Išči

Novosti

Poobjave gradiv z aktualnimi vsebinami, objave naših sodelavcev  ...

Zasnežena narava, 29. 1. 2018, Avtor: Boris Štupar

Objavljalci

Authors

Arhiv

Odprta XXL "leteča lisica"

V Avstriji, severno od Kapruna, so odprli najdaljšo FlyingFox jeklenico v Evropi.

Leogang, Avstrija:  včerajšnji četrtek, 9. junija 2011, je firma Jochen Schweizer, ki se ukvarja s trženjem adrenalinskih športov, skupaj s turističnim birojem v Leogangu, otvorila najdaljšo, kar 1,6 km dolgo jekleno "letalnico" v Evropi, kot so jo poimenovali XXL FlyingFox.

Francosko podjetje Aerofun in žičničarji iz Leoganga, ki so nov turistični objekt zgradili so se ubadali s številnimi problemi. Največji izziv je bil, kako napeljati pet tonsko jeklenico med startno in ciljno postajo, saj vmesnih stebrov tu ni. V projekt vreden 600.000 € je bilo vključenih več drugih podjetij, glavni nosilec in idejni vodja pa je bila nemška firma Jochen Schweizer GmbH. Za varnost so na cilju poskrbeli s sistemom za ustavljanje, prav tako za letalsko varnost z dodatno jeklenico in opozorilnimi žogami.

In kaj lahko uporabniki pričakujejo od več kot kilometer in pol dolgega "poleta"? Lastnik obljublja za ceno 79 € po osebi, zvrhano mero adrenalina, varen pristanek in lepe razglede. Hitrost, ki se razvije na tej "letalnici" je do 140 km/h, let pa poteka iz 1300 m v dolino, na višini več kot 140 m nad terenom.

Feratarjem nova "letalnica" verjetno ne bo zanimiva, saj ima bore malo skupnega s skalami in plezanjem, bo pa po besedah turističnega centra velik magnet za adrenalina željne. Pričakujejo, da bo obisk na sezono med 4000 in 5000 obiskovalcev.

Leogang pa je znan tudi po drugih adrenalinskih športnih prireditvah. Tako se bo od danes 10. pa vse do 19. junija v okviru festivala Out of Bounds tam odvjalo evropsko "gorsko" kolesarsko prvenstvo v Downhillu in Fourcrossu, s hitrostmi do 70 km/h.

Več na Flying-fox-XXL.at

FlyingFox ni edini naziv za tovrstne žičnice. Ponekod jih imenujejo Zipline, drugje SkyWire, v Južni Afriki Foofy slides. V feratarskih vodničkih v Evropi se je prijel naziv FlyingFox.

--> VIDEO

Kaj pravzaprav FlyingFox je ? 

Plezalci ekstremnih ferat jo poznajo kot enojno močno (pred)napeto jeklenico med dvema prepadnima stenama. Prehod preko jeklenice se opravi z visenjem na dvoosnem vozičku - škripcu pod jeklenico in z varovanjem / nadzorom pomikanja s pomočjo dodatne, včasih tudi preusmerjene vrvi. Dolžina jeklenice je lahko povsem različna, prav tako njena naklonina. Škripci/vozički, ki se tu uporabljajo so izdelani posebej za jeklenice - imajo jeklena in uležajena kolesca (običajni so samo za uporabo na vrveh). Namen FlyingFox žičnic je dodati še nekaj adrenalina že tako pokončnemu svetu skal.

A naklonina jeklenice lahko povzroči tudi neljube zaplete. Med tem ko se neprimerno opremljeni spravljajo čezenj na vse možne načine, ob gledanju posnetkov se krepko zamisliš,  jo nekateri vzhodnjaki izkoriščajo za hitrostne spuste, kar brez vozička, samo na vponkah ...

Posledica so številni zlomi okončin ob trdnem pristanku v ciljni steni. Po nekaj metrih drsenja na napol odbrušenih Alu vponkah pa, kot da to nikogar ne skrbi. V bližnji Koenigsjodler ferati reševalci (po njihovih besedah) skoraj dežurajo v izteku povsem kratke žičnice prav zaradi nepoučenosti nekaterih gornikov.


Po tem, ko so mediji poročali, da gre verjetno za najdaljšo in največjo FlyingFox jeklenico na svetu, je potrebno povedati, da že desetletja obstajajo podobne žičnice tudi drugje, recimo v Franciji, v Dolomitih in na Siciliji. Najbolj številčne pa so preko luže v ZDA.

Med najdaljše zanesljivo spadata Novo Zalandska v kraju Nelson z 1,6 km dolgo jeklenico in hitrostmi do 100 km/h ter Južno Afriška "Pronutro zip 2000" s svojimi dvemi kilometri dolžine in hitrostmi preko 140 km/h na višini 280 m. 

Kategorije:
Novosti SLO Vse objave
Značke:
ferate novosti

Za objavo komentarja se prijavite ali registrirajte.

  • Število objav: 46071

Novosti