Išči

Novosti

Poobjave gradiv z aktualnimi vsebinami, objave naših sodelavcev  ...

Zasnežena narava, 29. 1. 2018, Avtor: Boris Štupar

Objavljalci

Authors

Arhiv

Popolna kombinacija: solo na pogled + padalo

ProMontana: Video skoka iz stene pri Arcu in prvenstvena solo z dvema padcema v Švici ...

Uporaba BASE padala za varovanje pri solo plezanju je stara in še zelo utopična želja plezalcev. Eden redkih, ki so to uspeli realizirati je Američan Dean Potter (Eiger, ...). Tokrat nekaj o tovrstnem dogajanju  v bližnji soseščini.

Monte Brento v dolini Sarca pri Arcu ima steno s primerno parabolno obliko, ki se v zadnjih 800 m prevesi za 50 metrov in je zato je tudi priljubljen cilj BASE skakalcev iz severne Italije. Paul Kupsa iz Gradca se je lansko leto v redko obiskano steno spustil z vrha in začel plezati v njenem zgornjem delu. Tako se je izognil tveganju prezgodnjega padca (video podviga je na voljo spodaj).

Da tovrstno varovanje pri plezanju ni le teorija ali nek filmski projekt, je Kubsa dokazal letos v Švici v dolini Lautenbrunner, ko je na ta način dejansko preplezal novo smer (80 m, 6c+). Uspel je po dveh padcih v tretjem poskusu. Za razumevanje situacije je treba povedati, da se smer začne na podstavku, pod katerem je 300 metrov globine.

Paul Kubsa: »Ključni so kratki trenutki med nekontroliranim padcem in vzpostavitvijo stabilnega položaja za nadaljevanje padca. Seveda pa je najlepše smer preplezati in skočiti z vrha«.

30.06.2011

 


Murciana
(6b+) Riglos, Španija.
Padec pride v poštev šelo po sto metrih

Brento Base Solo. Premiera filma 8. julija v Gradcu

Kategorije:
Novosti ALP PLE SLO Vse objave

Za objavo komentarja se prijavite ali registrirajte.

  • Število objav: 46063

Novosti