Išči

Novosti

Poobjave gradiv z aktualnimi vsebinami, objave naših sodelavcev  ...

Zasnežena narava, 29. 1. 2018, Avtor: Boris Štupar

Objavljalci

Authors

Arhiv

Pot prijateljstva

Darko Mohar: ... Snežnik - Snježnik je bila odprta 6. julija 1975,

... ob proslavi tridesete obletnice osvoboditve od fašističnih okupatorjev krajev med Snežnikom pri Ilirski Bistrici in Snježnikom v reškem zaledju, kakor tudi celotne tedanje Jugoslavije, s svečanim postavljanjem zadnjih markacij na Snježniku.

Pot prijateljstva Snežnik – Snježnik naj bi povezovala planince iz omenjenih omočij kakor tudi širše. Pot sta označila in upravljala PD Ilirska Bistrica in PD Platak z Reke.

Po osamostojivi Slovenije in Hrvaške je pot prekinjena z mejo med dvama državama. Prestop meje je na tem območju prepovedan. Kljub temu se da dnevnike poti še dobiti pri slednikih tedanjih društvev: PD Snežnik iz Ilirske Bistrice in HPD Platak z Reke. Kontrolne točke poti pa je tudi možno obiskati, seveda s prestopom meje na mednarodnih prehodih.
Tudi značke za prehojeno pot še obstajajo, je pa stanje na terenu slabo, saj na nekaterih točkah žigov ni več, pa tudi markacije so ponekod že močno obledele. Na hrvaški strani pot delno sledi Goranskom planinarskom putu pa se pohodniki naslanjajo na infrastrukuto te poti.

Da bi obnovili planinska prijateljstva in vezi so se planinci PD Snežnika s slovenske strani ter Planinskih društev Kamenjak, Platak in Planinske skupine Bazovica s hrvaške strani, potrudili in 4. junija 2011 organizirati srečanje na meji na Klanski polici, seveda z vsemi potrebnimi dovoljenjimi mejnih policij obeh držav.

Kljub slabi vremenski napovedi so reški planinci na srečanje prispeli s Platka, slovenski, ki jih na poti ni zaustavilo niti zelo bližnje srečanje z medvedko in mladičem, pa z vrha Snežnika. Z hrvaške strani so pored organizatorjev na pohodu sodelovali še planinci društev Duga, Učka in Opatija, s slovenske strani pa predstavnica Obalnega PD iz Kopra. Zaključek srečanja je bil na Gumancu in -  dogovorjeno je bilo, da se bodo podobne akcije kakor tudi obnova poti pripravile tudi v prihodnosti v upanju, da se bo šengenski režim meja hitro premaknil bolj proti vzodu in s tem omogočil svoboden prestop meje, ki se na srečo ni vsidrala tudi v glavah udeležencev srečanja.

Zapisal in fotografiral Darko Mohar  

Kategorije:
Novosti POH SLO Vse objave
Značke:
novosti pohod

Za objavo komentarja se prijavite ali registrirajte.

  • Število objav: 45948

Novosti