in v pravi skupini nekega dne tudi s plezanjem od spodaj morda dosegel zgornjo jeklenico na izpostavljeni previsni prečnici Arenavariante. Vendar pozor, naj napisano ne zveni kot povabilo v Aflenz!

mariborski Uličarji

Op. urednika:

OPOZORILO: obvezna je uporaba opreme za samovarovanje. Plezalniki, tretja popkovina in rokavice so nujni!

- nepremišljena uporaba te ZPP je smrtno nevarna!
- uporaba dodatne varovalne vrvi je obvezna!
- plezanje dovoljeno samo v navezah z varovanjem iz vrha!
- skob v previsu Arenavariante ni
- primerno le za najbolj izkušene in močne, ki z lahkoto plezajo težavnost "E"!
- nujno je znanje alpin. vrvnih manevrov!

Po težavnosti je Arenavariante do nedavnega veljala za najtežjo ZPP na svetu.

!!! Previdno !!!

Arenavariante "F", 07.07.2011 - ATVS album

 

Komentar Vojka:

.. kot eden od Uličarskih fotografov večkrat plezam zadaj in tako je bilo tudi tokrat. V sled tega pa sem čakal na svojo priložnost skoraj do kraja, saj je za mano plezal samo še Davorin, ki je varoval. Napetost v meni je rasla , ko sem opazoval kako uspešno pleza vsak. V mislih sem imel samo eno ali bom zmogel? « moram! « sedaj gre zares. Na zadnjem raztežaju pa mi pade iz grla: « nazaj več ne grem , saj sem vendar na vrhu«. Do izhoda iz ferate je bilo še samo nepopisno veselje, ta del je bil že poznan. Na razgledišču pa obvezen stisk rok.

Kategorije:
Novosti SLO Vse objave
Značke:
ferate novosti

Za objavo komentarja se prijavite ali registrirajte.

  • Število objav: 45951

Novosti