Išči

Novosti

Poobjave gradiv z aktualnimi vsebinami, objave naših sodelavcev  ...

Zasnežena narava, 29. 1. 2018, Avtor: Boris Štupar

Objavljalci

Authors

Arhiv

Najtežja ferata ima oceno F

ProMontana: Najtežja ferata na svetu je visoka 15 metrov in je pravzaprav jeklenica, napeta čez previs. Oceno F imata le dve ferati.

Kot navaja avstrijski Bergsteigen je v steni Gamslecken v soteski Postalmklamm na Salzburškem pred dvema tednoma nastala najtežja ferata v Evropi (torej na svetu). Visoka je 15 metrov in precej previsna, stopov je malo. Pravzaprav gre za jeklenico napeto čez previs. Gre za potrditev nove stopnje F, s katero je že ocenjena ferata Bürgeralm na Štajerskem. Vodilni akterji so mnenja, da je vsekakor čas za novo stopnjo. Situacijo primerjajo z obdobjem v prostem plezanju, ko se je (pre)dolgo čakalo na VII. stopnjo in se je vse tlačilo v VI. stopnjo, kot dolgo časa skrajno zgornjo mejo težav. Pri nadelavi obeh ferat so sodelovali izkušeni gorniki, tudi Stefan Gatt, ki se je kot prvi s snowboardom spustil z Everesta.

Kaj naj si človek misli ob tem? Za plezalce in alpiniste verjetno nekaj, kar je povsem "mimo", za ljubitelje ferat verjetno zgolj stopnja več ...

bergsteigen.at

29.06.2011

Razlika med stopnjo E in F je očitno … v klinih:


Ferata Postalm (F)


Ferata
v Dachsteinu (E)

Kategorije:
Novosti SLO Vse objave

8 komentarjev na članku "Najtežja ferata ima oceno F"

Srečo Rehberger,

Ja, Bürgeralm je bil nadelan junija 2009, Postalm pa pred kratkim, obe ferati sta ocenjeni z F, pri čemer je zadnja očitno nekoliko zahtevnejša. Lestvica navzgor je odprta, G še ni ...


Marko Kern,

Darko: "Naj se raje ukvarjajo sami s seboj - in ne bo jim dolgčas do konca življenja"

Zakaj potem sam ne uporabljaš tega recepta, ki ga drugim predpisuješ?


Darko Podkoritnik,

Zaplankanost ni greh, na glas oznanjati je pa tudi ni treba!

Enim je nekaj pač posiljevanje, drugim zapeljevanje a, o tem presoja vsak zase ne pa samooklicani vsevedi, ki morajo ostalim na vsak način soliti pamet. Naj se raje ukvarjajo sami s seboj - in ne bo jim dolgčas do konca življenja


Darko Podkoritnik,

Zanimivo, da si se ravno ti oglasil Marko. V drugem od mojih treh stavkov bi pač lahko prepoznal da podpiram svobodo samoodločbe, skoraj eksplicitno tudi tvojega terenskega bicikliranja, ki striže zakone in splošno miselnost na več koncih.


Darko Podkoritnik,

Ta objava je iz leta 2011, ko je bila LaExtraplomix šele skica na papirju!


Blaž Belhar,

Sramota, tako kot vse takšne ''posiljene'' ferate. Ne razumem pa ''uglednih'' imen ki za take traparije še posodijo svoje ime.


Franc Lah,

Če smem dopolniti, v Avstriji je uradna lestvica bila razširjena do F/G že predlani. S to oceno so nato ocenili Bürgeralm.

Franc


Klemen Šuligoj,

da se ne bo širilo neresnic.

najtežja ferrata na svetu (trenutno še) je La Extraplomix

http://www.naprostem.si/novice/11118/la_extraplomix_verjetno_najtezja_ferata_na_svetu.html

Za objavo komentarja se prijavite ali registrirajte.

  • Število objav: 45948

Novosti