Išči

Novosti

Poobjave gradiv z aktualnimi vsebinami, objave naših sodelavcev  ...

Zasnežena narava, 29. 1. 2018, Avtor: Boris Štupar

Objavljalci

Authors

Arhiv

Peca ne sme postati Fukušima!

Naturfreunde Petzen: Upravni odbor (planinskega društva) Naturfreunde krajevne sekcije Petzen se seveda izreka za obnovljivo energijo.

... Pogoj za to pa je, da je potrebno skrbno preveriti ustreznost lokacije. Ravno tega pa niso naredili za projekt energetskega parka z vetrnicami na Peci, o katerem potekajo razprave. Zaradi neprofesionalnosti ali preprostega poskusa, prebivalstvo s površinskimi akcijami zavestno speljati stran od pravih tem? V predstavitvi projekta ni bila narejena ustrezna presoja obrobja vremenskih tokov, ki smo mu tukaj izpostavljeni, pa tudi ne geološka presoja Pece!

Kot je navedeno v nekaterih študijah, s katerimi razpolagamo, se masiv Pece (poenostavljeno) sestoji iz zakraselega apnenca (wettersteinski apnenec), ki odločilno vpliva na našo pitno vodo. Gre za varovanje naše studenčnice, voda pomeni življenje. Celo razširitev smučišča je že morda bil "korak preveč". To spoznanje, podkrepljeno s svarečimi mnenji geologov, nas mora opozarjati na posebno previdnost v ravnanju z našo naravo. Uporaba obnovljivih virov energije je pomembna, vendar naj se forsira le tam, kjer je to tudi izvedljivo. Brez ogrožanja drugih življenjsko pomembnih virov, kot bi to bilo na Peci.

Peter Winkl
Ustanovni predsednik Naturfreunde Petzen


Zapis nam je posredovala (in prevedla) Majda Kolar, naša sodelavka iz Pliberka
Posredovala nam je tudi povezavo na študijo "Hydrogeologische Risikobewertung des Petzengebietes" (Hidrogeološka ocena tveganja območja Pece, PDF tudi v angleškem jeziku) iz leta 2004, ki je bila narejena ob razširitvi tamkajšnjega smučišča; na prvi strani je bila predlagana kooperacija s Slovenijo.
16.06.11 dodano AMT: Hydrogeologie der Karawanken Abschnitt Petzen (PDF, 106 kB)
in v informacijo še: Teden Geoparka med Peco in Košuto (PDF)

......2011


Večer/G-L, 24.04.11 - Petra Lesjak:
Odločno proti vetrnim elektrarnam na Peci

Kategorije:
Novosti SLO Vse objave
Značke:
EKO novosti

3 komentarjev na članku "Peca ne sme postati Fukušima! "

Bojan Turšič,

Podoben problem, leta nazaj. Ceste križem-kražem Karavank. Začelo se je z reševalno cesto na Zelenico. Dvignili smo vik in krik, mediji so bili polni razprav na to problematiko, tudi Mountain Wildernes je protestiral in še in še. Po Zelenici so zgradili še in še novi, "nujno potrebnih" cest in cestic.

50.000 članov gor ali dol, planinske poti so bile "razsute", od PZS pa (vsaj pri Zelenici) nič pametnega. In še in še . . . takih in drugačnih problemov. In sem pustil 49.999 članov "na cedilu" in šel k sosedom, kjer imajo (več ali manj) vse najmanj solidno urejeno.

Glede vetrnic, enkrat je uspelo. Ustaviti megalomanske plane. Kako bo v bodoče ?, raje ne razmišljam, ko vidim kam plovemo . . . . . .


Tomaž Ogrin,

Sovražnik slovenskih pokrajinskih vrednot je ponovno tudi med nami, ne le za Peco. Tiči v Ministrstvu za gospodarstvo, ki je objavilo Nacionalni energetski program (NEP2), v katerem predvideva mega vetrnice na naših hribih in gorah. Na Poreznu, nad Avčami, na Vremščici itd., kakor poročajo Primorske novice, 11.6.2011.

Nekateri res uživajo v razvrednotenju slovenskih lepot in vrednot, ki imajo svoj, še neizkoriščen gospodarski pomen v mehkem, neinvazivnem turizmu.

Vir vsega zla je seveda "oplemenitenje" kapitala, saj je vetrna elektrika bistveno dražja od klasično pridobljene, obenem pa je odkup obvezen, pa še subvencije za gradnjo dežujejo.

Hkrati je jasno, da nekvalitetne vetrne elektrike ne potrebujemo, saj imamo dovolj drugih elektrarn. Gre za izrazito netrajnostno načelo.

Zato je ocena, da gre za sovražnika Slovenije kar pravšnja.


Tomaž Ogrin,

Naj dodam še to, ker sem spodaj srečal debato o križih po gorah.

Bomo ob namerah po onesnaževanju naših gora in hribov ter planin z mega vetrnimi stolpi po 70 do 90 m višine TIHO?

Bomo planinci to požrli? Nam kar naenkrat samo še to manjka na naših grebenih s prelestnimi razgledi in naravno tišino?

Se bo 50.000 članov dvignilo v protest proti kapitalu in nezrelim ljudem v politiki?

Za objavo komentarja se prijavite ali registrirajte.

  • Število objav: 46161

Novosti