Išči

Novosti

Poobjave gradiv z aktualnimi vsebinami, objave naših sodelavcev  ...

Zasnežena narava, 29. 1. 2018, Avtor: Boris Štupar

Objavljalci

Authors

Arhiv

Zelenica, jasni biser naših gor

Gorenjski glas - Suzana P. Kovačič: ... so zapeli Gorščaki na tradicionalnem Dnevu gorenjskih planincev na Zelenici. Novost ob domu je biološka čistilna naprava, vredna dvajset tisoč evrov.

V soboto so se kljub malce muhastemu vremenu na Zelenici na 1536 metrih nadmorske višine srečali planinci. Pa niso bili samo Gorenjci, prišli so iz vseh koncev Slovenije in iz sosednje avstrijske Koroške. V prvi vrsti je šlo za družabno srečanje, planince pa je vendarle tudi zanimalo, kdaj bo končana približno 750 tisoč evrov vredna naložba v nov planinski dom. »Manjka nam še uporabno dovoljenje, jeseni mora biti dom odprt. V sredo smo pripeljali biološko čistilno napravo, jo vgradili in danes na dnevu planincev že deluje. Čistilna naprava je bila velik projekt, skupaj z vgradnjo vredna dvajset tisoč evrov. Polovico denarja je zagotovila Fundacija za šport, polovico pa Planinsko društvo (PD) Tržič in Občina Tržič,« je povedala predsednica PD Tržič Erna Anderle.

Že dopoldne je planinke in planince zabavala Vaška godba, nekateri so tudi zaplesali, člani Društva za priznanje praženega krompirja kot samostojne jedi so postregli s čim drugim kot – s praženim krompirjem. V uradnem delu so nastopili učenci Podružnične šole Podljubelj in pevski zbor Gorščaki. Zbrane je nagovoril generalni sekretar Planinske zveze Slovenije (PZS) Matej Planko: »Smo pred objektom, ki bo kmalu v popolnosti zaživel. Tudi PZS bo področju planinskega gospodarstva namenila več pozornosti. Postopoma bomo podelili tri različne certifikate planinskim postojankam; tistim, ki so okolju prijazne, tistim, ki so prijazne družinam in otrokom, ter postojankam z »okusom planin«, v katerih ponujajo domače kulinarične dobrote.« Matej Planko in tržiški župan Borut Sajovic sta planincem zaželela čim več osvojenih vrhov in varnih korakov v prihajajoči planinski sezoni.

Srečanja se je udeležil tudi podpredsednik PZS Tone Tomše, ki je nekaj besed namenil tudi Meddruštvenemu odboru Gorenjske: »Odbor združuje triindvajset planinskih društev na Gorenjskem. Planinsko društvo Tržič je eno gonilnih, na vseh področjih zelo aktivno društvo. Zelenica pa je od nekdaj znana tudi pozimi, od tod so izšli številni smučarji, tudi Bojan Križaj.«

Gostinski del doma že obratuje vsak dan. »Planincem ponudimo enolončnice in jabolčni zavitek. Ob sobotah, nedeljah in praznikih od 7. do 10.30 obratuje tudi žičnica,« je povedala oskrbnica Cvetka Šmid. In kot je še dejal Borut Sajovic: »V hribih pridejo v ospredje vrednote, ki povezujejo; prijazen dober dan, nasmeh, pa tudi dobra volja ter dobra postrežba osebja v kočah.«

Suzana P. Kovačič

  05.07.2011


Časopis Tržičan - avgust 2011

 

Kategorije:
Novosti SLO Vse objave

Za objavo komentarja se prijavite ali registrirajte.

  • Število objav: 46047

Novosti