Išči

Novosti

Poobjave gradiv z aktualnimi vsebinami, objave naših sodelavcev  ...

Zasnežena narava, 29. 1. 2018, Avtor: Boris Štupar

Objavljalci

Authors

Arhiv

Hot Line

Luka Krajnc: - se imenuje nova smer v Križevniku (7b+, 300 m)
Dodane fotografiji in shema

Lansko poletje sva se z Albinom Simoničem ob ponavljanju Sivega vraga v glavni steni Križevnika zagledala v strm del stene, kjer še ni bilo smeri in si ustvarila najin mali projekt v tej kompaktni in redko obiskani steni nad Robanovim kotom. Smeri sva se prosto plezalno lotila »od spodaj«, krempeljce in ostalo tehnično opremo pa sva uporabljala samo za nameščanje svedrovcev in nikoli za napredovanje, kar je poskrbelo za marsikateri atraktiven padec in napete trenutke visenja v krempeljcih ob vrtanju. Plezanje na ta način se je izkazalo za precej zahtevno in zamudno, tako, da sva za dokončanje smeri potrebovala kar štiri dni razporejene v tri obiske. Po dokončanju nama vreme ob jesenskih vikendih ni dovoljevalo ponovnega obiska in prost vzpon vseh raztežajev v enem dnevu je moral počakati do preteklega ponedeljka, ko sva na sončen in vroč dan zaključila najino smer in jo poimenovala Hot Line. Jaz sem smer splezal prosto, vse raztežaje v vodstvu, Bine pa drugi raztežaj z »rdečim križem«, ostalo pa prosto kot drugi.

Smer, ki večinoma poteka po skali odlične kvalitete, vstopi desno od Sivega vraga, v votlini na začetku police, ki vodi v Ruško smer. Dolga je 300 metrov in ima vsa varovališča opremljena z svedrovci. Varovanje je na mestih brez uporabnih naravnih razčlemb urejeno z svedrovci, potreben pa je tudi set zatičev in metuljev do velikosti BD #2, vključno z najmanjšimi velikostmi. Kljub svedrom gre za alpsko navrtano smer, plezanje pa je precej tehnično z lepimi prehodi v kompaktnih ploščah in počeh. V smeri se najde vse, od rahlih previsov, tehničnih položnih plošč, do neverjetnih poči v zadnjih raztežajih.
Z dvojno 60 metrsko vrvjo je možen spust ob vrvi – zgornji del po smeri (55 m, 40 m, 60 m!), spodaj pa po Ruški smeri, najprej po gredini (25 m), potem pa 2 × 55 m do tal.

Križevnik – Hot Line: 7b+, 300 m

Kategorije:
Novosti ALP PrV SLO Vse objave

Za objavo komentarja se prijavite ali registrirajte.

  • Število objav: 46158

Novosti