Išči

Novosti

Poobjave gradiv z aktualnimi vsebinami, objave naših sodelavcev  ...

Zasnežena narava, 29. 1. 2018, Avtor: Boris Štupar

Objavljalci

Authors

Arhiv

Phoenix

ProMontana: Solo vzpon Alexa Honnolda po eni največjih klasik v Yosemitih. Phoenix je smer, ki je solo prav gotovo lažja, kot z vrvjo, je pa tesno povezana z nastankom frienda.

Zanimivo, kako je v svetovnih plezalnih in celo alpinističnih medijih odmevala prva solo ponovitev poči Phoenix (5.13a) v Yosemitih. Konec koncev gre le za oceno 7c+, v tehničnem smislu še manj, saj je za take poči značilno, da je nameščanje varovanja težji del vzpona. Potemtakem gre pri solo vzponu za težave nižje od 7c+. Ampak Phoenix ni le smer, Phoenix je zgodba. Je prva 5.13 v zgodovini in je tesno povezana metuljem (originalno friend, danes večinoma cam), nepogrešljivim varovalom v plezalnem športu. Zato je pozornost kljub vsemu na mestu. Očitno je bila potrebna solo ponovitev te 34 let stare smeri, da bo velika večina plezalcev v Evropi in tudi Sloveniji sploh slišala zanjo.

Phoenix se nahaja nad slapovi Cassade Falls v dolini Yosemite. Teren je dokaj težko dostopen, zaradi bližine slapov pogosto bučanje vode preglasi komunikacijo med plezalci. Leta 1977 Ray Jardine (slika desno) opravi prvi vzpon. Še pred tem se mora soočiti s problemom, da obstoječa varovala (klini, zagozde, zatiči) niso najbolj primerni za nameščanje in varovanje v tako napetih in po širini spreminjajočih se počeh, kot je Phoenix. Toda Ray je kot fizik dovolj inovativen, porodi se mu prava ideja, ki jo tudi realizira. Izdelek imenuje friend, prijatelj (v bistvu: prijatelj v sili). Pri nas ga kmalu poslovenimo v metulja, kar je precej posrečeno, če izhajamo iz oblike in nekoliko manj, če mislimo na vsebino ali izvor. 

1978 Mark Hudon opravi drugi vzpon (slika levo) in to je tudi edini vzpon brez metuljev, torej le z zatiči. Mark očitno še ni prišel do Rayevega patenta, vsi naslednji ponavljalci pač. Leta 1984 Jerry Moffat kot prvi prepleza smer na pogled, kar je nedvomno vrhunec med vsemi možnimi ponovitvami te smeri. 2009 Luka Kranjc (slika levo zgoraj) opravi prvo slovensko ponovitev (?). In končno, Američan Alex Honnold, ki ima za sabo že nekaj precej norih solo vzponov in hitrih big wall ponovitev, na smeri z vrvjo od zgoraj dela dva dni, prvi solo prosti vzpon opravi v osmih minutah, in to že pred šesto uro zjutraj! Očaran je bil nad ambientom in dvojno mavrico, ki ga je pospremila v smer. Prijatelj je vse skupaj posnel s kamero in prav gotovo bo zanimivo pogledati ...

  20.06.2011

Prvi friend. Ob nastanku so nekateri mislili, da bo uničil plezanje, saj so z njim postale preplezljive praktično vse poči

Alex Honnold, eden najboljših trad in solo plezalcev današnjega časa

 

 

Kategorije:
Novosti PLE SLO Vse objave

Za objavo komentarja se prijavite ali registrirajte.

  • Število objav: 46047

Novosti