Išči

Novosti

Poobjave gradiv z aktualnimi vsebinami, objave naših sodelavcev  ...

Zasnežena narava, 29. 1. 2018, Avtor: Boris Štupar

Objavljalci

Authors

Arhiv

Zapiranje plezališč, z razlogom ali brez?

ProMontana: Zaprli francosko plezališče Cimai, kjer je bila preplezana prva 8a na pogled, prva ženska 8b+ in tudi prva slovenska 8b.

Plezališče Cimai pri Toulonu na južni francoski obali je po odloku krajevne skupnosti do nadaljnjega zaprto za plezanje. Razlog naj bi bila nevarnost padajočega kamenja. Glede na kompakten apnenec je kar težko verjeti, da je problem v kvaliteti skale, tudi hiš ni pod stenami. Kakorkoli, še eno plezališče je končalo na črni listi. Je zgolj plezalni »lobi« toliko šibkejši od drugih ali si plezalci jemljejo tisto, kar ni njihovo? Plezališče s 150 smermi, kot je Cimai, ima prav gotovo več kot 2000 svedrovcev, blizu 150 sidrišč ter na tisoče belih oprimkov, od daleč vidnih v oranžni skali. Zanemarljiv ali velik poseg v naravo, tudi v primerjavi z drugimi naravnimi poligoni, kot so smučišča, ferate, kolesarske proge itd?

Cimai je eno prvih francoskih plezališč, tu se je skupaj z bližnjim Buouxom pisala zgodovina športnega plezanja v osemdesetih. Zanimivo, tudi Buoux je doletela večletna prepoved plezanja in šele lani je to zgodovinsko plezališče znova odprlo vrata. V Cimai lahko omenimo vsaj dva pomembna mejnika. Tu je leta 1987 Antoine Le Menestrel na pogled preplezal smer Samizdat, kar je prva 8a preplezana na ta način. Leta 1991 pa je Lynn Hill ponovila Masse Critique, kar je prva 8b+, ki jo je preplezala ženska. Dosežek je na naslovnici med drugimi predstavil tudi Climbing Magazine. Smer je zmogla po vsega devetih dneh poskusov (malo za tiste čase in takšne težave), kmalu zatem pa je opravila tudi znamenito prvo prosto ponovitev Nosu v El Capu.

No, v Cimai je bila leta 1988 bila preplezana tudi prva slovenska 8b in sicer smer Sortileges (Čarovnija) Didera Raboutouja, enega najboljših plezalcev tistega časa..
 

ProMontana: Zapiranje plezališč...

Res imamo Rodeo tudi v Mišji peči, toda "pravi" Rodeo (7a+) je v Cimai

Kategorije:
Novosti PLE SLO Vse objave

Za objavo komentarja se prijavite ali registrirajte.

  • Število objav: 46047

Novosti