Išči

Novosti

Poobjave gradiv z aktualnimi vsebinami, objave naših sodelavcev  ...

Zasnežena narava, 29. 1. 2018, Avtor: Boris Štupar

Objavljalci

Authors

Arhiv

Bečan znova na stopničkah, Markovičeva peta

SiOL - STA: Kanadski Canmore, ki je znan po tekmah v smučarskih tekih, je gostil četrto tekmo za svetovni pokal športnih plezalk in športnih plezalcev v balvanskem plezanju.

Nov, velik uspeh je dosegel Klemen Bečan, ki je znova stopil na stopničke in še drugič zapored osvojil drugo mesto. Mina Markovič je Bečanov uspeh dopolnila s petim mestom. Jernej Kruder se ni uvrstil v finale in je zasedel končno 21. mesto. Za Slovence sanjski finale je potekal davi po srednjeevropskem času.

"Sem zelo zadovoljen, ker sem lahko plezal, tako kot sem hotel. Spremljala pa me je tudi sreča, saj sem se komaj prebil skozi kvalifikacije in sem že bil pred tem, da bi odpovedal vse skupaj. Polfinale in finale pa sem odplezal tako, kot znam. V finalu sem znova pokazal največ, kar lahko. Kaj več mislim, da ne bi mogel narediti. Sem kar precej utrujen in mislim, da bom šel le še spat. Časovna razlika me je najbolj zdelala v kvalifikacijah, ko sem komaj prišel skozi. Nato pa sem se privadil, prenehalo je tudi snežiti ..., nekako se je bilo treba sprijazniti z razmerami in potem sem lahko potegnil iz tekme vse, kar se je dalo," je povedal Klemen Bečan, ki je ponovil najboljši dosežek v karieri.

Zmagovalec tekme Japonec Cukuru Hori, ki še pred tem ni stal na najvišji stopnički zmagovalnega odra v svetovnem pokalu, je v finalu osvojil dva vrhova od štirih, enako kot Bečan, ki pa je potreboval dva poskusa več od Japonca. Tretji je bil domačin iz Vancouvra Sean McColl.

Medtem ko je Tržičan čutil posledice časovne razlike na svoji koži, pa se je Mina Markovič lažje spopadla s spremenjenim ritmom: "Na tekmi sem končno imela priložnost plezati tudi v finalu. Vendar pa se mi finale ni najbolje posrečil, vseeno mislim, da moram biti s plezanjem zelo zadovoljna in tudi s tekmo v celoti."

"V polfinalu so mi balvani res zelo ležali in tudi motivacija je bila na pravem mestu, medtem ko se mi je v finalu po prvih dveh ponesrečenih bolderjih vse skupaj malo podrlo. Utrujenost in časovna razlika nista imela vpliva, mogoče sama postavitev in zaporedje balvanov, predvsem pa pristop, ampak pri balvanih je vedno tako," je dejala Markovičeva, ki je končno popravila slab vtis z zadnjih dveh tekem, ko ji ni uspel preboj med najboljših šest, ter je ponovila peto mesto z uvodne tekme v Milanu.

Markovičeva je v polfinalu celo postavila najboljši izid in je kot edina, tako v moški kot ženski konkurenci, preplezala vse štiri balvane. V finalu pa je od štirih osvojila enega, kar je bilo premalo za stopničke, ter tako izgubila boj s favoritinjami. Za najvišja mesta je bilo potrebno preplezati vse balvane. Zmagala je dvakratna branilka skupne zmage v skupnem seštevku svetovnega pokala Japonka Akijo Noguči. Avstrijka Anna Stöhr, zmagovalka zadnjih dveh preizkušenj (Log-Dragomer, Dunaj), je bila druga, na najnižjo stopničko pa je stopila južnokorejska tekmovalka Jain Kim, ki je dobila uvodno tekmo v Milanu.

Slovenski športni plezalci se še ne bodo vrnili v domovino in bodo še en teden ostali onstran Atlantika. Karavana svetovnega pokala namreč ostaja v Severni Ameriki. Ob koncu naslednjega tedna bo Vail v ameriški zvezni državi Kolorado prizorišče naslednje preizkušnje v balvanskem plezanju.

STA
Foto: Vid Ponikvar/siol.net




SPORTAL: 29.05.11
, 08:44

 

SiOL, 28.05.11: Bečan in Markovičeva v boju za stopničke

SiOL, 28.05.11: Slovenci prebili led


Friko.si, 29.05.11 - Matija Zupan: 
Bečan znova na stopničkah, Markovičeva peta 

Friko.si, 28.05.11 - Matija Zupan:
Svetovni pokal v balvanskem plezanju 2011
 

DEŠ, 30.05.: Klemen ponovno med najboljšimi

Kategorije:
Novosti PLE SLO TEK Vse objave

Za objavo komentarja se prijavite ali registrirajte.

  • Število objav: 46044

Novosti