Išči

Novosti

Poobjave gradiv z aktualnimi vsebinami, objave naših sodelavcev  ...

Zasnežena narava, 29. 1. 2018, Avtor: Boris Štupar

Objavljalci

Authors

Arhiv

Tadejeva v Amfiteatru

AK Črna - Igor Radovič: ... Zapodila sva se v Amfiteater Velike Raduhe. Preplezala sva zgoraj omenjeno smer (IV+/III-IV, 170 m).

     
  Čvrsta skala, uživancija in veselje  

Relativno dolg dostop za bolj kratko, a Primoža kar primerno smer je odtehtalo lepo plezanje v zanesljivi skali. Na treh mestih sicer malo pošpranciraš po gamsjih pašnikih, ki pa so polni udobnih naslanjačev, kot bi rekel Tine. In tam je treba znati uživati, tako kot sva midva danes. V celoti pa smer zapusti vtis lepega in zanesljivega plezanja. Smer pa še zdaleč ni opremlejna za varno plezanje. Poleg zatičev in metuljev vseh velikosti, tudi kak klin ne bo odveč.

Prva sta jo preplezala legendarni oskrbnik koče na Smrekovcu Fika in Marjan Emeršič – Marč 3. julija 1982 leta. Prvo zimsko ponovitev pa smo opravili Milan Savelli, Miran Kaker – Keks, Tomo Jeseničnik in jaz 4. februarja 1989 . To sem moral omeniti predvsem zaradi mojega velikega prijatelja Milana, za katerega vsaj mlajše generacije ne vedo, da je – poleg odpravarskih vzponov – splezal tudi nekaj lepih smeri v domačih gorah.

Primož se je danes pridružil Roku s preplezanimi stenami Male, Srednje in Velike Raduhe, pozimi seveda tudi Laneža, nekaj slapov, …. Za julij in avgust pa sva se dogovorila že za kar nekaj smeri v Grintovcih in Julijcih. Delno sva lahko uskladila dopust, ostalo bo pa padalo za vikende ali dneve, podobne današnjemu. 24. letni vojak in študent strojništva iz Vuzenice ima do alpinizma zaenkrat neustavljivo voljo in veselje.

Naj bo tako še naprej.
Cigi

29.06.2011

   
  Izstopna prečnica, dolgo diagonalno proti L  
Kategorije:
Novosti ALP SLO Vse objave
Značke:
ALP novosti

Za objavo komentarja se prijavite ali registrirajte.

  • Število objav: 46044

Novosti