Išči

Novosti

Poobjave gradiv z aktualnimi vsebinami, objave naših sodelavcev  ...

Zasnežena narava, 29. 1. 2018, Avtor: Boris Štupar

Objavljalci

Authors

Arhiv

Brez cepina na Everest

ProMontana: Ueli Steck - Projekt Himalaja. Dilema sto metrov pod vrhom Everesta: nekaj vdihov iz jeklenke ali umik

Projekt Himalaja je nadaljevanje serije super hitrih vzponov, ki jih je Ueli Steck opravil v Alpah (Eiger, Matterhorn - na sliki, Grand Jorasses). Sedaj so cilj najvišje gore sveta, a način ostaja enak - v alpskem stilu, hitro, brez kisika. Pristop je športen, brez nerazumnega tveganja in brez razmišljanja o nekih višjih smislih. Tako Steck že predlani ni tvegal prvenstvenega vzpona v Makaluju in se je v svežem snegu le po normalki povzpel na vrh. Tako je tudi konec maja obrnil sto metrov pod vrhom Everesta. Ko je začutil otrplost v stopalih, ko je čutil, da se mu ohlajajo pete, se je, čeprav še zelo pri močeh, obrnil navzdol.

Kot rečeno, po lanskem solo vzponu na Makalu v novozapadlem snegu se je Projekt Himalaja nadaljeval to pomlad. Aprilskemu hitrostnemu rekordu na Šiša Pangmo (8027 m, 10 ur in pol) je čez osemnajst dni sledil Čo Oju (8201 m ), nato še Everest (8844 m).

»Na Šiša Pangmi sem bil popolnoma sam, na Čo Oju je bilo že veliko ljudi, toda Everest, to je povsem druga zgodba. Tu je treba narediti časovni plan, da ne padeš v prometno konico Fiksne vrvi od začetka do vrha (zato se je na goro odpravil kar brez cepina), šerpe tovorijo opremo in kisikove bombe, postavljajo šotore. Številni ga začnejo uporabljati že na 7000 m na Severnem sedlu«.

Steck je bil tam nekje pri tretji stopnji v skušnjavi, da pri bližnjemu šerpi iz jeklenke nekaj minut diha stisnjen kisik, kar bi ga nedvomno ogrelo in mu hitreje pognalo kri po žilah. Mraz je namreč eden ključnih momentov pri vzponih brez kisika. Odločil se je za umik, saj bi sicer »stal na drugem vrhu.«

Atraktiven video Ueli Steck - Project Himalaya ....

Za objavo komentarja se prijavite ali registrirajte.

  • Število objav: 45948

Novosti